Bullying, dificultats d’aprenentatge i hàbits saludables, a debat en un cicle de xerrades educatives a Blanes

Ajuntament de Blanes

El Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes ha posat en marxa un any més una experiència que pretén aprofundir en diversos temes que puguin ser de profit tant per a pares i mares com per als principals protagonistes: els alumnes. Es tracta del Cicle de Xerrades/Espai Debat, que inclourà un total de sis sessions des d’aquest mes de març i fins a mitjans de maig.

Enguany s’ha organitzat des del Pla Educatiu d’Entorn a través de la Comissió de Lleure i el Grup de Treball AMPA, i inclouen diverses novetats. La més destacada és que, per primera vegada, s’han centralitzat en un sol espai enlloc de repartir-se en diversos centres escolars d’arreu del municipi com s’havia fet fins ara. Les sis xerrades s’allotjara a la Casa de la Cultura, un equipament abastament conegut per la ciutadania.

Una altra novetat és que, si bé les dues primeres xerrades s’han mantingut a l’hora habitual en que s’havien fet fins ara, al migdia d’un dia laborable, les quatre restants s’han programat coincidint en cap de setmana, dissabte al matí, cosa la qual no s’havia fet mai fins ara. D’aquesta manera, les dues primeres d’aquest mes de març s’hauran fet de 15’15 a 16’15 h, i les quatre restants, entre abril i maig, de 10 a 12 h.

Bullying, dificultats d’aprenentatge i hàbits saludables a debat

També ha significat tot un canvi el mètode emprat per escollir els temes a debat. Fins ara s’havia concertat a través de correu electrònic, però en aquesta ocasió s’ha fet una primera avançada amb un mailing amb les AMPA i després s’han mantingut dues reunions per escollir entre tots i totes el temari definitiu. D’aquesta manera, el procés ha sigut molt més actiu, participatiu i enriquidor respecte anteriors edicions, un canvi que s’espera que contribueixi a augmentar l’assistència.

El cicle s’ha estructurat en tres grans temes: bullying, dificultats d’aprenentatge i hàbits saludables. Cadascun d’ells compta amb dues sessions. La primera ha tingut lloc aquesta setmana, havent-se tractat dins l’apartat d’Hàbits Saludables la necessitat de difondre’ls, així com mètodes per promoure’ls dins i fora dels centres escolars.

Inici del cicle centrat en els hàbits saludables

La primera sessió que ha iniciat el cicle la van encapçalar la doctora Maria Beatriz Fontalva i l’infermera Ma Luisa Ordóñez. Totes dues es van encarregar-se de parlar sobre la necessitat de promoure els hàbits saludables, no tan sols en l’àmbit escolar sinó també a casa dels nois i noies, en l’àmbit familiar. Es tracta de parar atenció sobretot en dos pilars bàsics: l’alimentació i l’activitat física: consum diari de fruita fresca i verdura variada, moure’s almenys mitja hora al dia pel que fa als adults i una hora diària pels infants, hidratar-se amb aigua, etc.

La temàtica dels hàbits saludables es tancarà amb la segona i propera xerrada prevista pel 14 de març, quan s’esbrinarà en què consisteixen les intoleràncies i les al·lèrgies alimentàries, a càrrec de la doctora Maria Beatriz Fontalva i la infermera Carme Cubarsí. El segon apartat sobre Dificultats d’Aprenentatge s’estructurarà primer el 21 d’abril amb la seva identificació –dislèxia, disortografia, discalcúlia-, i com incideixen en el procés d’aprenentate. La segona xerrada del 28 d’abril tractarà sobre com afecten els aspectes psicològics, conductuals i emocionals en les dificultats d’aprenentatge, així com la diagnosis i intervenció.

Per últim, el Bullying tractarà el primer dia, el 5 de maig, sobre l’assetjament a les escoles, i a la segona sessió, el 12 de maig, a les xarxes socials i com promoure l’ús racional de les pantalles. Els organitzadors del cicle de xerrades convidaran especialment als joves que hi assisteixin perquè, d’aquesta manera, puguin estar en guàrdia contra aquesta classe d’assetjament.