El Concurs de Focs d’Artifici se celebrarà enguany del 23 al 27 de juliol

Joaquim Llorens i Garangou

La Comissió Tècnica del Jurat del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava ja ha triat quines empreses participaran en la 49ena edició, que aquest 2019 tindrà lloc del 23 al 27 de juliol. Això vol dir que el primer dia coincideix amb un dimarts i la darrera nit amb un dissabte, i han concorregut un total de 15 empreses: 10 de l’estat espanyol i 5 d’estrangeres.

De les 15 empreses que s’han presentat, finalment se n’han triat dues d’estrangeres i tres de l’estat espanyol, que configuraran la programació d’aquest 2019. Un cop triades les cinc empreses titulars, els membres de la comissió, conjuntament amb l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, han decidit quin dels cinc dies dispararia cada empresa.

Després del bon gust de boca que va deixar l’any passat per tercer any consecutiu la Pirotècnia Hermanos Ferrández, en aquesta nova ocasió el públic podrà gaudir la seva actuació la primera nit de l’edició d’enguany. Per tant, el seu espectacle tindrà lloc la nit del dimarts 23 de juliol, amb les perspectives que potser assistim a la quarta edició consecutiva en què la pirotècnia murciana guanya de nou el primer premi.

L’endemà dimecres, 24 de juliol, serà el torn d’una de les dues pirotècnies estrangeres seleccionades: Poleggi, d’Itàllia. És la primera vegada que dispara a Blanes, si bé arriba aquí precedida per unes credencials impecables, ja que ha estat la flamant guanyadora dels concursos pirotècnics de Tarragona i Bilbao, i també ha participat a San Sebastian.

Per la seva banda la Pirotècnia Valenciana, coneguda i mol apreciada pel públic blanenc, actuarà la nit del dijous 25 de juliol, la vigília de la jornada central de la Festa Major de Santa Anna. La veterana empresa va guanyar el concurs de Blanes l’any 2008. En anteriors edicions, va quedar en segon lloc al concurs blanenc (l’any 2012) i en quarta posició al 2009.

El dia de Santa Anna, patrona de Blanes i per afegit el dia de festa grossa, serà el torn de la segona pirotècnica estrangera que s’ha triat per aquest 2019. Es tracta de la Pirotècnia Temexson, de Romania. És el primer cop que concursa a Blanes, i estan especialitzats en el disseny i la producció de focs artificials a gran escala.

Per últim, la nit del dissabte 27 de juliol que tancarà el cartell d’enguany, serà el torn d’una pirotècnia que també ha deixat sempre molt bona impressió entre l’exigent públic quan ha actuat a Blanes. És la Pirotècnia Zaragozana, que fins al moment havia participat en fins a 10 ocasions: la primera vegada va ser l’any 1973, quan tot just el concurs blanenc complia la tercera convocatòria, i les restants van ser en les edicions del 1997 al 2000, així com als anys 2006, 2008, 2011, 2013 i 2014. En cinc ocasions s’ha quedat a un pas d’obtenir el primer premi, mentre que en d’altres cinc vegades s’ha hagut d’acontentar amb la tercera plaça.

129.000 euros de pressupost

Aquest 2019 el concurs compta amb un pressupost total que suma 129.000 euros, dels quals 95.000 són els diners que es destina per a les pirotècnies perquè disparin, i 26.000 són per a despeses d’organització i logística. Finalment, 8.000 euros són per als premis que s’atorguen: 6.000 per qui es classifiqui en el primer lloc, i 2.000 pel segon premi.

A banda dels premis en metàl·lic, també rebrà un trofeu coincidint amb el primer dia de la Festa Major 2020 –igual que enguany el rebrà la Pirotècnia Hermanos Ferrández per tercer any consecutiu-, així com dos contractes més en perspectiva. D’una banda, per tornar a participar en el concurs de Blanes, i de l’altra per tancar la Festa Major de Lloret, el dia de Santa Cristina.