Aquesta nit comença a Blanes el 42è Concurs Internacional de Focs d’Artifici

Treballs de preparació aquest matí de l’espectacle pirotècnic d’avui

Ahir es va presentar a l’Ajuntament de Blanes el 42è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava-Trofeu Vila de Blanes, que comença avui i que finalitzarà el proper divendres dia 27. L’acte el van presidir l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i la regidora de Cultura i Festes, Lara Torres. Com es tradicional, la trobada va servir per fer el lliurament del trofeu al guanyador de l’edició del 2011, la Pirotècnia Hermanos Ferrández, ubicada a Beniel (Múrcia), que precisament aquesta nit serà l’encarregada d’iniciar el concurs amb el seu espectacle.

El portaveu de l’empresa, Leo Ferrández, va avançar que «aquest any venim fins i tot amb més il·lusió. Tenim l’experiència de l’any passat, per això, hem preparat un espectacle aspirant a un premi i, a la vegada, per sorprendre a tots els assistents».

Respecte el tipus d’espectacle que tenen previst oferir aquesta nit, Leo Ferrández va subratllar que «aquesta nit oferirem un castell de focs carregat de novetats, amb material nou i moltes combinacions de conjunts. És un espectacle molt similar al que llancem en el Concurs Internacional d’Alacant, on quedem campions».

En acabat l’acte de presentació, els representants de l’empresa es van traslladar a la zona de llançament dels castells de focs, on els operaris havien de començar ja ahir a la nit les tasques de muntatge que s’han allargat avui al matí.

La presentació del concurs va continuar, com és tradicional, amb el lliurament als membres del Jurat Qualificador Popular de tot el material que necessitaran aquests dies per anar puntuant els quatre espectacles pirotècnics. Les explicacions per escrit les van completar durant l’acte membres de la Comissió Tècnica, entre ells Xavier López i el més veterà de tots, l’exalcalde de Blanes, Jordi Bacardit.

És l’únic concurs a Catalunya d’aquest tipues

En aquest sentit, respecte la disminució del nombre de dies que tindrà enguany el concurs en relació a l’any passat, Bacardit explicava: «Semblava que pintava malament, però la Comissió Tècnica ha triat d’entre totes les empreses que aspiraven a ser-ho procurant que es mantingui l’esperit de competició». Bacardit va remarcar que «a banda de l’empresa que ja va guanyar l’any passat, n’hi ha dues que vénen aquí per primer cop i una quarta que ja coneix el terreny –la pirotècnia Valenciana- i que em consta que té moltes ganes de guanyar. D’aquesta manera, crec que el concurs mantindrà la qualitat».

Per últim, l’acte es va tancar amb un breu parlament de l’alcalde, Josep Marigó, que va coincidir amb Jordi Bacardit quant al resultat que s’espera del concurs d’enguany: «Tot i passar de sis a quatre dies, mantenim el nivell de qualitat. En aquests moments, som l’únic Concurs Internacional de tot Catalunya i per tant això és important i esperem que es tradueixi en una reactivació de l’economia local».

Tant l’alcalde com la regidora de Cultura i Festes, Lara Torres, van agrair la feina tant de la Comissió Tècnica com dels membres del Jurat Popular, sense la qual no seria possible la organització del concurs. Els Participants del 42è Concurs de Focs són:

Dimarts 24: Pirotècnia Hnos Ferrández (Múrcia)

Actualment és una de les empreses que està agafant prestigi dintre  del sector nacional. Els seus espectacles són una barreja de tradició  juntament amb les darreres novetats. Una empresa familiar que va  sorprendre el públic a Blanes en la passada edició i ve de guanyar a Alacant amb un gran espectacle. Una empresa que puja, i molt,  dintre d’aquest sector i torna a Blanes per demostrar que és el  vigent campió.

Guanyadora del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la  Costa Brava 2011, guanyadora del concurs internacional de les
Fogueres d’Alacant el 2010 i 2012, segon premi del públic en la  mostra internacional de focs artificials de Burgos 2012, i empresa  participant a les mascletaes Falles de València i Castelló.

Dimecres 25: Vaccalluzzo ZioPiro Fireworks (Itàlia)

Empresa ubicada a les portes del Volcà Etna, Zio Piro és la  encarregada del foc tradicional i de gran consum de Vaccalluzzo.  Una empresa amb una gran historia, que s’ha modernitzat i és líder  europea en aquets moments. Per molts, el millor material d’Europa,
i capdavantera en exportació, de la qual cosa és un referent mundial.

La seva trajectòria de premis i esdeveniments és molt àmplia. Cal  destacar-ne els primers premis a: Donostia, Tarragona al campions  de campions, Ignis Brunensis, Malta fireworks festival, Courchevel,  participant a tots els sympousiums mundials de pirotècnia.

Dijous 26: Pirotècnia Valenciana (València)

José Manuel Crespo està considerat avui dia un dels millors  pirotècnics d’aquest país. La seva capacitat de creació unida amb
un ritme únic fa que cada espectacle tingui un segell indiscutible.  Triomfador a les falles de aquest any a Vàlencia, participant als
esdeveniments més importants d’aquest país, retorna a Blanes on  va començar una etapa d’èxits.

Guanyador a Blanes el 2008, guanyador a Pamplona 2009,  segon premi a Tarragona 2010. Empresa inclosa per la JCF  als castells de les mascletàs de les Falles de València, on  aquest any la seva mascletà va ser dedicada a tots els malalts  de càncer, amb un espectacle considerat per la critica com a  súmmum pirotècnic.

Divendres 27: Pirotècnia Valecea-Pir (País Basc)

Empresa que data del 1876, dedicada a cor i ànima als focs  d´artifici, té la seva oportunitat aquest any a Blanes. Una empresa
amb història però jove, amb la capacitat actual de fabricar més del  80% del seu material, amb una gran qualitat que sobrepassa la
normativa actual en temes de seguretat i medi ambient.

Ha participat a Portugal, al concurs de piromusicals de Coimbra,  participant a Burgos, Bilbao, primer premi a Vitoria al 2004 i segon
al 2009 al campions de campions del mateix concurs, tercer premi  a Donostia al 2010.