L’Ajuntament de Blanes edita per primera vegada un calendari interreligiós

Ajuntament de Blanes

Des d’aquest 2019 Blanes compta per primera vegada amb un ‘Calendari Interreligiós’, que recull les festivitats assenyalades que hi ha al llarg de l’any, celebrades per les diferents comunitats religioses de la vila, així com dates assenyalades de festes civils, com per exemple Sant Jordi o el Dia Internacional de la Dona.

La presentació es va fer ahir a la nit a la Biblioteca Comarcal de Blanes, i l’acte el va encapçalar l’alcalde, Mario Ros, acompanyat dels representants que formen part de la Taula de Diàleg Interreligiós. 

L’Ajuntament de Blanes ha editat aquest almanac amb el compromís de seguir fent-ho cada any, fruit de la feina que es du a terme a través del Departament d’Acció Social municipal amb els representants de les comunitats presents a la Taula de Diàleg Interreligiós. Els membres d’aquest òrgan van considerar que una de les millors maneres de donar a conèixer quins són els seus dies senyalats era aplegar-ho sota un mateix marc de referència. 

Calendari comú a totes les religions 

Les comunitats que formen part de la Taula de Diàleg Interreligiós són: les Parròquies de Santa Maria, de la Sagrada Família i de Santa Teresa; les Comunitats Islàmiques de la Mesquita Rahma, i de la Mesquita Annour; l’Església Evangèlica Baptista; la Parròquia Ortodoxa Romanera de Santa Cecília Màrtir; el Centre Cristià Feam; l’Església Evangèlica de Filadelfia; l’Assemblea de Dios Koinonia i els Testimonis de Jehovà. 

Hi 62 dates assenyalades, i la major part s’apleguen al voltant del desembre i gener, així com a l’abril, quan se celebra la Setmana Santa catòlica. La intenció és justament aquesta, fugir dels calendaris que s’utilitzen de manera més habitual, gregorians o cristians, i fer una mirada polièdrica al temps mesurat des d’una perspectiva diversa. L’inici de les festivitats depèn de la visió directa de la lluna com el Ramadà, del qual no es pot determinar el dia exacte fins a unes hores abans. 

El calendari ofereix uns coneixements bàsics de les festes i celebracions més emblemàtiques de cada tradició religiosa i del pensament no religiós, amb la voluntat de promoure l’empatia i el respecte envers aquells que tenen unes creences diferents de les pròpies. També ha nascut amb la vocació de ser una eina per apropar tots els veïns i veïnes a la diversitat i realitat religiosa que hi ha a Blanes, reflectint la seva rica pluralitat. 

Justament aquests aspectes els va destacar ahir al vespre durant la presentació del calendari l’alcalde i regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania. Mario Ros va recordar que, quan fa tres anys va assumir aquesta regidoria, una de les seves principals fites va ser reactivar la Taula de Diàleg Interreligiós. El van acompanyar durant l’acte representants de les comunitats que han contribuït a fer-lo realitat, així com Josep Maria Blanco, membre d’AUDIR i moderador de la Taula Interreligiosa de Blanes. 

Inici de la Quinzena per la Pau 

La presentació del ‘Calendari Interreligiós’ ha significat l’inici de tot uns seguit d’activitats que tindran lloc durant aquests propers dies en aquest municipi amb motiu d’una nova edició del cicle de la ‘Quinzena per la Pau’ de Blanes. L’acte es va fer a la Biblioteca Comarcal, on ahir també es va inaugurar l’exposició‘Raimon Panikkar. Viure l’Aventura Intercultural’, que s’hi estarà fins l’1 de febrer. 

Raimon Panikkar va desenvolupar una filosofia interreligiosa i intercultural amb una nova obertura respectuosa al diàleg amb les tradicions no occidentals. La seva filosofia té com objectiu transformar la civilització determinada per un sistema occidental imposat com a única alternativa. Per a Panikkar la realitat és sempre més rica que qualsevol teorització o conceptualització.