Milers de persones gaudeixen de la Rua de Carrosses i Comparses del Carnaval de la Costa Brava Sud a Blanes

Joaquim Llorens i Garangou

Blanes ha viscut un intens i engrescat cap de setmana, immers en els actes del ‘Carnaval de la Costa Brava Sud’, que es van encetar divendres i van culminar ahir diumenge amb el més multitudinari de tots. La Rua de Carrosses i Comparses de Carnestoltes va tornat a superar aquest 2020 el rècord de l’any passat, amb un total de 28 carrosses participants, corresponents a 17 colles.

Al llarg del recorregut, que ahir va constituir la tercera novetat del cicle festiu d’enguany, s’hi van arrenglerar milers d’espectadors. La novetat ha consistit en que, enlloc de sortir des de la Plaça de l’Escorxador, va emprendre un camí lineal, per la capçalera de la Rambla Joaquim Ruyra Nord, en el nou espai urbanitzat del Pla Parcial Costa Brava. Això li va conferir una major fluïdesa i lluïment, així com una logística molt més fàcil al no haver de tombar des de la plaça, sortint en línia recte enlloc d’haver de fer el gir dels anys anteriors.

Joaquim Llorens i Garangou

Des d’aquí va continuar per la Plaça Solidaritat, Rambla Joaquim Ruyra Sud, Plaça Catalunya, Passeig de la Marina i Plaça dels Països Catalans, arran de mar. El públic estava composat principalment per veïns del municipi i poblacions de la rodalia, així com turistes procedents de la Catalunya Nord, que especialment aquests darrers anys han sovintejat el Carnaval de Blanes, i també han participat amb més assiduïtat en d’altres activitats que es fan en aquesta població on neix la Costa Brava, de manera més significativa que temps enrere.

Joaquim Llorens i Garangou

La Rua de Carnestoltes 2020 a Blanes, amb més d’un miler de components

La originalitat de les disfresses, les treballades coreografies, la fastuositat del vestuari, el maquillatge, el so, la música i la llum competien entre les 17 colles participants. Tot plegat van sumar més d’un miler d’integrants de totes les edats, que van ballar sense parar des del principi fins al final. Com és habitual, les colles procedien majoritàriament de les tres poblacions de la Costa Brava Sud, així com d’altres municipis de la seva àrea d’influència: Blanes (5), Lloret de Mar (4), Tossa de Mar (3), Pineda de Mar (2), Olot (1), Riells i Viabrea (1) i Massanes (1).

Joaquim Llorens i Garangou

Aquest 2020 hi ha hagut dues colles més de Blanes, de les quals la més nombrosa va ser la de l’Esbart Joaquim Ruyra amb 95 persones, que lluïen la disfressa ‘Emboscats’. Per la seva banda, l’Associació de Veïns de Quatre vents va aplegar 85 persones amb ‘La sandía Alegre’; la colla ‘Que Vingui Qui Vulgui’ comptava amb 65 participants amb el motiu ‘Anem Cremats’; l’Associació de Veïns de Montferrant, amb el sobrenom ‘Bendita Locura’, va reunir 52 persones amb ‘El reino de los mil cuentos’; i finalment la colla ‘A on anem la liem!’, de l’Associació de Veïns de Valldolig va desfilar amb 40 integrants amb la disfressa ‘L’essència del carnaval’.

Les 12 restants colles també van aplegar un bon grapat de participants, com per exemple els Xulus de Pineda de Mar, amb 102 persones, la més nombrosa de totes les inscrites. En general, les més de mil persones que van anar desfilant amb les respectives carrosses i comparses van ser rebudes amb l’entusiasme d’un públic que va passar una tarda més que entretinguda. I és que del que es tractava, en definitiva, era d’això: compartir la gresca que caracteritza un carnaval.

Joaquim Llorens i Garangou

Pel que fa a la resta de colles participants, un any més van ser fidels a la seva cita amb el públic de Blanes comparses i carrosses que solen competir en vistositat i majestuositat. És el cas de l’Associació Cultural Tik-Tak, la Colla Bon Rotllo, Canya i Conya, Tribala, o bé Els Guapus. Aquestes i altres colles solen acaparar any rere any tant els aplaudiments com els premis concedits pel jurat que evidencien la seva vàlua.

Joaquim Llorens i Garangou

Concurs de Carrosses i Comparses

El veredicte del Concurs de Carrosses i Comparses de la Rua de Carnaval de Blanes es farà públic aquesta setmana. Es repartiran 6.200 € en metàl·lic sumant els 15 guardonats que hi haurà. Hi ha tres principals categories amb premis: dues són per a carrosses d’entitats blanenques i foranies, i la tercera modalitat és per a comparses sense distingir la seva procedència.

Joaquim Llorens i Garangou

En la categoria de carrosses foranies hi ha sis premis, de 100 € a 1.200 €, en les de Blanes tres premis de 300 €, 500 € i 1.000 €, i en la modalitat de comparses sis premis que van dels 50 € fins als 600 €. El jurat qualificador ha de valorar de cadascuna de les 17 colles que van desfilar ahir quatre conceptes. En el cas de les carrosses: originalitat, artesania, efectes visuals i sonors i el guarnit que llueixen.

I, per la seva banda, pel que fa a les comparses, s’ha de qualificar la seva originalitat, coreografia, vestuari, i maquillatge. Cada ítem es pot valorar amb un màxim de 10 punts, una decisió certament difícil després d’haver vist les fastuoses creacions de la rua d’enguany, que cada vegada superen més la imaginació dels seus creadors.