Homenatge a Ramon Carceller Moliner, un avi centenari de Blanes

Ramon Carceller Moliner

Avui ha tingut lloc a Blanes l’homenatge a Ramon Carceller Moliner, un longeu veí del municipi, amb motiu de complir el centenari de vida. L’alcalde de Blanes i regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros Vidal, ha encapçalat l’acte que ha tingut lloc al domicili del protagonista de la vetllada, situat al barri de Montferrant. 

Mario Ros ha lliurat a Ramon Carceller Moliner una placa commemorativa del centenari, així com una reproducció del Monument al Sardanista, una escultura de ferro que hi ha a Blanes, obra de l’artista blanenc Quico Ros, situada al Passeig de Mar. El motiu per haver triat precisament aquest obsequi és que l’homenatjat ensenyava a ballar sardanes temps enrere, per això s’ha pensat que li faria especial il·lusió, com així ha estat. 

L’homenatge ha coincidit precisament amb el mateix dia en què Ramon Carceller Moliner celebra el seu aniversari, avui dimarts 6 de novembre. L’acte l’ha compartit amb una nodrida representació de la seva família, que aquest vespre continuarà la celebració amb una festa encara més grossa. 

Ramon Carceller i Mario Ros

L’alcalde també ha lliurat a Ramon Carceller un altre reconeixement, actuant en aquest cas en representació de la Generalitat de Catalunya, a petició del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani Lesfar. Es tracta de la Medalla Centenària que atorga el govern català, un preuat reconeixement instituït a nivell nacional, que reben els catalans que compleixen 100 anys de vida. 

Mario Ros ha llegit en veu alta la carta que s’adjunta a la medalla, on s’explica que vol ser un reconeixement dels valors, l’experiència, els aprenentatges i els coneixements acumulats i transmesos durant la vida i al llarg de cent anys, així com les aportacions que han fet a la història que van escrivint les persones durant la seva lluita quotidiana. En l’escrit també es remarca: “Les persones grans sou les dipositàries d’un important bagatge que cal tenir en compte per encarar el futur amb optimisme i responsabilitat”. 

Ramon Carller amb familiars

Altres obsequis institucionals que Ramon Carceller Moliner ha rebut de mans de Mario Ros ha estat un llibre sobre Blanes. Per la seva banda, també li han entregat sengles regals Josep Lluís Merino i Milagros Fernández en representació de l’Associació de Pensionistes i Jubilats del Casal Benet Ribas i l’Associació de Prejubilats i Pensionistes de la Casa del Mar, respectivament. Totes dues entitats han vingut representades amb altres membres de les juntes. 

Una intensa vida encetada a Arenys i ancorada a Blanes amb la seva muller 

Ramon Carceller Moliner va néixer l’any 1918 a Arenys de Mar, i era el penúltim de quatre germans. De jovenet es va quedar orfe, primer de la mare i després del pare. Al seu germà segon i a ell els van portar a la ‘Casa de la Caritat’ de Barcelona, on van rebre educació bàsica i els van ensenyar un ofici. El seu va ser el d’ebenista/fuster, ofici que va desenvolupar inicialment a la ciutat comtal fins que va anar a lluitar a la Guerra Civil. 

Maria Dolors Comas i Ramon Carceller

En acabat el conflicte bèl·lic va tornar a Arenys de Mar, però com que era del bàndol republicà li va tocar anar a fer el servei militar durant tres anys. Retornat de nou a la seva ciutat natal, es va dedicar a fer de fuster i formava part d’una colla sardanista. L’any 1955 es va casar amb Maria Dolors Comas, que aquest mes de novembre complirà els 96 anys, i amb qui segueix compartint la seva vida. 

Ella és nascuda a Vidreres, però posteriorment es va traslladar a Arenys de Mar, on va conèixer qui havia de ser el seu futur marit. Al poc de casar-se van venir a viure a Blanes i van tenir un únic fill, en Jordi. Tota la seva vida, Ramon Carceller Moliner ha treballat al mateix lloc: a una botiga de mobles i a una fusteria. Tant ell com la seva dona són força autònoms, dins de les lògiques limitacions que els imposa la seva avançada edat, i no cal dir que la jornada d’avui dimarts l’han viscut amb especial i joiosa intensitat. 

Fotos: Ajuntament de Blanes