El govern de Blanes presentarà el proper dimarts el pressupost de 2018 en un acte públic

A la dreta Nicolás Laguna, regidor d’Hisenda / Ajuntament de Blanes

L’equip de govern de Blanes ha convocat de cara al dimarts de la setmana vinent una audiència pública a la sala de plens amb la finalitat d’informar a la ciutadania dels grans eixos del pressupost de 2018, que es portarà al ple ordinari del mes d’abril el dijous dia 26. Després del ple, si s’aproven, s’obrirà el preceptiu període d’exposició pública.

Serà la quarta ocasió en què el consistori blanenc convoca aquesta sessió informativa sobre els pressupostos,  que quan es portin al ple segurament sumaran 53,23 milions d’euros, import que suposa un increment de despesa de 7,3 milions respecte del pressupost de 2017.

La projecció de les despeses pel 2018 ha forçat augmentar els ingressos. Per tant, en impostos, el més destacat és la puja del 3% de l’IBI, mentre que en les taxes i preus públics l’increment general ha estat del 3%, llevat de la taxa d’aigua i clavegueram que es mantindrà sense increment. Tanmateix, la taxa d’escombraries pujarà un 5%, la qual cosa contribuirà a finançar la implantació del nou sistema de recollida selectiva.

Les dues restants fonts de finançament inclouen les transferències corrents -com ara subvencions pels plans d’ocupació o la taxa turística-, i els préstecs a llarg termini, on destaca un crèdit IDAE (Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia) de 3,74 milions a retornar sense interessos, pel canvi d’enllumenat públic.

Arxiu / Ajuntament de Blanes

Major esforç en temes socials i en l’organització d’activitats

Pel que fa a despeses corrents, es preveu fer un gran esforç en totes les partides socials: habitatge, teleassistència, polítiques d’igualtat, atenció a les dones i serveis d’assistència domiciliària. Igualment, hi ha un important increment en accions destinades a la promoció turística, així com en l’organització d’activitats i millores en diversos departaments: Cultura i Festes –Programació del Teatre i Concurs de Focs-, Joventut –amb un pla de dinamització-, Policia Local –per cobrir diverses millores d’atenció-, i Educació –Pla Educatiu d’Entorn i manteniment dels centres escolars-, entre d’altres àrees municipals.

Una altra despesa destacada que s’ha incrementat és la partida dedicada als treballadors i personal de l’Ajuntament, així com l’important increment per poder fer més Plans d’Ocupació per a contractar a persones a l’atur, i que inclouen cursos de formació. En el capítol d’ajuts i subvencions, s’ha augmentat substancialment la partida d’Ajuts Socials, amb 100.000 euros destinats específicament per aquest objectiu, així com una especial atenció a la implementació de la tarificació social.

La principal novetat de l’Audiència Pública d’aquest 2018 respecte les tres anteriors edicions és que s’ha convocat en un dia entre setmana, ja que fins ara s’havien fet sempre coincidint amb un dissabte al matí. La previsió és que la sessió s’allargui com a màxim una hora i mitja, tot i que si queden qüestions destacades per resoldre, hi haurà un temps afegit per aclarir els dubtes que faci falta.

Presentació de les dades en format entrevista

Ajuntament de Blanes

Al marge del suport visual amb les principals dades que es projectaran a la pantalla de la sala de plens, el contingut dels pressupost s’explicarà mitjançant una entrevista amb el tinent d’alcalde d’Hisenda, Serveis Jurídics i Recursos Humans, Nicolás Laguna, a càrrec d’un periodista. A través de la conversa que mantindran, s’aniran desentrellant els principals conceptes dels pressupostos. Hi haurà només dos blocs: els pressupostos 2018 i l’actual situació de les finances municipals.

Quan acabi cada bloc de l’exposició-entrevista s’obrirà un torn perquè participi el públic de la sala. L’Audiència Pública s’emetrà en directe per Ràdio Blanes el dimarts 24 d’abril a les 8 del vespre. Tanmateix, es podrà seguir en directe l’emissió en vídeo per streaming a la plana de l’Ajuntament de Blanes.