1er Memorial Albert Ros a la Biblioteca Comarcal coincidint amb la Setmana del Mar

Des de fa uns quants anys la Biblioteca Comarcal de Blanes organitza a primers de juny la ‘Setmana del Mar’. Un dels principals col·laboradors que sempre havia tingut aquest esdeveniment era Albert Ros, que va morir aviat farà un any, el 8 de juny de 2018.

Per tant, era lògic que un any després, quan la Biblioteca Comarcal es va plantejar l’organització de la ‘Setmana del Mar 2019’, que passés a denominar-se també ‘Primer Memorial Albert Ros’. El veterà mariner, el darrer que va cantar de viva veu a la subhasta de la Llotja del Peix de Blanes, va dedicar tota la vida a la seva mar.

Primer com a mariner, i després contribuint a fer difusió d’aquest món a través de publicacions locals, a la revista de l’Arxiu Municipal de Blanes Blanda, o bé amb conferències que va protagonitzar tant a la seva vila de naixement com arreu de la geografia catalana. També conreava l’escriptura, i col·laborava amb el Taller d’Havaneres i Cançó Popular de Blanes, vinculada al grup Cabotatge.

Al Pati de la Magnòlia

Si prenem aquests dos elements de contingut –les havaneres i els escrits d’Albert Ros-, el darrer ingredient que va contribuir a què l’homenatge encara fos més sentit va ser el lloc escollit de la biblioteca perquè s’hi dugués a terme. Va ser al Pati de la Magnòlia, el mateix espai on fa uns quants anys Albert Ros va amenitzar amb les seves anècdotes i relats mariners una memorable vetllada estiuenca nocturna.

Lola Massahs va rebre un obsequi

La directora de la Biblioteca Comarcal, Gemma Ciuró, va introduir la sessió recordant la figura d’Albert Ros. Tot seguit, es va donar pas a més d’una hora de records constants en forma de lectura de fragments del relat d’Albert Ros ‘Una pesquera molt especial’, i les havaneres que van interpretar els membres del grup blanenc ‘Cabotatge’.

Durant la vetllada, la rapsoda i amiga d’Albert Ros, Isabel Brunet, qui també treballa a la Biblioteca Comarcal va llegir un emotiu escrit fet per ella, dedicat a la seva memòria. Va ser quan s’estava començant a servir entre el públic gotets del què no ha de faltar mai en una Cantada d’Havaneres, el rom cremat que es va encarregar de preparar un altre amic i company, Ferran Pujadas.

El punt i final el va posar la interpretació coral, amb activa participació del públic assistent, de l’havanera per excel·lència, El meu avi. Abans, Gemma Ciuró va lliurar a la vídua d’Albert Ros, Lola Massachs, un obsequi en record i memòria de qui tothom portava al cor ahir al vespre. Un homenatge senzill, directe i molt intens, que perdurarà en el temps al llarg dels anys, a través de posteriors edicions de la Setmana del Mar, que continuarà anomenant-se Memorial Albert Ros.

La ‘Setmana del Mar 2019, 1er Memorial Albert Ros’ s’haurà completat enguany amb una sessió de l’Hora del Conte: ‘El concert més petit’, amb Alquímia Musical, programada per avui dimecres. D’altra banda, durant tots aquests dies està exposada al vestíbul de la Biblioteca Comarcal un recull de llibres dedicats a la mar, disponibles al Servei de Préstec.

Fotos: Ajuntament de Blanes