Blanes dedica l’abril a les Jornades Gastronòmiques del Mes del Peix Blau

Per segon any consecutiu, la ciutat de Blanes s’ha proposat reforçar un dels trets d’identitat més apreciats per blanencs i visitants: la cuina marinera, una prova de les històriques arrels marineres amb què compta la vila on comença la Costa Brava.

Fruit d’aquest objectiu, al 2017 es van organitzar tres mesos dedicats a sengles jornades gastronòmiques al llarg de tot l’any i, en vista dels positius resultats, aquest 2018 es repetirà l’experiència.

El tret de sortida ha tingut lloc aquest mes d’abril, amb les Jornades Gastronòmiques del Mes del Peix Blau, seguides al maig pel Mes de la Gamba, i a l’octubre pel Mes del Suquet de Peix. L’any passat, el primer en què es van organitzar els tres cicles, es van fer un total de 1.300 menús: 600 menús al Mes del Peix Blau, 300 menús al Mes de la Gamba i 400 menús al Mes del Suquet de Peix.

16 Restaurants de Blanes participen al Mes del Peix Blau de l’1 al 30 d’abril

Aquest 2018 és el segon any consecutiu en què Blanes organitza unes jornades dedicades al peix blau, que va ser novetat al 2017, comptant amb la col·laboració d’un total de 16 restaurants, dos més que en la passada edició.

Partint de la premissa que el peix blau sigui el principal protagonista, cada restaurant inclou diferents tipus de menús i exquisideses culinàries, completat amb productes gastronòmics blanencs com ara vi, cava, mel o verdures. Les propostes  no tan sols són per dinar, també es pot fer un vermut a base de sardines, seitons o sonsos, per exemple.

Així, hi ha des d’elaborades composicions per satisfer els paladars més exigents, fins a plats únics que els amants de la cuina marinera podran triar entre un munt d’ofertes a preus que van des dels 5’50 € la més assequible, fins els 36’50 € que costa la més completa. Tant el llistat dels restaurants participants, com les respectives propostes de plats i tastos que es proposen, estan recollits en un tríptic distribuït en Oficines de Turisme i establiments especialitzats.

Per a la organització del Mes del Peix Blau l’Ajuntament de Blanes compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme Girona Costa Brava i Enogastronomia del mateix organisme; així com de la Confraria de Pescadors de Blanes, el Jardí Botànic Marimurtra, els caves Laviret i Ses Vernes; Aula Gastronòmica Grenyal, Cervesa Popaire, El Banyonet, Grup de Peixos Ros, l’Hotel Horitzó, Apartaments Pierre et Vacances i l’Arxiu Municipal.

Menjar Peix Blau té premi i altres valors afegits

Les Jornades Gastronòmiques del Mes del Peix Blau que tenen lloc a Blanes de l’1 al 30 d’abril també compten amb diversos al·licients, en la línia dels esdeveniments d’aquest àmbit que s’organitzen des de l’Àrea de Promoció de la Ciutat i Turisme en general. Un d’ells són els premis amb lots de productes de diferents empreses de Blanes a través de sengles concursos en mitjans de comunicació d’àmbit nacional.

Un altre al·licient és la proposta que fa l’Aula Gastronòmica Grenyal: un taller de cuina especial dedicada al peix blau que es farà en dues sessions: els dissabtes 14 i 21 d’abril, tots dos dies de 13 a 16 h. Cada taller comptarà amb una primera part on hi haurà l’explicació i elaboració d’un plat amb peix blau, seguit per la part més gratificant encara: degustar el plat elaborat marinat amb vi de Blanes. El taller està restringit a un màxim de 24 persones per sessió, i té un preu de 35 €/persona.

Un bon punt de partida per aquells qui vulguin cuinar un plat de peix blau exemplar és la recepta que proposa el xef de cuina Toni Múrcia, especialitzat en cuina marinera, i que col·labora des de fa molts anys en esdeveniments gastronòmics que s’organitzen a Blanes. El xef proposa cuinar Verats amb Fideus, una recepta que també es recull al tríptic de les jornades.

Per últim, i seguint amb la sensibilització del projecte Blanes Gluten Free, es sortejaran 5 lots de productes valorats en 50 € entre cadascun dels clients dels restaurants de la campanya que vulguin participar. Amb aquest objectiu, hi haurà dipositades sengles urnes en cada restaurant, i quan hagi finalitzat el Mes del Peix Blau es donaran a conèixer els afortunats guanyadors /-es.

Producte revaloritzat

Els amants de la bona cuina en particular i de la vida sana en general han experimentat darrerament una creixent predilecció per aquest producte de la mar, després que temps enrere fins i tot s’havia arribat a rebutjar per considerar-lo de baixa qualitat. Un dels seus grans avantatges és la riquesa en omega -3, que fa que se li reconeguin propietats que contribueixen a obtenir grans beneficis per a la salut, principalment per evitar malalties cardiovasculars.

També és una bona font de proteïnes de qualitat i és ric en vitamines, especialment en vitamina D, que ajuda a fixar el calci als ossos i protegeix el cos contra infeccions. Algunes espècies de peix blau que freqüenten la llotja de Blanes i les d’arreu de Catalunya són: sardina, anxova, sorell, cavalla, alatxa, bis i voga. El més recomanable és menjar peix blau dos cops per setmana, i es tracta d’un tipus de peix amb un gust apreciat per una ampla gama de paladars.

D’altra banda, històricament la presència del peix a la taula blanenca i catalana està molt documentada. Les prohibicions eclesiàstiques de menjar carn en diades assenyalades n’afavoria el consum, que es disparava especialment en l’època de l’any en què ens trobem ara: per Quaresma i Setmana Santa. A les viles i llocs mariners, els mateixos pescadors o les seves famílies comercialitzaven els productes, que s’havien de vendre en un lloc net i segur, a la plaça del poble.

L’Arxiu Municipal de Blanes té documentades diverses referències històriques que demostren la importància i valor que des de fa segles se li dóna al peix blau en aquesta vila de fortes arrels marineres. La referència més antiga data de l’any 1421, amb el proverbi comparatiu “Aixi’ns ha pres com a la sardina de Blanes, que volent fugir al foch, salta de la paella e dóna en les brases”, amplificat aquell refrany tan conegut que sentencia “caure del foc per donar a les brases”.