Blanes celebra enguany els 700 anys de la fundació de la Parròquia Santa Maria

Hi ha efemèrides que, per la importància històrica i social que signifiquen, ja demanen amb dret propi que la seva commemoració tingui el seu adequat impacte al municipi referenciat. Aquest és el cas de la celebració que es viurà a Blanes principalment durant aquest 2019: els 700 anys de la creació de la Parròquia Santa Maria, fundada l’any 1319, al segle XIV.

Conscients d’aquesta transcendència, ja fa prop de dos anys que hi ha un grup d’homes i dones que treballen en l’organització i coordinació dels actes commemoratius, l’equip de la ‘Comissió del 700A’. El pes principal recau en la parròquia, comptant amb el suport de l’Ajuntament. Per això, entre els seus membres hi ha tècnics del consistori, representants del consell pastoral, així com del grup de catequistes, el grup d’economia, membres d’entitats blanenques i el rector, Enric Roura.

Presentació dels actes commemoratius del 700 Aniversari

Per donar a conèixer el gruix d’activitats, que sumen una cinquantena, el vespre d’aquest passat dimecres es va fer la presentació oficial allotjada a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes. L’alcalde, Mario Ros, acompanyat del rector de la Parròquia Santa Maria, Enric Roura, van encapçalar l’acte centrat en avançar tots aquests esdeveniments, i completat amb la projecció d’un vídeo confeccionat fa uns anys sobre l’origen i la importància cultural i artística que té el temple.

Els membres de la ‘Comissió del 700A’ s’han estat encarregant durant tot aquest temps de rebre les propostes que els anaven arribant, així com suggerir-ne d’altres a les entitats que des d’un bell principi es van interessar en aportar el seu granet de sorra. En aquest darrer sentit, més enllà de les creences religioses, històricament la parròquia ha estat un lloc d’acollida, i sota el seu aixopluc han sorgit des de Càritas fins a l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, passant per l’Agrupació Rialles, o l’Esbart Joaquim Ruyra, entre d’altres.

Tanmateix, hi ha hagut altres entitats blanenques que s’han interessat de mutu propi per contribuir igualment en els actes dels 700 anys, un reflex de la importància històrica que la pròpia ciutadania i el teixit social li confereixen. Ha estat així com s’ha pogut configurar un programa d’actes obert a tothom i per a tots els gustos, amb tota mena d’esdeveniments i activitats lúdiques, culturals, però també religioses, lligades a la pròpia naturalesa de l’efemèride.

L’objectiu també és posar de relleu la importància d’aquest edifici com a monument històric i cultural. Cal recordar que la parròquia està emplaçada en l’espai que en el seu temps havia ocupat l’antic Palau Vescomtal dels Cabrera. Per això, l’actual campanar originàriament era una de les quatre torres de guaita que protegien el Castell-Palau dels Vescomtes de Cabrera. El què no tothom sap és que un dels homes més influents del segle XV fou enterrat aquí per expressa voluntat seva: Jaume Ferrer de Blanes, el cosmògraf, navegant, cartògraf i un dels homes de confiança dels Reis Catòlics.

Concert de l’Escolania de Montserrat el dia que es va fundar la parròquia

Entre els actes més destacats que formen part del cicle commemoratiu, un del més significatiu serà el què tindrà lloc el proper 7 de juny, ja que coincideix amb la mateixa data en què fa 700 anys es va fundar la Parròquia Santa Maria. Aquell divendres a 2/4 de 9 del vespre hi haurà un concert a càrrec de l’Escolania de Montserrat que, lògicament, s’allotjarà al temple.

Serà la primera vegada en què la formació coral actuarà en aquest municipi, i està previst que les entrades per assistir-hi es venguin a un preu popular, amb un aforament que abastarà entre els 300 i els 350 espectadors. L’endemà dissabte, 8 de juny, l’aniversari de fundació de la parròquia es completarà amb la inauguració d’una exposició commemorativa organitzada per l’Arxiu Municipal.

La mostra fotogràfica, que s’allotjarà a la Sala García-Tornel del Carrer Ample, estarà oberta fins a finals del mes de juliol, per donar l’oportunitat que puguin visitar-la el màxim nombre de persones. La inauguració tindrà lloc a les 7 de la tarda, i es completarà amb una breu audició de sardanes organitzades per l’Agrupació Sardanista amb la col·laboració de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria.

Altres actes commemoratius destacats

El cicle commemoratiu que, de fet, ja va començar l’any passat amb els primers actes, es concentrarà principalment al llarg d’aquest 2019. Els membres de la ‘Comissió del 700A’ han procurat que la major part de les celebracions destacades que hi ha a Blanes facin referència d’alguna manera a l’efemèride i, d’altra banda, també s’han creat activitats ex professo per l’aniversari.

Una d’elles és cicle de xerrades a càrrec de reconeguts historiadors que es farà al Centre Catòlic de cara a la tardor, així com l’obra de teatre creada i dirigida per Pep Alum, a càrrec del Grup de Teatre El Mirall i el Cor de Cambra Sota Palau. La peça dramàtica s’estrenarà el cap de setmana del 16 i 17 de novembre al Teatre de Blanes, i comptarà amb la col·laboració de l’Esbart Joaquim Ruyra, els Manaies de Blanes, el Grup de Teatre Xiroia i altres entitats.

Un altre acte destacat tindrà lloc el diumenge 24 de novembre, la vigília de Santa Caterina, amb una baixada de torxes des de les diferents ermites de la vila, confluint tothom a la Plaça de l’Església. El cicle culminarà l’any vinent, quan es presentarà el llibre commemoratiu, que ajudarà a descobrir als neòfits en la matèria la importància del Palau Vescomtal, així com la pròpia història de la Parròquia Santa Maria un acte que clourà oficialment el 7è centenari de la fundació de la parròquia.

Abans el bisbe de Girona, Francesc Pardo, haurà encapçalat l’Aplec del Vilar el Dimarts de Pasqua; la Missa en honor a la Patrona de Blanes, Santa Anna, que se celebra el dia central de la Festa Major, el 26 de juliol; i la trobada de l’Hospitalitat de Lourdes del 12 d’octubre. El Concurs de Murals de Sant Jordi, les Catifes de Corpus, el Correfoc de Festa Major, la Cursa Córrer el Cós de la Festa dels Copatrons i el Pessebre Monumental de Nadal, entre d’altres, seran altres activitats habituals en l’agenda social i cultural de Blanes que aquest 2019 es vincularan amb la celebració dels 700 anys.

Fotos: Ajuntament de Blanes