El guitarrista i compositor Jaume Torrent actua aquesta nit al cicle Música a L’Esperança

Jaume Torrent

Jaume Torrent, guitarrista i compositor, ofereix aquest vespre a la Capella de L’Esperança a partir de les 22 h. la segona actuació del cicle Música a L’Esperança. Torrent recupera la figura del compositor intèrpret que va protagonitzar el món de la guitarra durant el període clàssic i que duraria fins ben iniciat el segle XX.

Va néixer a Barcelona l’any 1953. Va iniciar els seus estudis amb Graciano Tarragó, deixeble de Miguel Llobet, al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona (del qual després seria professor de guitarra i director acadèmic) i va obtenir els premis Rosa Figueras de Carranza i Santa Cecília, així com una beca de la Fundació Universitària “Agustín Pedro i Pons”.

L’any 1973 va començar un camí de busca personal amb l’objectiu d’obtenir una tècnica guitarrista que li permetés utilitzar tot el potencial de l’instrument. El resultat va ser l’adquisició d’una sonoritat robusta, una projecció de so superior a la que s’obté amb les tècniques més divulgades internacionalment, amb una àmplia gama de contrastos dinàmics augmentant la seva capacitat expressiva i possibilitant una equilibrada integració de la guitarra en les agrupacions de cambra i orquestrals sense necessitat d’utilitzar mitjans d’amplificació.

És el primer compositor en la història de la guitarra que ha desenvolupat un llenguatge polifònic, funcional i orgànic en totes les tonalitats majors i menors (tonalitats com La bemoll major, Do sostingut major, Mi bemoll major, Fa sostingut menor, etc., la tradició compositiva de la guitarra les ha considerat com inoperants per al desenvolupament del llenguatge guitarrístic), obrint la guitarra a un món de modulacions, desenvolupaments temàtics i atmosferes expressives mai explorades abans, situant la guitarra, quant a ductilitat tonal, a l’alçada de la dels instruments més rics en literatura polifònica. Les seves 24 Fantasías Románticas Op. 18, escrites en totes les tonalitats en són un exemple.

A més de la seva tasca pedagògica al Conservatori del Liceu ha estat responsable de l’Aula de guitarra M. Llobet de l’Acadèmia Marshall -també de Barcelona- fundada por Enric Granados i dirigida por Alicia de Larrocha. I ha impartit master classes i cursos de guitarra tan a llocs allunyats com Dallas, Chatellerault, Rust, Vialler o Viena o propers com l’ESMUC.

Des de 1975 desenvolupa una intensa i ininterrompuda activitat concertística que l’ha portat a actuar en importants festivals internacionals de música per tot el món. Durant dotze anys ha estat membre del prestigiós Quartet Tarragó i ha actuat com solista amb orquestres com la Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, Simfònica de la Ràdio Búlgara, Municipal de València, RTV de Luxemburgo, RTVE, Orquestra Simfònica de París, Orquestra de Cambra d’Israel, Orquestra Simfònica de la RAI, Dresdner Philharmonie, Filharmònica Nacional de Ucraïna, Bilkent Symphony Orchesta, American Wind Symphony, Symphony Orchesta of Bursa, Westcoast Shymphony Orchestra, etc., sota les ordres de famosos directors com R. Frühbeck de Burgos, Ph. Entremont, E. García Asensio, C. Mansur, H. Pensis, R. Austin Boudreau, M. Natchev, I. Palkin y G. Aykal. Això l’ha portat per tot el món: De Moscú a Tokio, de Kiev a La Havana, de Viena a Beirut, de Barcelona a Amman, de Perpignan a Matzen, de Segovia a Dubai, de Burgos a Blanes… o d’aquí a pocs dies a Lublin (Polònia)

Ha estrenat el Concertante per a guitarra, percussió i corda de X. Benguerel, i Jordi Cervelló li ha dedicat el concert per a guitarra i orquestra La sexta noche.

Ha estat guardonat amb el Premi de la Fundació «Golden Fortune» d’Ucraïna, guardó que s’atorga en reconeixement a la qualitat i popularitat d’una trajectòria artística. Aquest guardó també ha estat atorgat, per exemple, al tenor Plácido Domingo i a Vareri Gergiyev, director artístic de l’ Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski de San Petersburg.

