Aquesta tarda comença la Festa Major de Blanes

Els focs es faran quatre dies: del dimarts 24 al divendres 27 de juliol

Avui comença a Blanes la Festa Major de Santa Anna que es farà del 21 al 28 de juliol. A banda del 42è Concurs Internacional de Focs d’Artifici –que tindrà lloc del 24 al 27 de juliol-, el cicle festiu inclou diverses activitats pensades per a totes les edats i per a públics de tots els gustos. La Festa Major s’encetarà a les 20 hores a la Plaça dels Dies Feiners amb el pregó, que enguany anirà a càrrec del presentador de televisió blanenc Rafel Bagot.

La regidora de Cultura i Festes, Lara Torres, va explicar el passat dijous el pressupost de la Festa Major d’enguany

Nascut a Blanes fa 41 anys, Rafel Bagot és un periodista esportiu que treballa, des d’en fa gairebé 20 anys, a TV3. Allà, hi ha fet de reporter, redactor i presentador de diversos programes i informatius. És fundador del canal 3/24, on hi fa la informació esportiva els matins del cap de setmana -quan s’aixeca abans de les 4 de la matinada-.

Viatger vocacional, es defineix com a blanenc “militant”. Ha fet programes a Ràdio Blanes i a Canal 28, ha escrit reportatges per El Punt, el Presència i el Recvll, entre altres publicacions.

Ha format part d’entitats locals com l’Agrupament Escolta Pinya de Rosa o els Blanes Cargols de bàsquet i ha estat vinculat intensament amb les Vetlles d’Estiu de Blanes organitzades per l’Esbart Joaquim Ruyra, la inauguració de la Ciutat Esportiva i d’altres esdeveniments locals. Està feliç que l’hagin escollit per fer el Pregó, tot i que creu que no s’ho mereix.

La plaça dels Dies Feiners acollirà les activitats més tradicionals i les orquestes de ball

Diferents Escenaris per a tots els gustos i edats

La principal novetat de la Festa de Santa Anna d’aquest 2012 és que les diferents activitats s’allotjaran principalment a tres escenaris.

Un d’ells és el què precisament acollirà el pregó d’inici de festes: l’Escenari de Festa Major, situat a la Plaça dels Dies Feiners, on hi haurà activitats pensades per a públic de totes les edats, com per exemple el ball amb La Salseta del Poble Sec que es farà la nit de la festa de Santa Anna, el dijous dia 26.

La segona ubicació és l’Escenari Jove que estarà situat al passeig de mar. Les activitats que s’hi allotgin també es podran seguir des de la platja, principalment perquè les gaudeixin la gent jove. En aquest escenari hi haurà diversos concerts i, per donar-los més contingut, s’han tematitzat en cinc nits:

– La Nit Reggae, amb els grups “Itaca Band” i “Roe Green & Txipiaite Band” (dia 21)
– La Nit Intercultural amb el grup “Cheika”, del Senegal (dia 23)
– La Nit Morralla, que comptarà amb l’actuació de “Tapeo Sound System” (dia 24)
– La Nit Kontra-Band, centrada en el darrer concert que oferirà aquest grup de Blanes (dia 25)
– La Nit Blanes Escenari, amb dos concerts d’artistes blanencs amb nous discs publicats aquest 2012: Isaac Ulam i el seu treball “Murtra” i el grup Wantun, que ha presentat “Anònim X”; i finalment (dia 27)

Finalment, el Tercer Escenari el composen diverses ubicacions que allotjaran activitats organitzades per tres entitats culturals.

