Massiva assistència als actes del cinquè aniversari de la Biblioteca Jove de Blanes

La Biblioteca Jove de Blanes de la Biblioteca Comarcal va estar de festa ahir ja que es van celebrar els primers cinc anys de vida, una trajectòria curta però intensa si tenim en compte que aquest servei és un dels pocs que hi ha arreu de Catalunya. 

Habitualment, les biblioteques compten sobretot amb una sala per a adults i una sala pel públic infantil, però els joves sempre solen quedar relegats a una mena de limb particular, entre una cosa i l’altra, aquella edat que ben bé no els pot situar ni en un lloc ni en l’altre. Per aquest motiu, quan l’equip de la Biblioteca Comarcal de Blanes capitanejat per la seva directora, Gemma Ciuró, van decidir posar en marxa la Biblioteca Jove la idea va ser aviat molt ben rebuda. 

L’espai es va habilitar on durant 11 anys hi havia hagut l’Oficina de Turisme central del municipi, que havia estat situada a la banda esquerra dels baixos de la Biblioteca Comarcal. És a dir: tot l’edifici ha estat sempre de la biblioteca, però quan es va dissenyar l’equipament ja es va reservar la banda esquerra de la planta baixa per ubicar-hi el servei turístic. 

La celebració del cinquè aniversari de la Biblioteca Jove va comptar amb una massiva assistència dels seus protagonistes, un bon nombre de nois i noies que literalment van envair el seu espai per participar en els actes. Al llarg de la tarda-vespre hi van haver diversos ingredients, després que al matí es va fer el lliurament de premis de la 10a edició del Concurs Literari ‘Bolleré’ de Relats per a Joves.

A la tarda-vespre, i presentada sota el suggestiu títol de Dolça Rima party, la celebració va continuar de manera més festiva amb música, rap musical, màgia i menjar. Els trucs d’il·lusionisme van anar a càrrec d’un habitual de la Biblioteca Comarcal, el Mag Igor, que va oferir trucs de màgia a la concurrència, mentre que el rap musical va consistir en una Batalla de Galls a càrrec principalment de tres artistes: Prodi, Otein i JG.Sánchez. 

Tots aquests ingredients festius es van aplegar a la Biblioteca Jove, mentre que el vestíbul principal que dóna accés a tot l’edifici oferia l’oportunitat de participar en una experiència gastronòmica. Es tractava de poder adquirir pizzes així com productes de fleca i pastisseria cedits gratuïtament per diverses empreses i establiments de restauració de Blanes. Es van encarregar de vendre’ls alumnes de 4rt d’ESO amb l’objectiu de recollir fons econòmics pel viatge de final de curs. 

Cinc anys d’augment constant d’usuaris 

Des que el 24 de gener de 2014 es va posar en marxa la Biblioteca Jove, el servei cultural i educatiu de la Biblioteca Comarcal, la seva incorporació al municipi ha marcat disposar d’un nou recurs tant pels joves. Perquè s’hi poguessin sentir el més còmodament possible, es va habilitar l’antic recinte de l’Oficina de Turisme perquè se’l fessin seu. 

Un dels elements més singulars és un graffiti que decora la sala més gran, fruit del treball del jove artista Àlex Gómez, Odie, que va guanyar el concurs organitzat pel consistori blanenc per decorar una de les parets d’aquesta sala. El disseny està relacionat amb la lectura a través de la representació d’un arbre amb les branques i arrels preses en sengles llibres, així com amb el dibuix d’una balena inspirada en tot un clàssic de la literatura de tots els temps: Mobby Dick

L’altre ingredient singular que decora la Biblioteca Jove és una pintura cedida per l’artista Rafel Teixidó Mariné, un quadre abstracte que representa uns joves llegint, penjat a la sala més recollida que hi ha. Des del primer dia l’espai ha estat molt utilitzat pels joves tant a nivell individual com en grups de treball. Tant és així, que el dia de la inauguració es va produir una anècdota molt exemplar. 

Quan tot just estaven finalitzant els actes d’inauguració, ara fa cinc anys, un grup d’estudiants ja van demanar a la direcció una de les sales de què consta la Biblioteca Jove per poder-se reunir. Comptant només el primer any, les reserves d’espais que es van arribar a fer, així com les estimacions de la seva utilització, va servir per calcular que els primers 365 dies de funcionament van utilitzar l’espai més de 1.500 joves, una xifra que ha anat en constant augment. 

Fotos: Ajuntament de Blanes