La presidenta d’Amnistia Internacional recorda a Blanes les víctimes dels atacs terroristes en l’aniversari

Els actes celebrats ahir arreu de Catalunya van recordar els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils i les víctimes que van ocasionar. Aquesta qüestió també va impregnar la sessió del cicle ‘Docus a la Fresca’ que es va celebrar anit a la sala de plens de l’Ajuntament. 

Ahir el contingut de la sessió va ser la celebració durant aquest 2018 dels 40 anys de la legalització a Espanya d’Amnistia Internacional. La presidenta d’Amnistia Internacional a Catalunya, Ma del Carmen Ramírez, va assistir acompanyada de la portaveu del grup de Blanes d’AI, Ariadna Claret, així com pel mestre de cerimònies i conductor de la sessió, Valentí Hinarejos, de ‘La Focal’. 

La part central de l’especial sessió de ‘Docus a la Fresca’ viscuda ahir va ser la projecció de dos treballs cinematogràfics al voltant de l’aniversari de la legalització d’AI a l’estat espanyol l’any 1978. Es va oferir el curtmetratge ‘Planeta J’, de gairebé dos minuts i mig de durada, i el documental ‘Grietas’, amb una durada d’1 hora i 20 minuts. El primer és una animació a través de la qual Amnistia reivindica una realitat més justa pel Planeta Terra. 

Grietas és el documental específicament realitzat per Amnistia amb motiu del seu 40è aniversari. Dirigit per Xuban Intxausti, guió de Lluís Arcarazo i produït per Mediapro, explica cinc històries unides per un element comú. Totes cinc són esquerdes als drets humans que persones corrents tracten d’arranjar amb el seu impuls i determinació. Ho fan amb els escassos recursos que tenen al seu abast per reparar unes esquerdes a les que l’estat espanyol té la responsabilitat de fer front. 

Record per les víctimes dels atemptats terroristes del 2017 

Abans de donar pas a la projecció, la presidenta d’Amnistia Internacional va voler dedicar uns instants a recordar les víctimes i familiars dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, coincidint amb el primer aniversari que es commemorava  ahir. Ma del Carmen Ramírez va elogiar la resposta unànime de la societat catalana, que va demostrar de manera contundent i enèrgica el corejat No tenim por. 

L’elogi el va fer no tan sols perquè la reacció va ser generalitzada i espontània, sinó també perquè va ser un clam unànime que va sorgir com a resposta natural per combatre la por i la violència. Per tots aquests motius, recordant els actes d’homenatge que s’estan fent aquests darrers dies, i on ha participat com a presidenta d’AI, va reivindicar explícitament que “Cal seguir desafiant l’odi”, en el sentit que no es pot defallir en l’objectiu de seguir treballant per combatre aquest mal de la societat. 

Amnistia Internacional i els polítics catalans empresonats

Més tard, quan es va obrir el debat al públic assistent després de la projecció, una de les qüestions que se li va plantejar a la presidenta d’Amnistia Internacional és el posicionament que ha adoptat la ONG en el tema dels polítics catalans empresonats o exiliats. Maria del Carmen Ramírez va remarcar que fa més d’un any es va formar un grup de treball específic, a nivell de l’estat espanyol i internacional, que està seguint de molt a prop tot el procés que s’està vivint a Catalunya. 

Va recordar que Amnistia va condemnar enèrgicament la violenta actuació dels cossos policials de l’estat espanyol durant la jornada  de l’1 d’Octubre, i va reclamar l’immediat alliberament tant de Jordi Sánchez com de Jordi Cuixart. En aquest darrer sentit, els matisos ja van ser molts a l’hora de valorar la situació d’empresonament o exili que continuen vivint els polítics catalans. 

Fotos: Ajuntament de Blanes