Gran afluència de públic a la Processó del Sant Crist de Blanes

Joaquim Llorens i Garangou

La nit d’aquest passat divendres Blanes va viure l’acte més solemne de tota la Setmana Santa religiosa, amb la Processó del Sant Crist que va transcorre pel centre de la vila. Una gran afluència de públic va estar seguint el recorregut del ritual processional, conegut també com la Processó del Silenci pel respecte i veneració que li tenen una gran quantitat de creients.

Públic de totes les edats, però sobretot gent gran, es van aplegar per contemplar el seu pas, així com per seguir alguna de les quatre imatges que la composen. Mitja hora abans que comencés, els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica es van encarregar de fer l’Anunci de la Processó. Els armats van fer el recorregut a pas lleuger, pregonant de manera prou eloqüent que estava a punt de començar l’esdeveniment.

Joaquim Llorens i Garangou

El so dels instruments de la banda romana, completada per la llum de les torxes que duien trencant la foscor, va anar posant en situació al nombrós públic que ja estava congregat als carrers del nucli històric. Un cop fet l’anunci, els manaies van tornar al seu lloc d’origen, a la Plaça de l’Església, i van entrar a l’interior de la Parròquia Santa Maria per esperar l’inici de la cerimònia religiosa.

Joan Gubert Ros, portador de la imatge de la Creu del Sant Crist

El moment més intens previ a l’inici és quan el portador de la Creu del Sant Crist, la figura més destacada de la processó, va sortir a l’altar on reposava la imatge que havia de portar a pes durant tot el recorregut. Aquest 2018 l’encarregat de dur la creu ha estat Joan Gubert Ros, que s’ha preparat els últims dies portant al damunt els 90 quilos que pesa la creu. El van acompanyar portant les forquetes Joaquim Gubert Casanova i Salvador Ros Borraz.

Joaquim Llorens i Garangou

Joan Gubert Ros, de 25 anys, en feia més de 10 que va demanar que el tinguessin en compte per poder dur la imatge. Minuts abans que comencés la processó, explicava que la raó que l’havia mogut era la devoció així com la tradició familiar, ja que tant son pare com altres familiars directes també havien complert aquesta prometença. Per poder afrontar l’esforç físic que representa també va recordar que portava entre dos i tres mesos de preparatius.

La percussió de la banda dels Manaies de Blanes, amb un so ensordidor, va acompanyar el portant en el moment de carregar la imatge, enmig d’un silenci sepulcral del públic que omplia el recinte religiós. La imatge de la Creu del Sant Crist és la més antiga i venerada de la Setmana Santa blanenca, i es va estrenar en la processó de l’any 1940. Els noms dels aspirants a dur-la queden anotats en una llibreta que es conserva en secret, i fins la mateixa nit de Divendres Sant, quan la imatge esdevé el centre de la processó penitencial, no es desvetlla la incògnita.

Joaquim Llorens i Garangou

Els altres tres passos que completen la processó són els del Natzaret, el Crist Jacent i la Dolorosa. Cadascun dels quatre passos els vetllen les respectives confraries, que l’any 2016 van estrenar els nous penons, els estendards que els identifiquen. Val a dir que rere de cada imatge s’hi congreguen els penitents i fidels que segueixen una determinada figura venerada lluint espelmes i, en alguns casos, caminen descalços per complir alguna prometença.

Els Manaies de Blanes i altres components de la processó

El pas marcial i pausat dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica obre des de l’any 2003 el recorregut de la processó de divendres sant. El rítmic caminar dels soldats romans, acompanyat de la banda de percussió, tan sols s’atura en diversos trams perquè els armats dibuixin figures i formacions militars com ara l’aspa o molinet, el pop, la fila índia o la cremallera. També va ser una nova ocasió per poder veure en acció a la nova capitana, Magda Gascón.

Joaquim Llorens i Garangou

Un altre  component destacat són les intervencions de la Capella de Santa Cecília, reforçada  enguany per les veus dels homes i dones  del Cor de Cambra Sota Palau –la presència de veus de dona ha trencat la norma de molts anys-, i dirigida pel seu mateix director artístic, JosepMaria Guinart. Interpreten peces religioses, entre elles el popular Miserere escrit pel blanenc d’adopció Mossèn Joan Batlle.

L’altre ingredient musical el van aportar novament els intèrprets de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, que van tancar la comitiva. La processó ha seguit aquest 2018 el mateix recorregut dels darrers anys: sortida des de la Plaça de l’Església, Carrer Ample, Passeig de Dintre, carrers Muralla i Raval, i tornada a la Parròquia Santa Maria.