Moció d’EUiA-ICV de Blanes per recollir dels establiments els aliments que estan a punt de caducar

recapta-1

Recollida d’aliments per part de membres de Càritas de Blanes / Foto: JFG

El grup municipal d’EUiA-ICV presentarà aquesta moció durant el ple que se celebrarà el proper dijous dia 25. Aquest es el text:

L’actual situació de greu crisi econòmica que estem patint a Catalunya, així com a la resta de l’Estat espanyol i d’Europa, ha ocasionat una marcada pèrdua de teixit productiu i de llocs de treball que fa que cada vegada hi hagi més persones que pateixen una situació de pobresa fins al punt que tenen moltes dificultats per accedir a les necessitats bàsiques com són l’habitatge i l’alimentació.

 

Atès que les retallades dels governs de l’estat (PP) i de la Generalitat (CiU) per fer front a la crisi han comportat la reducció de drets, prestacions i serveis que feien de suport i de coixí a les famílies amb rendes mínimes, com són la modificació dels criteris per tenir dret a la Renda Mínima d’Inserció, la reducció de les beques de menjador escolar, la reducció del mòdul de les llars bressols, la reducció en les prestacions d’atur o la reducció de polítiques d’ocupació i formació, entre d’altres.

Donat que la conjuntura actual i el conjunt de mesures i retallades abans esmentades, estan provocant l’empobriment i un elevat risc d’exclusió social d’amplis sectors de la població, com mai s’havia donat al nostre país i no han fet més que empitjorar les condicions de vida dels sectors de població que ja vivien en risc d’exclusió i en situacions de pobresa, és a dir, els col·lectius tradicionalment més vulnerables.

Avui, aquests col·lectius tradicionalment afectats s’han incrementat, a l’incorporar-se molts treballadors i treballadores que han perdut el seu lloc de treball, es troben a l’atur (amb o sense subsidi), amb família nuclear per alimentar i lloguers o hipoteques que no poden assumir i que els porta a una situació d’enduriment de les seves condicions de vida i, en conseqüència, de desesperació.

Atès l’increment de persones que en el darrer any s’han incorporat al programa de suport social i atenció d’emergències i que es preveu, un augment de la xifra en els propers mesos. Les dades que l’informe d’indicadors socials de Catalunya (INSOCAT), d’abril de 2012, ha fet públiques en relació a la taxa de risc a la pobresa, que ja al 2010 eren del 20%, podem deduir sense cap mena de dubte que la gravetat de la situació requereix accions contra la pobresa de manera immediata tenint en compte que actualment aquestes xifres de ben segur han empitjorat. I que les darreres dades ens diuen que la malnutrició supera el 30% de la població infantil.

D’altre banda, la reducció dels Plans d’Ocupació i dels serveis d’orientació i suport a les persones aturades que presta el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), i l’exclusió de desenes de ciutadans/es de programes d’inclusió social com el PIRMI o el Programa de Requalificació Profesional (PREPARA) de l’INEM, ha incrementat la desprotecció social i la vulnerabilitat de moltes famílies.

Vídeo publicat a YouTube el 8-8-2012

Atès que tot i els diferents dispositius que el municipi disposa, ja sigui directament amb les actuacions dels serveis municipals o mitjançant les entitats socials (menjadors socials, banc d’aliments, ajudes d’emergència…), per pal·liar els efectes d’aquesta situació; no són prou o no poden atendre en la seva totalitat a la demanda generada.

Atès que ens trobem davant la contradicció de tenir a la nostra ciutat nens, nenes i persones adultes que no tenen cobertes les necessitats bàsiques d’alimentació, i per altra banda és de domini públic que un gran nombre de comerços, principalment cadenes i superfícies mitjanes i grans d’alimentació, retiren i llencen aliments en bon estat, seguint les exigències dels mercats, els hàbits de consum, defectes d’envasat i les normatives de caducitat i de consum preferent.

Donat que el Mercat Municipal de Blanes també es troba amb la realitat diària d’haver de gestionar què fan amb els productes frescos a punt de caducar.

Avui aquesta situació, més que mai, atenta contra l’ètica, la solidaritat i els Drets Humans, és imprescindible que el conjunt de la societat i dels partits polítics trobem solucions alternatives a aquesta dinàmica il·lògica de malbaratament ferotge d’aliments, mentre que per contra hi ha persones que no poden accedir a una alimentació ni tan sols de subsistència.

