El ple aprova una moció per declarar Blanes ciutat antifeixista

Salvador Gutiérrez i Mario Ros

El ple municipal celebrat ahir al vespre va aprovar amb el recolzament de totes les forces polítiques, llevat del PP, una moció presentada per ICV-EUiA i Batega per declarar Blanes ciutat antifeixista.

En el text es recorda que durant els darrers anys s’ha confirmat l’avenç de formacions ultradretanes arreu del món, un fenomen del qual no n’és aliè Espanya; es recorda la coherència d’un consistori que sempre ha defensat col·lectius que la ultradreta té en el seu punt de mira: pensionistes, dones, persones LGBTI i la llibertat d’expressió, entre d’altres. 

La moció demana bàsicament dos punts: que el consistori faci una declaració institucional declarant-se així, ‘Ciutat Antifeixista’; i que es revisi l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana. Es tracta que s’hi introdueixi un punt que exclogui discursos i manifestacions d’odi, de caràcter feixista, racista, sexista a la via pública i en equipaments municipals. 

Condemna a l’agressió contra un regidor de C’s 

La sessió plenària es va iniciar mantenint un minut de silenci en memòria de Joan Sureda, exregidor de l’Ajuntament de Blanes qui va morir fa pocs dies. Tots els membres de la corporació i el públic es van aixecar per retre homenatge al polític blanenc, un reconeixement que es va fer a suggeriment del portaveu d’ICV-EUiA, Joan Salmeron, que l’alcalde va recolzar tot just començar el ple. 

Tot seguit, l’alcalde va fer una declaració institucional per condemnar l’agressió patida el passat cap de setmana pel regidor Sergio Atalaya, portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Blanes, quan participava en un acte del seu partit a Torroella de Montgrí. El batlle va rebutjar aquest tipus de comportaments i va fer una crida a mantenir la concòrdia, un sentiment que van compartir tots i totes les representants de la corporació. 

Presa de possessió de Salvador Gutiérrez, nou regidor del PDeCAT 

També va ser al principi de la sessió plenària, abans que comencés el debat, quan va tenir lloc un altre fet destacat. El nou membre del grup municipal del PDeCAT, Salvador Gutiérrez Garcia, va prendre possessió de l’acte com a regidor, rebent també de mans de l’alcalde de Blanes el pin amb l’escut oficial de l’Ajuntament de Blanes que el distingeix com a representant municipal. 

Salvador Gutiérrez, qui entra en substitució de Quim Torrecillas, és president de l’Associació Andaluza de Ardaleños y Amigos de Ardales i és un dels membres més actius de la vida social blanenca. Originari de la població malaguenya d’Ardales, es va traslladar a Blanes l’any 1961, i 10 anys més tard  va fundar l’empresa Fleca i Pastisseria Gutiérrez. Va ser president del Club d’Hoquei Patí Blanes, i soci fundador de l’Associació de Veïns de Ca la Guidó-Mas Carolet, entre d’altres. Actualment és col·laborador habitual de Càritas Interparroquial Blanes i del Centre Catòlic. 

Altres punts tractats al ple municipal 

Durant un dels primers punts inclosos a l’ordre del dia en què es dóna compte d’escrits judicials, una de les sentències és la que feia referència a la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu de Girona en relació a la multa imposada  contra el Càmping Blanc d’Eivissa per ocupació il·legal de terrenys, desfavorable als interessos del consistori. El portaveu d’ICV-EUiA, Joan Salmeron, va demanar que es faci un informe que ajudi a dirimir responsabilitats. 

D’altra banda, pel que fa als temes inclosos a l’ordre del dia, el primer punt per modificar les bases per a l’atorgament d’ajuts per a la rehabilitació d’elements d’edificis als barris de S’Auguer i Sa Massaneda es va aprovar amb 15 vots a favor del PSC, PDeCAT, ERC, C’s, CUP i PP, mentre que la resta de grups va votar en contra. 

En els dos acords de sancions per infraccions comeses contra la Ordenança de Protecció, Tinença i Control d’Animals la distribució de vots va ser diferent: PSC, PDeCAT, ERC, C’s, Batega i PP van votar a favor, i en canvi ICV-EUiA i la CUP es van abstenir. Respecte la modificació del reglament d’ús de les instal·lacions esportives municipals, van votar-hi en contra ICV-EUiA, ERC i Batega, i la resta de vots van ser favorables. Per últim, l’altra moció d’ICV-EUiA i Batega per optimitzar la plantilla de la Policia Local per garantir la seguretat, va prosperar amb la unanimitat de tots els grups polítics. 

Fotos: Ajuntament de Blanes