Blanes celebra la jornada central de la Festa Major

Aquest dijous Blanes viu la jornada més destacada de tota la Festa Major amb la celebració de la festivitat de Santa Anna, patrona de la vila. Per aquest motiu, s’han fet els actes més tradicionals de tot el cicle. Un dels més històrics, que enllacen amb les arrels més populars, és el què han encapçalat els representants polítics municipals avui al migdia. 

Una comitiva oficial encapçalada per l’alcalde de Blanes, ha sortit des de la porta de l’Ajuntament fins arribar a l’Església Santa Maria. Ha estat la primera vegada en què Mario Ros ha encapçalat aquest acte com alcalde, i ho ha fet acompanyat de regidors i regidores del consistori, així com de representants de les forces de seguretat que operen al municipi. 

La comitiva oficial anava precedida per la música que interpretaven els músics de la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle, així com pels balls dels dos gegants de la vila, en Gastó i na Caterina. Els portaven els membres de la Colla Gegantera de Blanes, que també onejaven una bandera gegantina del municipi. La cercavila ha finalitzat el seu recorregut a l’Església Santa Maria, on s’ha fet un ofici  en honor a la patrona. 

Ball de Morratxes amb l’Esbart Joaquim Ruyra 

Una vegada finalitzada la missa, la comitiva ha desfet el camí recorregut abans i s’ha adreçat fins el Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial. En aquest indret s’hi ha acollit un altre dels moments centrals de la celebració de Santa Anna a Blanes: la interpretació del tradicional Ball de Morratxes amb l’Esbart Joaquim Ruyra, acompanyats de la música en directe de la Cobla Flama de Farners, dirigida pel compositor de Blanes Josep Ma Guinart. 

La història del Ball de Morratxes es remunta a l’època feudal, quan els comptes de Cabrera primer i els senyors de Blanes després governaven de manera feudal aquesta vila. La gent del poble podia sentir la música al so de dolçaina que s’interpretava des dels salons d’estiu del palau, que avui dia allotja la parròquia Santa Maria. Amb el pas del temps i la decadència feudatària, aquest ball va passar al poble i era costum dansar-la el dia de l’Aplec del Vilar. 

Hi ha dos grups de personatges ben diferenciats, fins i tot en la manera de vestir. Per una banda, els representants de l’Obreria amb l’alcalde al davant i per l’altra els representants dels vilatans més humils. El Ball de Morratxes va formar part del dia de Santa Anna durant molts anys, però cap a la meitat del segle vint va deixar de fer-se. Amb la intenció de recuperar els trets identitaris blanencs perduts en el temps, l’any 2003 es va tornar a recuperar aquesta tradició 100% blanenca. Cada any s’espera amb més expectació per la vistositat i la música que acompanya les evolucions dels dansaires. 

Fa set anys s’hi va incorporar una novetat que s’ha mantingut des de llavors. Un cop finalitza l’execució del ball a càrrec del cos de dansa principal de l’Esbart Joaquim Ruyra, els espectadors també poden provar de fer un tram del Ball de Morratxes. Ajudats per membres de l’esbart, el públic no s’ha fet de pregar i ha ballat durant una estona el tram final, elToquen a Córrer. 

La invitació a dansar l’han acceptat l’alcalde de Blanes, Mario Ros, acompanyat de regidors i regidores, així com del públic que omplia el Passeig de Dintre. La intensa jornada festiva del dia de la patrona del municipi està previst que es tanqui amb un Ball de Nit amb l’Orquestra Selvatana, que ja va actuar aquest mateix dia de Santa Anna l’any passat. 

Darrer dia del Concurs Internacional de Focs

El 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava finalitzarà avui amb el darrer espectacle dels sis que hi haurà hagut en total. Avui actua la Pirotècnia Parente d’Itàlia, que tanca el certamen. Fins el moment, les cinc nits que hi ha hagut del concurs han deixat al públic més que satisfet, per tant la Comissió Tècnica i el Jurat Popular tenen tot un repte al seu davant per triar la classificació. 

El veredicte que desfarà aquesta incògnita tindrà lloc demà divendres, en un acte públic que es farà al Teatre de Blanes a les 7 de la tarda. S’hi al·legaran els 8 membres de la Comissió Tècnica i les 45 persones del Jurat Popular per emetre el veredicte. Finalment, la Festa Major de Santa Anna es tancarà dissabte vinent amb el tradicional Aplec de l’Amor a la platja de Cala Bona, on La Selva Big Band retrà un complet homenatge a les cançons del mític grup de Liverpool amb l’espectacle Beatles per sempre. 

Fotos: Ajuntament de Blanes