El periodista i escriptor blanenc Joaquim Gallart presenta la seva novel·la ‘Tretze’

A Blanes poques vegades hi ha l’ocasió de poder assistir a la presentació d’un llibre que, per afegir-li encara més interès, està escrit per un conciutadà. Aquest ha estat el cas del periodista i escriptor blanenc Joaquim Gallart i Cañas, que el passat cap de setmana va donar a conèixer en públic la seva opera prima, la seva primera incursió literària: Tretze.
Es tracta de la primera part de la saga La Llegenda de l’Insurgent, i els qui tinguin pressa per saber com segueix l’argument han de saber que Joaquim Gallart ja està repassant l’esborrany de la segona part. L’autor defineix la saga com un thriller català/barceloní molt nostrat, que no deixarà indiferent a ningú per poc que li agradi aquest gènere.

La saga de La Llegenda de l’Insurgent està ambientada a Barcelona, i la protagonitza el personatge Francisco Olivera, un reporter que prové de Málaga, i que no està gens ben valorat pels seus col·legues. Per això, només li encarreguen redactar cròniques d’escàs o nul interès que no és que l’apassionin precisament. Sense voler-ho, ensopegarà amb el fil d’una notícia que, si aconsegueix desentrellar, el podria catapultar a la fama.

L’intrèpid protagonista es pensa que es tracta d’un clar cas de tràfic d’animals exòtics, però en realitat es veurà embolicat en una trama de misteri, manipulacions, mentides i homicidis. Fins i tot acaba sent acusat d’un dels assassinats, de manera que es veurà abocat a viure i actuar al marge de la legalitat i la moralitat.

El llibre està dedicat a quatre persones que, tal com va explicar durant la presentació, han marcat la seva vida. Curiosament són tres dones i un home: la primera és la seva promesa, Raquel; l’altra, la seva neboda i fillola Maria –filla de la Neus i en Xavi-; la tercera és son pare, en Josep-Maur, traspassat fa 11 anys; i la quarta la seva filla, Irune.

El llibre est pot trobar a les llibreries de Blanes i a través d’Amazon. D’altra banda, el cap de setmana del 24 i 25 de març Tretze, també formarà part de Lloret Negre, la primera edició del Festival de Gènere Negre de la Costa Brava que s’allotjarà a la sala polivalent de la Biblioteca de Lloret de Mar/Casa de la Cultura, amb entrada gratuïta.

Perfil de l’autor

Joaquim Gallart i Cañas va néixer a Girona l’any 1977. Va créixer a Blanes, però des de l’any 2005 s’ha fet barceloní d’adopció, ciutat on viu actualment. Fent gala de la ironia que ja indica la seva bonhomia, l’autor també es defineix com un flamant guanyador de zero premis literaris, i remarca que va començar una nova vida quan va marxar de Blanes i vaemigrar a Barcelona una ciutat on, emulant al genial Miquel Martí i Pol, Tot està per fer i tot és possible.

Una altra mostra del seu bon humor, és la seva reacció davant una crítica molt positiva feta per un usuari d’Amazon que ja s’ha llegit Tretze. El lector el felicita perquè considera que es tracta d’una història fresca i dinàmica del gènere policíac, de lectura recomanable, sobretot perquè està contextualitzada en una ciutat cosmopolita i moderna com Barcelona. Després de llegir aquest comentari, Joaquim Gallart diu: “M’he quedat ben ample, al llegir això. Als carrers de Barcelona han hagut d’apartar els edificis, perquè la meva moral hi pugui passar”.

Fotos: Ajuntament de Blanes