Finalitza a Blanes l’activitat ‘Blanes canta al mar’, que promou el coneixement de les havaneres entre els escolars

Ahir va finalitzar davant la Biblioteca Comarcal de Blanes l’activitat extraescolar ‘Blanes Canta al mar’, que s’ha fet per segona vegada a tots centres d’educació primària del municipi, així com al Centre d’Educació Especial Ventijol. 

Per finalitzar la positiva experiència realitzada a les aules, un nombrós grup d’escolars han participat en aquest esdeveniment. Eren els escolars que al llarg dels darrers mesos han estat aprenent a les respectives classes les havaneres que van compartir plegats. L’experiència s’ha fet als centres educatius blanencs, a càrrec del Taller d’Havaneres i Cançó Popular del Casal La Cooperativa de Blanes. 

Interpretació col·lectiva de les havaneres apreses a les aules 

La festa de cloenda ha comptat amb diversos ingredients, ja que en cada escola se’ls ha ensenyat havaneres diferents, llevat de tres peces que han estat comunes. S’ha interpretat ‘La Bella Lola’, ‘El meu avi’, ‘La canya dulce’, ‘El Llop de Mar’ i ‘El canó de Palamós’, acompanyada de la música dels membres del taller. 

Ara bé, l’objectiu del taller ‘Blanes Canta al Mar’ no és tan sols que els nois i noies aprenguin a cantar havaneres. Se’ls ensenya a valorar que Blanes és una vila marinera, que coneguin la gran importància socioeconòmica que això ha tingut en la població, i que recuperin les tradicions i costums que han sorgit d’aquesta relació entre Blanes i el mar. 

Els cants populars i de taverna relaten tots aquests fets que els avis i àvies van viure, i que han servit per donar a conèixer una manera de viure de la gent de la costa. Han participat alumnes de quart d’educació primària, que han fet una hora setmanal durant un mes, de manera que en total se’ls han fet tres sessions a les respectives escoles. Els tres principals eixos han estat: l’havanera, els pescadors i Blanes i el turisme. 

L’alcalde de Blanes, Mario Ros acompanyat de la directora de la Biblioteca Comarcal, Gemma Ciuró, d’altres regidors i regidores de l’Ajuntament, i les tècniques de l’Àrea d’Educació que s’encarreguen de l’organització, han encapçalat la festa de cloenda. La vetllada s’ha encetat amb diversos parlaments. L’alcalde ha encoratjat la canalla a seguir contribuint a perdurar aquesta mostra de la cultura catalana i blanenca. 

Alhora, també ha recordat la figura d’Albert Ros explicant una anècdota personal, i ha agraït la tasca dels impulsors del projecte, el Taller d’Havaneres i Cançó Popular del Casal La Cooperativa de Blanes. Per la seva banda, el portaveu del grup,  Ramon Soto, també s’ha adreçat als joves cantaires animant-los a valorar tot el què han après i a fer-ne difusió, així com la directora de la Biblioteca, Gemma Ciuró, qui ha recordat que des de fa temps la primera setmana de juny se celebra La Setmana del Mar, ja que el 8 de juny –avui divendres- és el Dia Mundial del Mar. 

Fotos: Ajuntament de Blanes