Una xocolatada popular enceta l’últim dia la Festa Major Petita de Blanes

Blanes viu avui els últims actes de la Festa Major Petita, ja que se celebra la festivitat Sant Bonós i Sant Maximià, copatrons del municipi. Es fa aquest dia perquè la llegenda explica que el 21 d’agost de l’any 156 després de Crist tots dos van morir martiritzats a la mateixa vila que l’any 1668 els va nomenar els seus copatrons. 

Aquest 2018 s’ha complert el 15è aniversari d’ençà que es va recuperar la tradició de fer una xocolatada popular amb motiu d’aquestes festes, després que feia més de mig segle que s’havia deixat de fer. Malgrat feia tants anys que no se celebra, avui dia encara queden vestigis d’aquest acte festiu. Es tracta d’una argolla situada sota l’Arc dels Copatrons on antigament es penjava la balanç pública de pesos, i on el dia de la festa s’hi penjava la gran perola de xocolata desfeta. 

Des de les 9 del matí s’ha començat a repartir el dolç àpat matinal sota l’Arc dels Copatrons fins que s’han buidat les tres peroles de xocolata desfeta que s’havien previst. La novetat d’aquet 2018 és que avui també s’han repartit melindros, amb la precaució que igualment n’hi havia d’aptes per a celíacs. 

Ofrena floral i missa en honor als Copatrons 

La celebració ha continuat a 2/4 de 12 amb una activitat que ha tingut lloc de nou sota l’Arc dels Copatrons. L’alcalde de Blanes, Mario Ros, acompanyat de regidors i regidores de l’Ajuntament, ha encapçalat una ofrena floral que s’ha fet a les imatges de Sant Bonós i Sant Maximià protegides per una fornícula. 

Posteriorment, part de la comitiva ha pujat fins l’església Santa Maria, on s’ha fet una missa en honor als dos màrtirs. Seguint la tradició de tots aquests darrers anys, l’ofici solemne ha comptat avui amb un acompanyament relacionat amb els copatrons. I és que tothom qui ha volgut ha pogut venerar les seves relíquies que es guarden en una arqueta que estava instal·lada dalt l’altar. 

Sardanes i havaneres per tancar la Festa dels Copatrons 

Aquest vespre es tancarà la jornada central de la Festa dels Copatrons i, per afegit, de tot aquest cicle festiu, amb dues activitats. A les 7 de la tarda hi haurà una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona que tindrà lloc al Passeig Pau Casals, al costat del Monument a Joaquim Ruyra que hi ha davant de l’emblemàtica Casa Saladrigas. 

Per últim, a partir de les 9 de la nit, hi haurà una Cantada d’Havaneres arran de mar, a l’escenari del Banc dels Músics del Passeig Pau Casals. Actuaran dos grups de contrastada solvència: primer Cabotatge, de Blanes, i després Peix Fregit, de Palafrugell. Com no podia ser d’una altra manera, acompanyarà la cantada un cremat popular que es preparà en viu i en directe al mateix recinte de l’actuació. 

Fotos: Ajuntament de Blanes