Acte institucional de benvinguda a 35 nous residents a Blanes

Ajuntament de Blanes

Ahir es va celebrar a l’Ajuntament de Blanes l’acte de benvinguda a un grup de nous residents que han seguit el curset informatiu organitzat pel Servei de Primera Acollida de la vila, adreçat a les persones estrangeres immigrades, sol·licitants d’asil o que s’acullen al status de refugiat o apàtrida.

La major part d’ells i elles procedeixen de països africans i sud-americans, llevat de quatre que són nascuts a Rússia (2) i Ucraïna (2). Respecte la resta de països des d’on han vingut, s’hi compten Veneçuela (2), Gàmbia (5), Senegal (1), Brasil (1), El Salvador (1), Mèxic (1), Hondures (5), Colòmbia (6), Xile (2), Cuba (1), Argentina (2), Tanzània (1), Perú (2) i Nigèria (1).

Els diferents mòduls que s’imparteixen habitualment són imprescindibles per poder obtenir el certificat d’acollida que expedeix la Generalitat de Catalunya, i que ajuda a l’hora de complimentar els tràmits d’estrangeria: permís de residència, arrelament social, reagrupament familiar, nacionalitat, etc. Per aconseguir el Certificat d’Acollida, els mòduls B i C s’han de completar amb un tercer mòdul de Llengua, per aprendre català i castellà, amb un mínim de 90 hores de formació.

El Mòdul C sobre coneixement de la societat catalana donen a conèixer el municipi, així com els serveis de l’entorn més proper. Per la seva banda, el Mòdul B sobre coneixements laborals informa sobre el mercat de treball. Abans de començar el lliurament de diplomes la tècnica d’Acollida, Glòria Cruz, va fer una explicació pràctica respecte el Certificat d’Acollida, que també pot servir a les persones immigrades per buscar feina o a l’hora de fer valer la pròpia formació i experiència.

A més a més, el document és útil en els processos d’estrangeria, com ara l’arrelament social, la modificació o la renovació d’autoritzacions de residència entre d’altres. El Servei de Primera Acollida per a les persones immigrades d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes es va posar en marxa l’agost de l’any 2016, i inclou tot un conjunt d’accions i recursos per respondre a les necessitats inicials de formació i informació que tenen les persones nouvingudes. A través d’aquest servei es donen les eines inicials per ajudar a fer més fàcil la incorporació dels nouvinguts a la societat blanenca i catalana per extensió.

L’alcalde Mario Ros, que també és regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, els va donar la benvinguda, encoratjant-los a compartir i gaudir dels nombrosos atractius amb què compta el municipi on viuen ara. Tanmateix, va elogiar l’esforç per aprendre i involucrar-se amb la vida blanenca, procedint tot seguit a lliurar els diplomes als 35 alumnes que han assistit als cursos.