Inaugurada l’exposició «Blanes Festiu. 100 anys de festa i tradicions»

  • Es tracta d’una mostra fotogràfica realitzada a partir dels fons i les col·leccions de l’Arxiu Municipal de Blanes que es pot visitar a la sala M. Luisa García-Tornel fins el proper 2 de setembre

Foto: Aitor Roger

L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes s’ha encarregat del muntatge de l’exposició Blanes Festiu. 100 anys de festa i tradicions, que s’ha inaugurat aquest diumenge 22 de juliol formant part dels actes de la Festa Major de Santa Anna que s’està celebrant al municipi selvatà.

L’acte inaugural l’han presidit l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i la regidora de Cultura i Festes, Lara Torres, acompanyats d’altres membres del consistori.

Una de les imatges que forman part de l’exposició / Foto: Arxiu Municipal de Blanes

A diferència d’altres exposicions organitzades per l’Arxiu Municipal, en què s’han resseguit trajectòries fotografies d’autor (Joaquim Robert, Josep Maria Padern, Francesc Salt, Ricard Serrat Ayats i Ricard Serrat Rondon), en aquesta ocasió s’ha apostat per un tema col·lectiu però que incideix molt en el terreny personal: el del Blanes Festiu.

A través de l’exposició, que inclou un audiovisual i un recull fotogràfic amb 100 imatges realitzat a partir dels fons i les col·leccions de l’Arxiu Municipal, es vol mostrar com ha viscut la festa i com s’ha divertit la gent a Blanes. Al abastar 100 anys, es tracta d’un període històric en què, majoritàriament, les festes encara estaven lligades al calendari litúrgic i al cicle agrícola.

 

Les fotografies arrenquen una mica més enllà de fa cent anys i abasten bona part del segle XX, mentre que les imatges de l’audiovisual daten de principis dels anys 90 principalment i provenen de l’arxiu de TV Blanes.

Les imatges, per tant, parlen de celebracions, de diversió, de festivitats, d’aquells dies especials i màgics que no tenien res a veure amb la monotonia de la quotidianitat. Són documents d’un alt valor informatiu i emocional que descriuen l’activitat dels homes, dones i infants més enllà de les seves ocupacions diàries, mostrant-los des del seu vessant més lúdic, distès, divertit o ximplet.

Una de les imatges que forman part de l’exposició / Foto: Arxiu Municipal de Blanes

Tipologia molt diversa

La festa blanenca presenta una rica tipologia, de manera que a través de l’exposició estan documentats els aplecs del Vilar, el Votiu de Sant Rafel, el de l’Amor a Cala Bona i els de Sant Joan, Santa Bàrbara o la Salut. Les festes de Sant Antoni Abat, Carnaval, Rams, les Quaranta Hores, les caramelles, les processons, el Cant de l’Àngel, les estores de Corpus, les enramades, la Festa Major, els focs, la benedicció d’automòbils de Sant Cristòfol o els homenatges a la vellesa. També s’inclouen celebracions privades, en llocs públics o en espais particulars.

Catàleg amb mes de 200 fotografies

La festa forma part del patrimoni cultural ampli de la comunitat blanenca. És un bagatge que ens parla de les formes de vida del passat i del present, és a dir, d’allò que ens és útil per saber qui són i com es relacionen els ciutadans de la vila els uns amb els altres. En definitiva, a través de l’exposició es veu reflectit l’esperit festiu dels blanencs i les blanenques.

Coincidint amb la inauguració, també s’ha presentat el catàleg de l’exposició, del que s’han editat 500 exemplars i que es pot adquirir a la mateixa sala on s’hi allotja, així com a l’Arxiu Municipal al preu de 12 euros. El catàleg inclou més de 200 fotografies, una part de les queals que no estan recollides a la mostra, encara que algunes d’elles s’han utilitzat per l’audiovisual que es projecta formant part de l’exposició.

La mostra Blanes Festiu. 100 anys de festa i tradicions es podrà visitar a la sala municipal M. Luisa García-Tornel fins el 2 de setembre, de dilluns a diumenge, de 18.00 a 21.000 h.