El març del 2012 va actuar como solista dels seus 4 concertos per a guitarra i orquestra en el marc del Festival Internacional “Prospectives XXIIè siècle” de Perpignan, essent la primera vegada en la història que un compositor guitarrista interpreta 4 concerts propis en una sola programació, i l’octubre del mateix any, va enregistrar el seu Concierto de Rialp per a guitarra i orquestra, op. 70 amb l’Orquestra Philharmonia de Gdansk dirigida por Ernst van Tiel. Aquesta obra està considerada por veus autoritzades del panorama internacional de la guitarra, de la musicologia, de la direcció d’orquestra i de la composició com “un de los millors concerts per a guitarra escrits fins al moment, comparable a molt coneguts concerts de compositors de la talla de Joaquín Rodrigo, Héitor Villa-Lobos, Leo Brouwer o Lalo Schifrin…”

El novembre de 2015 el guitarrista Mauricio Díaz li va estrenar el seu nou Concerto da Vinci amb l’Orquesta Filarmónica del Estado de Querétaro (Mèxic) i el desembre del mateix any l‘Orquestra Camerata de Sant Cugat, sota la direcció de Xavier Baulies, li va estrenar la Cantata per a orquestra i cors Prec eixut de Nadal, amb textos de Narcís Comadira.

Com compositor és autor d’un extens catàleg de més de 200 obres, el que el fa un dels més prolífics de la història de la guitarra (extenses col·leccions de suites, valses, sonates, fantasies, fugues, variacions, capricis, estudis, obres amb narrador, obres per a violí o flauta i guitarra, obres per a oboè o clarinet i guitarra, obres per a viola o violoncel i guitarra, i concerts per a guitarra i orquestra, per a violí, guitarra i orquestra i per a flauta, guitarra i orquestra), i que han publicat editorials alemanyes como Schott i Trekel, espanyoles com Boileau, Clivis, Piles i Opera Tres i d’Estats Units, com Viento Music.

A Estats Units ha estrenat el seu Concierto para guitarra y cuerdas amb la Sinfonietta of San Francisco i a Gran Bretanya el seu Concierto para violín, guitarra y cuerdas (Paganini in America) amb la Kensington Symphony Orchestra i la seva suite para guitarra i narrador Viaje a un mundo mágico, op. 61 en el Regent Hall de Londres.

El seu prestigi internacional ha fet que cada vegada amb més freqüència rebi encàrrecs de tot el món per escriure noves obres, per exemple de Concerto Artists of Baltimore, Campbell Series of Oklahoma, The Moder Lode Festival of Music, Pro Music Ensemble of Piedmont, 8th Music Festival of Mountains of Oregon, Festival de Vollore de França, Trio Paganini, etc.

Prestigiosos violinistes com Joseph Gold, P. Francesco Fiordaliso, Ala Voronkova (Música a l’Esperança 1998) i J. M. Cueto; guitarristes como José Luís Ruiz del Puerto, Gabriel Estarellas, Oscar Cáceres, José Luís Rodrigo, Hang Nuegen, Josep Henríquez, Detlev Bork, Jorgos Arguiriadis, José Galeiute, Horst Shom, Jordi Codina, Josep M. Mangado, Gabriel Guillén, Ruben Parejo o David Sanz; violistes com Debbie Dare o Jennifer Rende, oboistes com Peter Christ; clarinetistes com Josep Fuster; flautistes com Salvador Gratacós, Luise di Tullio, Anton Serra o Jordi Palau; pianistes com Cecilio Tieles, Miyuki Yamahoca etc. han incorporat obres de Torrent al seu repertori i en molts casos també les han enregistrat.

Ell mateix té quasi una vintena de discos editats., entre ells la integral de l’obra per a guitarra d’Héitor Villa-Lobos, de Turina i de G. Tarragó i el primer enregistrament mundial del Concierto de Aranjuez de J. Rodrigo i de la Fantasia per a arpa i guitarra de Montsalvatge en DVD.

PROGRAMA

1ª part

FANTASÍA “LES ADIEUX”, op.21 Ferran Sor (1778-1839)
CINQUENA FANTASIA, op. 16 Ferran Sor
(Variacions sobre l’ària “Nel cor più non mi sento” de Paisiello)
Introducció, tema, 9 variacions i coda

2ª part

DUES PECES ESPANYOLES Isaac Albéniz (1860-1909)
Rumores de la Caleta
Asturias
NITS D’ESTIU (Suite núm.1) Jaume Torrent (n.1953)
Introducció
Nit serena
Nit de Sant Juan
Somni trencat
Nit festiva
SONATA ESPANYOLA, op. 61 Joaquín Turina (1882-1949)
Mosso (fermata). Allegro. Allegretto tranquillo
Andante
Allegro vivo. Allegro moderato. Allegretto tranqu