El ple de Blanes aprova la moció sobre el dret a l’empadronament i el Pla contra Agressions Sexistes

Ajuntament de Blanes

Dos dels punts més destacats del ple de l’Ajuntament de Blanes celebrat ahir dijous es van aprovar per la majoria les forces polítiques. Un dels més esperats, que ha prosperat amb el vot a favor de tots els partits, llevat de Ciutadans que s’ha abstingut, és la moció sobre el dret a l’empadronament. 

Presentada per les entitats socials de Blanes que formen part de la Comissió de Cooperació, Solidaritat  i Cohesió Social, la proposta d’acord ja es preveia que seria un dels punts d’interès del ple. Especialment per a una part del públic present a la Sala de Plens, en representació del col·lectiu de persones immigrants que estan tancats des del passat 13 de juny a l’Esbarjo Parroquial per reclamar Papers Sense Contracte. 

El migdia d’avui dijous hi ha hagut una reunió encapçalada per l’alcalde de Blanes i responsable d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, Mario Ros, on han assistit representants de les entitats socials de la comissió. L’objectiu ha estat consensuar un nou redactat de la proposta d’acord perquè fos més entenedor i més fàcil de dur-ho a la pràctica. 

En la sessió plenària, en representació de les entitats socials que formen part de la comissió, s’ha encarregat de llegir el nou redactat de la moció Emili Bitlloch, d’Amnistia Internacional. En aquest sentit, el tercer punt de l’acord contempla la redacció d’un Manual d’Ús del tràmit del padró per sistematitzar el treball i assegurar resultats homogenis per a les diferents persones que intervenen en el procés. Aquest manual es redactarà a la Comissió de Cooperació i Solidaritat. 

També s’hi inclou que s’implementi en el termini més curt possible -no superior als quatre mesos-, i amb la fórmula que es consideri més adient, la carta de residència municipal o un informe de coneixement de residència al municipi. Per últim, el cinquè punt de l’acord inclou fer una Declaració Institucional que reafirmi els acords adoptats en aquesta moció.

Aprovació del Pla d’Actuació Contra les Agressions Sexistes 

Un altre tema inclòs a l’ordre del dia, que en aquest cas sí que s’ha aprovat amb la unanimitat de totes les forces polítiques, ha estat el Pla d’Actuació Contra les Agressions Sexistes en esdeveniments festius a Blanes. Funciona com un protocol, i recull tota una sèrie de mesures preventives, així com per actuar de manera efectiva en el cas que s’hagi d’afrontar algun cas. 

Per tant, no es tracta d’un reglament estàtic, sinó que suma diverses mesures per lluitar contra els atacs sexistes, i entre elles hi ha organitzar campanyes i accions amb el conegut lema No és No. El primer esdeveniment públic on s’aplicarà serà el Festival de Música Jove Ensorra’t d’aquest 2018. Per això, tant als cartells que aquests dies anunciïn els actes de la Festa Major, com els d’aquest cicle musical, inclouran el lema i el logo, que igualment es reproduiran en els coneguts gots de plàstic de l’Ensorra’t. 

Altres temes tractats al ple municipal del mes de juny 

Una altra de les qüestions que ha suscitat més debat al ple ha estat l’aprovació provisional de l’expedient de modificació del pressupost vigent, que significava incloure els romanents de tresoreria del 2017. El tractament d’aquest tema ha suposat un llarg debat que finalment s’ha tancat amb la seva aprovació comptant amb el suport d’11 vots, els mateixos que van servir perquè la setmana passada prosperessin els pressupostos municipals del 2018: PSC, PDeCAT, ERC i PP. 

A banda de la moció sobre el dret a l’empadronament, les altres dues incloses a l’ordre del dia –per reduir l’ús de plàstic al municipi i pel Dia Mundial de l’orgull LGTBI- s’han aprovat amb la unanimitat de tots els grups. L’aprovació del Compte General de 2017 s’ha recolzat amb 13 vots (PSC, PDeCAT, ERC, CUP i PP), i l’autorització d’una borsa d’hores extraordinàries excepcional pel tercer trimestre 2018 per al col·lectiu de la Policia Local de Blanes, amb 19 vots a favor i 2 abstencions de la CUP. 

L’aprovació al ple municipal de les propostes de la Comissió del Nomenclàtor ha prosperat amb els vots favorables de tots els grups polítics llevat de Ciutadans, que ha votat en contra. D’una banda, el Passatge de Darrera de l’Església passarà a dir-se Carrer del Palau dels Cabrera. D’altra banda, s’han aprovat els noms que passaran a tenir quatre nous vials a Blanes: Carrer de Lluis Maria Xirinacs, Carrer Mas Pons, Passeig de Ferran Agulló, i Travessera de l’Horta d’en Fanals. 

Els dos festius addicionals d’obertura comercial autoritzada per al 2019 seran els dies 23 i 28 d’abril, un punt aprovat per la unanimitat de tots els grups municipals. Per últim, dos altres punts de tràmit també han prosperat amb el suport de les vuit forces polítiques: ratificar l’acord de dissolució del Consorci de TDT de la Selva Marítima, i la declaració de compatibilitat demanada per un treballador de l’Ajuntament de Blanes.