– L’Esbart Dansaire Joaquim Ruyra oferirà les seves actuacions i activitats vinculades a la cultura popular i tradicional catalanes principalment a la plaça d’Espanya, però també a la plaça dels Dies Feiners. Entre aquestes actuacions, destaca el concert i ball amb el grup “De Calaix” del dissabte 21, o bé el concert “Gresca Aborígen” amb en Carles Belda i en Marc Serrats que es farà el dilluns 23.
– La Casa d’Andalusia de Blanes tindrà instal·lada la seva caseta a tocar de l’antic pavelló d’esports, al costat de la plaça dels Països Catalans, amb la novetat que enguany s’ha girat la ubicació de l’escenari perquè el so de les actuacions –entre les quals cal destacar la que oferirà el grup de Blanes “Sin Na Ni Ná”- no afecti tant els veïns.
– L’Associació d’Uruguaians de Blanes té situat el seu escenari darrere l’antic pavelló municipal d’esports i oferirà música sud-americana

Comissió d’Activitats de la Festa Major

En la línia de promoure la participació ciutadana, a principis d’any l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes va impulsar la posada en marxa de la Comissió d’Activitats de la Festa Major per treballar en comú la preparació d’alguns dels aspectes d’aquest cicle festiu.

La comissió està formada per representants d’entitats culturals locals i, a proposta d’aquestes, s’ha plantejat tota l’estructura de la festa major, però en especial de dues activitats: la Gimcana Familiar i la Gimcana Nocturna. Totes dues inclouran proves vinculades amb l’activitat de les entitats i s’ubicaran respectivament al barri dels Pins el diumenge 22 de juliol a les 10’30 h i a l’Escenari Jove el mateix dia a les 21.00 h. La participació de les entitats de Blanes també serà clau en la Cercavila que es fa el dimecres 25, on un altre dels ingredients seran els actors i actrius del grup “La Gran Família”.

Festa del Mil·lenari

Després de l’èxit de participació i de públic que va suposar ara fa un any l’activitat que es va fer en motiu del centenari de la inauguració del carrer Ample, aquest 2012 també s’ha organitzat una recreació històrica amb el leit motiv dels 1.000 anys de la troballa de la imatge de la Mare de Déu del Vilar que s’està celebrant a Blanes durant aquest any.

L’activitat, que es farà el dilluns 23 de juliol al centre de la vila, inclourà una cercavila amb el trasllat del Rem de trenta-quatre des del moll fins al carrer Raval, una audició de sardanes a la plaça Verge Maria i un fi de festa sota l’arc dels Copatrons, al carrer Ample, que inclourà la presentació de les imatges de Sant Bonós i Sant Maximià que recentment han estat restaurades per una artista blanenca. La Festa del Mil·lenari també compta amb la col·laboració de la Obreria del Vilar, els Veïns del Carrer Ample i d’altres entitats i col·lectius.

Aplec de l’Amor amb la cantant Beth

El cicle d’activitats de la Festa Major de Santa Anna es tancarà amb la celebració de l’Aplec de l’Amor, que s’acull a Cala Bona i que enguany compleix els 106 anys, superant la centúria.
L’ingredient destacat amb què comptarà l’Aplec de l’Amor serà el concert que oferirà la cantant catalana Beth, que presenta el seu darrer treball Segueix-me el fil. L’Aplec de l’Amor també inclourà un sopar popular a base de pollastre amb xamfaina al preu de 5 € i començarà amb una audició de sardanes amb la cobla del Col·legi Santa Maria.

Altres Activitats de la Festa Major

El programa de la Festa Major de Santa Anna també inclou altres activitats, algunes ja tradicionals i altres que es recuperen d’anteriors edicions després que feia uns quants anys que no s’havien organitzat, com per exemple, el Concurs de Castells de Sorra.

Per segon any consecutiu, es continuaran fent els recuperats Correfoc i Correaigua que ja es van incloure al programa del 2011 i d’altres al·licients com ara el Concurs de Dibuixos de la Colla Gegantera –que enguany celebra el seu 20è aniversari-, la Festa de l’Escuma o bé la Trobada de Puntaires.

Tot plegat, sense oblidar els actes més tradicionals, com són la Sortida de la Comitiva Oficial seguida per l’ofici en honor de la patrona Santa Anna a l’Església Santa Maria, així com les Sardanes i el Ball de Morratxes que es faran el 26 de juliol, festiu a Blanes, o bé la Missa de Sant Jaume del dia 25.