Blanes dedica una exposició retrospectiva al pintor Joan Padern

El pintor Joan Padern / Foto: Aitor Roger

L’Àrea de Cultura i Festes i l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes són els encarregats d’organitzar aquesta exposició que s’inaugurarà demà dissabte a les 19 hores a la Casa Saladrigas.

Titulada «Geometries», la mostra de l’artista blanenc Joan Padern inclou una sèrie de treballs feta aquest 2012 que es presenta amb el mateix nom que dóna títol a l’exposició, que continua l’abstracció característica del seu darrer període pictòric.

Al mateix temps, la mostra també serveix per fer una retrospectiva de la seva extensa i reconeguda obra; des de les primeres aquarel·les, passant per les pintures realistes amb paisatges i barques, els quadres de denúncia i conscienciació ecològica, façanes i places de Barcelona,  fins arribar a l’etapa d’abstracció tant dels primers anys seixanta com de l’actualitat, amb la sèrie “Geometries”.

Joan Padern, davant d’una de les seves obres / Foto: Aitor Roger

Joan Padern va néixer a Colera l’any 1924 i el 1998 l’Ajuntament li va donar el títol de fill adoptiu de Blanes, la vila on es va traslladar a viure amb la seva família poc abans de fer els setze anys.

L’artista va fer donació al municipi de Blanes d’un fons destacat de la seva obra pictòrica i del seu fons documental. Pintor de renom, la seva obra està exposada a diferents museus del país i a l’estranger. Particularment exitosa va ser la seva aventura per terres de Sud Amèrica a la dècada dels cinquanta.

En aquesta exposició que acull Casa Saladrigas el visitant hi podrà apreciar l’evolució de la seva carrera i contemplarà algunes obres que encara no s’havien pogut veure exposades a Blanes, totes elles de la col·lecció particular de Joan Padern.

El crític Rafael Santos Torroella ha dit de Padern : «És, abans de tot i per damunt de tot, un pintor realista, com mai no es cansava de repetir cada vegada que se li demanava que es definís. Ell, però, amb el temps, acabaria confessant-nos que era realista, si, però de tots els realismes possibles: alts i baixos, maximalistes o minimalistes, espontanis o reflexius, interiors i exteriors, de síntesis estrictes o de no menys estrictes minúcies, d’espais urbans, costers o rurals, de verisme al peu de la lletra o d’una realitat que admet la recreació memorística lliure i, fins i tot, de la fantasia i també l’abstracció, sempre que aquesta última inclogués aquests valors d’estructuració i de gravitació concèntrica que tot material real implica».

L’exposició “Geometries”, de Joan Padern, es podrà visitar a Casa Saladrigas del 14 de juliol al 26 d’agost de 2012 amb el següent horari: dimarts i dimecres de 10.00 a 13.000 h  i de dijous a dissabte de 10.00 a 13.00 h i de 16.00 a 20.00 h.

L’acte d’inauguració està previst que tingui lloc a Casa Saladrigas demà dissabte 14 de juliol a les 19.00 h.