Blanes aprova el POUM amb els vots de PSC, ICV-EUiA, PDeCAT, ERC, Batega i PP

Ajuntament de Blanes

El ple extraordinari celebrat ahir divendres a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes va aprovar el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la vila. Ha estat amb caràcter provisional, pendent que es faci amb caràcter definitiu després que l’aprovació inicial es va fer el 29 de juny de l’any 2017.

Des de llavors, es va obrir un període d’informació pública durant el qual s’han anat incorporant informes i resolucions necessàries perquè continuessin els tràmits que cal complir. 

El nou POUM s’ha hagut de tirar endavant després que Blanes ja en comptava amb un de nou al 2010. Aquest planejament, però, va ser recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que al 2015 ja va declarar la nul·litat del nou pla per la insuficiència de l’estudi d’inundabilitat. La sentència del TSJC la van recórrer tant l’Ajuntament de Blanes com la Generalitat de Catalunya. Ara bé, malgrat això, el consistori blanenc ja va iniciar tots els treballs de redacció i tramitació del nou POUM en el supòsit que la sentència fos ferma, com així va ser. Per aquest motiu, des de llavors estava actualment vigent el pla del 1981. 

El nou POUM, igual que ja es contemplava en l’aprovació inicial del 2017, no inclou la legalització dels usos en l’ampliació efectuada en el seu dia en dos càmpings de Blanes, el Blanc d’Eivissa i el Bella Terra.

Així és, atès que la Comissió Territorial d’Urbanisme a Girona i l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental van informar en l’acord previ a aquesta aprovació provisional sobre la impossibilitat jurídica d’incorporar aquestes ampliacions en el planejament municipal. 

L’aprovació del nou POUM s’ha aprovat per 15 vots a favor del PSC, ICV-EUiA, PDeCAT, ERC, Batega per Blanes i PP, mentre que Ciutadans s’ha abstingut i la CUP ha votat en contra. Ara el document s’enviarà a les administracions pertinents perquè passi un nou període abans no es faci l’aprovació definitiva, un termini de temps que en principi es preveu que s’allargui uns mesos. 

Ampliació de la Ciutat Esportiva per les piscines i nova Ronda Oest 

La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Pepa Celaya, s’ha encarregat d’explicar el més destacat del nou POUM de Blanes. És el mateix que es va aprovar fa nou anys, en el sentit que inclou els criteris i objectius que complia l’anterior, però ara s’ha adaptat a la nova legislació. En relació al del 2010, també s’han introduït algunes modificacions per millorar-lo, com per exemple l’increment de la superfície dels espais lliures de la ciutat, amb 11,50 hectàrees de nous parcs i jardins. Seguint aquest mateix criteri de preservació mediambiental, el POUM desqualifica 6,5 hectàrees de terrenys. 

Igualment, preveu incrementar la dotació d’equipaments als diferents sectors urbans, i la possible ampliació de les instal·lacions de la Ciutat Esportiva Blanes (CEB) amb més equipaments, com per exemple les piscines. D’altra banda, es reordena la xarxa viària general amb la creació d’un nou eix urbà, la Ronda Oest, que connectarà la rotonda de la CEB (Gi-600) amb la carretera d’accés a la Costa Brava, estació de tren, carretera de Malgrat i fins a l’Avinguda Catalunya. Altres dues diferències són els espais lliures de nova creació, que sumen 11,8 hectàrees aproximadament, i unes altres 6,5 hectàrees de terrenys que es desqualifiquen. 

Es podran crear 5.700 noves places hoteleres 

En relació als sectors econòmics de Blanes, el POUM reserva exclusivament per a usos industrials els terrenys que actualment ja tenen destinat aquest ús, i pel que fa a la l’àmbit turístic, s’incrementaran 5.700 noves places hoteleres. Actualment, a Blanes hi ha 11 hotels amb un total de 3.162 places, per la qual cosa la suma total serien més de 8.800 places. 

Al no haver-se incorporat al POUM les dues ampliacions sense llicència del Bella Terra i el Blanc d’Eivissa es redueix a 37,5 hectàrees el total de la superfície de càmpings que hi ha a Blanes. D’aquesta manera, ara es comptarà amb 7.125 places per a campistes, respecte les 52 hectàrees de terrenys i les prop de 10.000 places que sumarien en total.