L’Ajuntament de Blanes recolza a la vaga feminista del 8 de març amb motiu del Dia Internacional de la Dona

Demà dijous 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, hi ha convocada una Vaga Feminista organitzada pel moviment feminista i diversos col·lectius a la qual donen suport, entre d’altres, els sindicats majoritaris.

L’Ajuntament de Blanes també recolza la convocatòria, i perquè les treballadores d’aquesta administració puguin adherir-s’hi, aquest passat dimarts l’alcalde, Mario Ros, va signar un Decret d’Alcaldia que estableix els serveis mínims.

El decret també contempla tota una sèrie de facilitats perquè els empleats públics municipals que vulguin adherir-se a la convocatòria de vaga o aturada previstes per dijous, puguin absentar-se del seu lloc de treball durant la jornada de la forma que ells mateixos determinin. S’han donat tres opcions: fer vaga el dia sencer amb descompte de sou; aturada del dia sencer amb compensació horària, vacances o dia per assumptes propis; o bé aturada de dues hores amb compensació horària.

D’altra banda, l’Ajuntament de Blanes també ha determinat que durant tota la jornada del 8 de març no hi haurà cap acte públic municipal. En aquest sentit, l’equip de govern ha traslladat a l’endemà divendres la Junta de Govern Local i la reunió del grup municipal socialista que se sol fer els dijous, per evidenciar també d’aquesta manera el seu suport a la vaga.

El ple municipal del passat 22 de febrer va donar suport a la moció presentada per ICV-EUiA i Batega per Blanes perquè l’Ajuntament donés suport i adhesió a la vaga feminista. La proposta d’acord es va aprovar amb els vots favorables dels proposants, PSC, PDeCAT, ERC i CUP. Per la seva banda, Ciutadans es va abstenir i el Partit Popular va votar en contra.

Paral·lelament, tal com es contemplava en la moció, s’han penjat cartells i pancartes fent una crida a la vaga i la mobilització del 8 de març. Una de les pancartes és al balcó de la façana principal de l’Ajuntament, on habitualment s’hi instal·len les banderes, cartells i símbols de dies mol assenyalats. L’altra està penjada en un altre lloc molt visible: al balcó exterior de la Sala de Plens.

Cicle d’actes commemoratius amb motiu del 8 de març

Al llarg d’aquests dies, i fins el proper 25 de març, el Servei de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Blanes i diversos col·lectius de dones han organitzat activitats commemoratives al voltant del Dia Internacional. La tècnica d’Igualtat del consistori, Laura Tejada, dirigeix un curs gratuït de Sensibilització en Igualtat entre Dones i Homes que tindrà lloc al Casal Cívic de Can Borell els dies 21 i 28 de març, així com els dies 4, 11, 18 i 25 d’abril, amb places limitades. Per inscriure’s cal adreçar la sol·licitud al telèfon 972336207 o al correu ltejada@blanes.cat.

D’altra banda, cronològicament el primer acte ja va tenir lloc la tarda-vespre d’aquest passat dimarts a la Biblioteca Comarcal, organitzat per la Plataforma de Dones de Blanes. L’activitat es va encetar amb la lectura del manifest redactat per la plataforma, seguit per una xerrada sobre la Protecció de Dades a les Xarxes Socials, a càrrec de l’advocada blanenca Gabriela Barrios Pérez.

El manifest recolza la vaga internacional del 8 de març amb el lema Si nosaltres parem, s’atura el mon. El moviment feminista ha convocat la participació a més de 177 països d’arreu del món, i reivindica la necessitat que es facin sentir les veus de les dones perquè puguin millorar la seva situació laboral i de reconeixement dels seus drets en diversos àmbits. El manifest també fa referència precisament a la consecució d’un dret que ara sembla que faci molt de temps que està instaurat, però que a l’estat espanyol, per exemple, és encara molt recent: poder votar.

A l’estat espanyol les dones van exercir per primera vegada el dret a votar en unes eleccions el novembre de 1933, i set mesos abans ja ho havien fer per primer cop les dones de Canet de Mar, fent ús del dret aprovat a la constitució del 1931. Van votar en un referèndum sobre la construcció d’un mercat municipal.

El següent acte de la Plataforma de Dones s’ha programat pel proper dilluns 12 de març, amb la projecció de la pel·lícula Sufragistes, que tracta precisament sobre la consecució del dret a vot a principis del segle XX a Anglaterra. Es farà a les 7 del vespre a la Sala de Plens de l’Ajuntament, i inclourà un debat. Abans, l’acte s’encetarà de nou amb la lectura del manifest redactat per la Plataforma de Dones.

Altres actes a Blanes amb motiu del Dia Internacional de la Dona

A banda d’aquests dos actes de la plataforma, també n’hi haurà d’altres organitzats per l’Associació de Dones Artesanes de Blanes, el Col·lectiu Dona Terra, i l’Associació de Dones Emprenedores de Blanes. Hi haurà des d’una exposició de mandales teixides per dones fins a meditació, passant per una xerrada per prevenir les malalties i l’envelliment facial, una sessió de dansa, i altres propostes.

El cicle commemoratiu amb motiu del Dia Internacional de la Dona es tancarà el 25 març, amb una Fira de segona mà durant tot el dia, així com les sessions del curs de sensibilització en la igualtat entre dones i homes organitzades per l’Ajuntament.

Fotos: Ajuntament de Blanes