Atès que en aquests moments hi ha una gran diversitat d’opcions, sobre quina solució o tractament dels aliments a punt de caducar estan fent les petites, mitjanes o grans superfícies, ja que alguns ho donen directament a persones, o bé a entitats, d’altres ho aboquen en contenidors municipals o ho processen a través d’empreses de gestió de residus.

Atès que en els darrers mesos l’increment de famílies que cerquen menjar en els contenidors dels supermercats i àrees comercials ha esdevingut un problema de primer ordre, amb el risc sanitari associat a aquesta pràctica, així com la degradació social que significa per les persones que ho han de fer per necessitat.

Atès que cada vegada hi ha més institucions i empreses que adquireixen compromisos de responsabilitat social.

Atès que pel que coneixem aquesta situació podria ser superada també, com a mesura complementària, aplicant el sistema que en d’altres països utilitzen, on supermercats tenen l’estand o els prestatges per vendre a preus de cost o simbòlic, els productes frescos a punt de caducar.

Atès que l’alimentació és una necessitat bàsica i imprescindible per tota la població.

Atès que és indispensable un acord entre els establiments d’alimentació, centres comercials, l’Ajuntament i les entitats que actualment ja col·laboren en aquestes tasques, amb l’objectiu de garantir un bon funcionament del sistema, l’equitat i la justícia en el seu accés, per tal que arribi a les famílies que veritablement ho necessiten i no malbaratem aliments en bon estat de consum humà.

Convençuts que hem de cercar dinàmiques entre els diferents sectors, les entitats socials i l’ajuntament per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació.

Per aquestes raons:

El Grup Municipal d’EUiA-ICV proposa:

Primer.- Instar al govern a impulsar els convenis on es recullin les condicions i el mètode de coordinació entre l’ajuntament, les botigues d’alimentació i els centres comercials de Blanes i entitats que actualment ja col·laboren en aquestes tasques, per tal de garantir que els articles a punt de caducar es donin a l’Ajuntament.

Segon.- Habilitar els mecanismes adients, per part de l’Ajuntament, per tal de garantir el servei de recollida diària als supermercats adherits a la campanya i fer arribar els productes a les diferents entitats d’acció social, banc d’aliments i menjadors socials per arribar a llurs usuaris i usuàries.

Tercer.- En el cas que el Banc d’aliments, entitats col·laboradores i els menjadors socials no es poguessin fer càrrec de la gestió d’aquests productes, l’Ajuntament habilitarà un espai municipal per fer-ne la recollida i repartiment a través del servei de voluntariat del municipi.

Quart.- Instar al govern a que faci un estudi de la taxa de residus que els supermercats petits, mitjans i grans estant suportant, amb l’objectiu d’aplicar una discriminació positiva de la taxa a aquells establiments que s’acullin al conveni de col·laboració amb l’Ajuntament, perquè efectivament aquestes superfícies estaran contribuint a reduir el volum de producte abocat a la brossa, alhora que estaran contribuint a la construcció d’un territori socialment responsable.

Cinquè.- Fer una campanya informativa a través dels agents cívics i personal de serveis socials destinada a les persones que habitualment recullen menjar dels contenidors de les superfícies comercials de la ciutat i oferir-los els serveis dels Banc d’Aliments i els menjadors socials existents al municipi.

Sisè.- Instar al Govern de la Generalitat de Catalunya a fer efectiva la Renda Garantida de Ciutadania, en els termes previstos en l’article 24.3 de l’Estatut de Catalunya.

Setè.- Instar a la Generalitat de Catalunya a destinar més recursos i ampliar el pressupost de la Renda Mínima d’Inserció, com a renda de subsistència bàsica, fins que el govern català no impulsi aquesta renda garantida de ciutadania que ampliï la renda mínima d’inserció.

Vuitè.- Donar a conèixer els acords d’aquesta moció al conjunt d’àrees comercials d’alimentació, supermercats i hipermercats de la ciutat, a les entitats del tercer sector, associacions veïnals i a les associacions de comerciants de la ciutat, amb l’objectiu que estiguin assabentats de la proposta.

Novè.- Traslladar els acords al Govern de la Generalitat de Catalunya i al conjunt de grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, per donar més força i impuls a la proposta.