Manifestació a Blanes per recordar el primer aniversari de l’1 d’Octubre del 2017

Blanes ha celebrat el primer aniversari d’una de les dates de la història recent que costarà d’oblidar per a molts ciutadans de Catalunya que la van viure en viu i en directe: l’1 d’Octubre del 2017.

Més enllà de significar el dia en què es va celebrar el reivindicat referèndum els fets que van tenir lloc, amb moments que la immensa majoria mai s’hagués esperat haver de viure, han provocat que sigui una data per no oblidar.

Amb aquest esperit, l’ANC i la Taula de Forces Polítiques i Socials ha celebrat aquesta tarda a Blanes una marxa anàloga a la que s’ha fet arreu de Catalunya. La trobada va començar ahir a quarts de vuit del vespre a la Plaça dels Països Catalans i ha fet un recorregut que ha passat pel Passeig de la Marina, Plaça Catalunya i el Passeig de Dintre, finalitzant a la Plaça d’Espanya.

Lectura del manifest de la Plataforma 1 d’Octubre

Centenars de persones han participat en la commemoració del primer aniversari de l’1 d’octubre, que ha finalitzat amb la projecció de diverses imatges que recollien en forma de fotografies i de vídeos com es van viure els fets d’aquell dia, ara fa un any, arreu de Blanes. També s’ha fet la lectura d’un manifest elaborat per la Plataforma 1 d’Octubre que, en essència, recordava els motius que van moure a l’organització del referèndum avui fa un any.

Per això, a l’escrit s’agraeix l’esforç de milers de persones que amb la seva implicació fan fer possible que es pogués organitzar, així com les que van anar als col·legis electorals a donar suport quan va córrer la notícia de les fatídiques càrregues policials.

En aquest sentit, també s’ha fet memòria: «Després de l’1 d’octubre, la repressió de l’estat espanyol va continuar amb l’aplicació injustificable del 155 i l’obertura d’una causa absolutament injusta que afecta més d’un miler de persones i, molt especialment, les exiliades i les preses polítiques. No deixarem de lluitar ni un segon per la vostra llibertat».

S’han recordat les xifres totals arreu del país: 2’286 milions de votants i 2’044 milions de vots recolzant la independència en forma de república: «El primer d’octubre va ser el dia que van  guanyar la democràcia i la llibertat, el dia que tot va canviar»Per últim, el manifest es tanca amb un prec i un reclam: «Recuperem tot allò que va catapultar l’èxit de l’1 d’octubre: voluntat, compromís, intel·ligència, estratègia, fermesa, perseverança, desobediència, no violència, esperança, autoorganització popular i, molt especialment, unitat. (…) Conjurem-nos per recuperar tot el que va fer possible l’1 d’octubre, i atorguem tota la legitimitat al seu resultat».

Després de la lectura del manifest, que s’ha fet a través de les veus de diversos homes i dones, la concentració s’ha tancat amb la interpretació de diversos cants, reblat per l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors. Al llarg de la manifestació, un dels lemes més corejats ha estat el què també lluïen molts participants a les mans en forma de domàs: Llibertat Presos Polítics.

Fotos: Ajuntament de Blanes