La Casa de Ardales recapta 3.500 € per celebrar els 700 anys de la Parròquia Santa Maria de Blanes

Aitor Roger

Al llarg de l’any són diverses entitats culturals de Blanes organitzen espectacles a benefici d’algun esdeveniment o associació que,  per la seva naturalesa de caràcter social, necessiten suport econòmic. Són iniciatives que majoritàriament compten amb un públic fidel que, d’aquesta manera, contribueix també a causes socials solidàries, o bé lligades a petits i grans esdeveniments del municipi.

Una de les entitats que sol organitzar més activitats en aquesta línia és l’Associació d’Ardaleños y Amigos de Ardales, que diumenge passat va organitzar un espectacle a benefici d’una commemoració molt assenyalada. Es tracta dels 700 anys de la Parròquia Santa Maria que se celebraran amb diversos actes al llarg de l’any vinent, al 2019.

Precisament per aquest motiu, per la destinació que se li volia donar a la recaptació de la venda d’entrades, l’espectacle ja es va presentar sota un títol més que adequat: ‘Fem Blanes, Fem Parròquia’. Es va oferir la tarda del passat diumenge al Teatre amb una nodrida presència de públic, i s’han aconseguit recaptar 3.500 € que es lliuraran a la Comissió dels 700 anys de la Parròquia que funciona pràcticament des de fa més d’un any amb la finalitat d’organitzar i coordinar les activitats d’aniversari.

El president de la Casa de Ardales, Salvador Gutiérrez, acompanyat de l’alcalde de Blanes, Mario Ros, i d’un representant de la Comissió dels 700 anys de la Parròquia, Pere Reixach, van comunicar al terme de l’espectacle la quantitat total recollida. La comissió que organitza els actes commemoratius ja té una agenda prou definida pel 2019, destacant que quan es compleixin exactament els 700 anys, el 7 de juny, se n’ha programat un dels més especials: un concert amb l’Escolania de Montserrat.

Aitor Roger

Homenatge a Paco Gutiérrez 

Un altre dels leitmotivs de l’espectacle de diumenge passat també va ser retre homenatge al poeta Paco Gutiérrez, qui va morir fa pocs mesos. Per això, els continguts de les poesies, els balls i la música que es va oferir giraven a l’entorn de les arrels de l’homenatjat, qui acostumava a recitar poemes propis i de grans figures de la literatura andalusa. 

Precisament el primer i darrer ingredient de Fem Blanes, Fem Parròquia van ser dues poesies enregistrades per Paco Gutiérrez en el seu dia: A las cinco de la tarde, de Federico García Lorca, i Mi compañero, de Rafael Quiroga.  Per la seva banda, Alba Lupiáñez i Cristina Bitlloch van interpretar al piano i violí tres cançons: Memory, Hallelujah What a Wonderful World; els ballarins de l’Escola de Dansa Esclat van oferir Entre dos mares; i Francesc Saura va recitar El duelo del Mayoral, un poema anònim.

Aitor Roger

Laura Rabassa i Alba Lupiáñez van oferir les cançons Sin embargo, de Joaquin Sabina, i Podries, del grup Roba Estesa, que musica un poema de Joana Raspall. Els components del Grup Miratge de la Casa d’Ardales van ballar les peces El sentir de Andalucía i Miskito Lawana; Mònica Rabassa va recitar El cant Espiritual, de Joan Maragall, i un fragment d’El Desglaç, de Maria-Mercè Marçal; i el Grup Cabotatge les havaneres Tornaré (Ortega Monasterio) i Maria la Portuguesa (Carlos Cano).

En la recta final, el rapsoda Salvador Roca va commoure especialment amb la seva interpretació Vinyes verdes vora el mar, de Josep Ma de Segarra i Dicen, del tercet de poetes andalusos Antonio Quintero, Rafael de León i Manuel Quiroga. El genial guitarrista Alberto Torres i la cantaora Lídia Plaza van acabar d’embruixar al públic Farruca Fandangos de Huelva, i finalment l’Esbart Joaquim Ruyra va interpretar el Ball de Panderetes de Vilafranca del Penedès i la Jota Rodona de Carlet.