Aquest diumenge es donaran a conèixer els guanyadors del 54 Premis Literaris Recvll

A Blanes ja està tot a punt perquè al llarg del proper cap de setmana s’hi aculli l’acte cultural per excel·lència que es viu al llarg de l’any, a través de diferents esdeveniments que culminaran diumenge amb el lliurament dels guardons: la 54a Festa dels Premis Recvll que tindrà lloc diumenge.

Es tracta d’un dels concursos literaris més destacats d’arreu del país que durant més de mig segle de vida han ajudat a descobrir nous valors, amb signatures com les de Montserrat Roig, Jordi Llavina, Jaume Cabré, Carme Riera, i Ramon Madaula, entre d’altres.

Un altre consagrat escriptor i destacada personalitat del món cultural català, Vicenç Villatoro, també va guanyar en una ocasió un dels premis Recvll, més concretament va ser al 1980, en la desapareguda categoria d’Assaig. Trenta-vuit anys més tard, i per segona edició consecutiva, Villatoro ha tornat a encapçalar com a president el jurat dels guardons, que es va reunir fa uns dies per emetre el veredicte.

En aquesta ocasió, la novetat més important respecte la composició del jurat han estat les incorporacions de tres nous membres: Josep Maria Fonalleras, Eloi Falguera i Àngels Ribas. Els dos darrers són els guanyadors dels premis de Teatre i Poesia de l’última edició dels Recvll.

La decisió del jurat es donarà a conèixer el proper diumenge a les 12 del migdia, en l’acte que s’allotjarà per tercera vegada al Teatre de Blanes amb entrada gratuïta perquè tothom pugui participar-hi. L’acte tindrà un marcat sentit cultural català, i inclourà una emblemàtica i emotiva actuació de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes.

142 obres presentades

La 54a edició dels Premis Recvll ha comptat amb un total de 142 obres presentades. En general, ha disminuït un xic en relació a l’anterior edició excepte en Teatre, on hi ha hagut un augment de gairebé un 26%. El Premi de Conte Infantil també ha crescut, en aquest cas un 10%, i en Retrat Literari es manté.

La majoria d’obres presentades, 80 en total, procedeixen d’autors d’arreu de les comarques barcelonines, seguits per Girona, Tarragona i Països Valencians. Com sol passar en cada nova edició, també hi ha treballs de Blanes, més concretament aquesta vegada han estat un total de 4.

A banda de tenir garantida la seva publicació, els treballs guardonats compten amb premis en metàl·lic que sumen 8.200 € en total, dels quals 2.500 corresponen al premi de narració.

Exposició Viatges Recvll i representació Premi de Teatre: El Traspàs 

Per anar fent boca abans no arribi diumenge, Blanes viurà dos altres esdeveniments directament relacionats amb els Premis Recvll. Divendres a les set de la tarda es farà una visita guiada que servirà per inaugurar de manera oficial l’exposició Viatges Recvll. Llengua i País 1956-1980 que s’allotja a la Sala Casa Oms. La mostra recorda les sortides que es van estar fent durant aquest període per conèixer la història, geografia i cultura de Catalunya.

D’altra banda, l’endemà dissabte a les nou de la nit el Teatre allotjarà la representació d’El Traspàs, d’Eloi Falguera, guanyadora del Premi de Teatre Josep Ametller en la darrera edició dels Recvll. L’obra té com a punt de partida l’exili a França del president Lluís Companys el febrer de 1939 i, per tant, planteja un cert paral·lelisme amb l’actual context polític que es viu al país.

La direcció i dramatúrgia és d’Eloi Falguera, i la interpretació compta amb Francesc Falguera, Xavi Gil, Marta Bou, Enric Miró, Eduard Garcia, Elisabet Garcia, Paco Burguillos i Jaume Ricart. Es tracta d’una producció de la companyia terrassenca Punt i Seguit Teatre, i es representarà el dissabte 10 de març al Teatre de Blanes al punt de les 9 de la nit, amb entrades a la venda al preu de 5 €.

Fotos: Ajuntament de Blanes