Blanes recull 275 tones més de selectiva aquest 2012 respecte l’any passat

Blanes ha reciclat un 8% mes que l’any passat

En total, durant els nou primers mesos d’aquest 2012 -des del gener fins al setembre, ambdós inclosos- s’han recollit a Blanes 275.890 quilos més de brossa selectiva respecte el total de l’any passat, millorant per tant les dades del reciclatge que es fa al municipi. Es tracta, més concretament, de la recollida selectiva que inclou les quatre fraccions: paper i cartró, envasos, FORM (Fracció Orgànica de Residus Municipals) i vidre.

 Aquestes 276 tones més de selectiva que s’han recollit durant el 2012 significa que els ciutadans de Blanes han reciclat un 8% més en comparació a l’any passat. Per aquest motiu, es considera important donar continuïtat a les campanyes de sensibilització per fomentar la correcta gestió dels residus generats i la recollida selectiva en general i, alhora, s’ha de seguir conscienciant al ciutadà sobre la gran quantitat de residus que generen i la necessitat de fer accions per reduir-los.

Un altre mitjà per continuar conscienciant la ciutadania tindrà lloc la setmana vinent, en motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebrarà a Blanes del 19 al 24 de novembre. L’Ajuntament de Blanes, el Consell Comarcal de la Selva i Nora -l’empresa encarregada de la neteja i la recollida d’escombraries a la població selvatana-, han organitzat principalment dues activitats: una exposició sobre la recollida selectiva i un Punt Informatiu. Totes dues activitats es posaran en marxa el dilluns 19 de novembre a la sala municipal Maria Luisa García-Tornel del carrer Ample número 11.

Adreçada a la població en general i als escolars en especial, l’exposició es presenta amb el títol Dóna la volta. Del residu al Recurs i pertany a l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. L’exposició ajuda a comunicar, de forma lúdica i divertida, els conceptes bàsics de la recollida selectiva i la prevenció de residus, tot fomentant la participació de la població. Amb aquest objectiu, l’exposició consta de 5 elements il·lustratius del procés de transformació de les 5 fraccions de recollida selectiva: paper i cartró, envasos, fracció orgànica, vidre i fracció resta. Tot plegat es complementa amb un joc interactiu que també parla de propostes d’actituds que fomenten la prevenció.

L’atenció al públic tant de l’exposició com del Punt Informatiu -que estarà situat a la seva entrada- es farà del 19 al 24 de novembre de 10 a 13 h i de 17 a 19 h i durant aquests dies ja s’han previst diverses visites d’alumnes de centres escolars del municipi. El Punt Informatiu comptarà amb educadors que s’encarregaran tant del monitoratge de l’exposició com d’explicar el destí final de tots els residus gestionats de forma selectiva, així com de la importància en la reducció dels residus en general.

D’altra banda, en el Punt Informatiu els veïns de Blanes podran adquirir paquets de bosses per a la recollida selectiva, així com bosses compostables. Igualment, es repartiran cubells de l’orgànica per aquells que encara no el tenen. Amb l’objectiu de fer participar a la població i donar cert valor als elements que s’obsequien, el repartiment a tots els ciutadans es farà bescanviant una butlleta d’enquesta amb un parell de preguntes sobre la prevenció de residus.

Per facilitar la separació dels residus a casa, es farà el repartiment de bosses per la separació del paper, vidre i envàs i a més es promocionarà el cubell reixat amb bossa compostable per separar les restes orgàniques com a acció per a la reducció del pes de la bossa. L’ús del cubell reixat i la bossa compostable afavoreix la ventilació del material orgànic dipositat i la transpiració del vapor d’aigua que es genera. Aquesta evaporació pot arribar a suposar una reducció del 30% del pes de la bossa de matèria orgànica.