anuncio_erc

La Colla de Diables de Blanes representarà Girona i Catalunya Nord al ‘1er Concurs Nacional d’Enceses’

Ajuntament de Blanes

El proper dissabte 10 de març la Colla de Diables Sa Forcanera de Blanes participarà en la primera competició nacional de la seva especialitat que aplegarà integrants d’arreu del país. Es tracta del 1er Concurs Nacional d’Enceses, que tindrà lloc a la localitat tarragonina de Picamoixons, a l’Alt Camp, organitzada per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.

L’entitat local serà l’única presència gironina que hi haurà –de fet, representen comarques gironines i Catalunya Nord- i, per aquest motiu, el repte significa una doble ocasió per estar satisfets. S’hi desplaçaran 40 diables de l’entitat, que mesuraran les seves forces amb 10 altres representants d’arreu del país. En total, hi haurà 470 diables corresponents a 11 colles, triades mitjançant un sorteig d’entre les candidatures presentades.

Hi ha 80 entitats implicades en l’organització, s’estima que hi assistiran unes 2.000 persones com a públic, i compta amb un pressupost de 15.000 euros, i la complicitat de quatre pirotècnies col·laboradores: Pirotècnia Catalana, Focs Artificials Estalella, Pirotècnia Igual i Pirotècnia Tomàs. Les 11 colles que participaran han estat seleccionades d’entre un total de 54 candidatures presentades d’arreu del país.

Ajuntament de Blanes

Per triar-les es va fer un sorteig perquè representessin les diferents vegueries, essent finalment triades La Vella de Gràcia i els Mansuets de Foc de Vilassar de Mar (vegueria de Barcelona); el Grup de Diables BAT i els Diables de l’Alt Urgell (Lleida i Alt Pirineu); els Bruixots d’Alcover i la Colla de Diables de Riudoms (Camp de Tarragona); els Diables Sexes Foc i l’Espetegafoc (Penedès); els Diables Sa Forcanera de Blanes (Girona i Catalunya Nord);  i finalment els Diables i Tambors Lo Minotaure d’Amposta i la Colla de Diables i Tambors lo Golafre (Terres de l’Ebre).

Presència gironina i blanenca al concurs nacional

La Colla de Diables Sa Forcanera de Blanes, que compta amb una trajectòria de 15 anys d’història, afronta aquest nou repte amb moltes ganes de demostrar de què són capaços, i per això aquests dies s’estan preparant a fons. El passat cap de setmana van fer un assaig amb els seus membres, van repartir-se les taques que caldrà tenir apamades, i van fer els primers preparatius de la logística a Blanes com un dels passos previs.

Joaquim Llorens i Garangou

I és que una de les finalitats del concurs és demostrar que hi ha molta feina darrera de cada actuació de diables, alhora que serà un punt de trobada perquè les colles comparteixin experiències. D’entre els 11 participants sorgirà la colla guanyadora, després que el jurat hagi valorat quina acumula més mèrits en la doble ronda de competició. En la primera no hi ha cap restricció, i tothom podrà gaudir de tot el material que s’hagin endut a la cita per fer l’encesa.

En aquest darrer sentit, la Colla de Diables Sa Forcanera ha fet un esforç econòmic per poder comprar material i poder lluir-se en la seva exhibició. Ara bé, en la segona ronda, només podran usar el material que l’organització els posi al seu abast, sense coneixement previ de quin serà. D’aquesta manera, mentre la primera prova és de format lliure, la segona és més restringida.

Des de l’entitat blanenca es té molt en compte que el tipus d’espectacle que ofereixen no s’ajusta als cànons a què estan acostumats en d’altres terres. Per això, són conscients que no són el perfil guanyador, però estan disposats a deixar la seva particular empremta dibuixada a base d’encomanar als espectadors la seva passió pel foc.

Ajuntament de Blanes

Les actuacions que ofereix la Colla de Diables Sa Forcanera tenen el foc com absolut protagonista, amb dos elements afegits que són els que –segons expliquen- s’allunyen de la línia més coneguda i tradicional. Es tracta de l’acompanyament de la batucada, la sorollosa i rítmica percussió tan coneguda aquí, així com els bufadors de foc, un dels ingredients més valorats i aplaudits en els correfocs que protagonitzen.

Malgrat tot, els diables de Blanes aniran a deixar el pavelló ben amunt i, sobretot, viure i gaudir d’una experiència única que ja els ha significat tot un revulsiu. Segons explicava dissabte un dels portaveus de l’entitat, serà una ocasió única que gaudiran al 100%, i que de moment ja ha provocat que tots i totes hagin tornat a fer pinya. Membres i exmembres s’han involucrat per compartir l’experiència.

Per últim, cal apuntar que la Colla de Diables Sa Forcanera no serà l’única presència blanenca que hi haurà aquest cap de setmana al concurs que tindrà lloc a terres tarragonines. La presentació anirà a càrrec dels periodistes de Blanes Esther Plana i Quim Rutllant, conductors del programa de cultura popular Mans, de Catalunya Ràdio. El concurs de dissabte vinent inclourà una primera ronda a les 7 de la tarda, i una segona a les 8 del vespre.