L’Ajuntament de Blanes encarrega un projecte de remodelació de la plaça dels Dies Feiners

L’Ajuntament de Blanes ha adjudicat la redacció d’un projecte per a remodelar la Plaça dels Dies Feiners, situada a la part del darrera de l’edifici consistorial. Es tracta d’un espai de aproximadament 1.500 metres quadrats ubicat al centre de la vila i, pert tant, molt utilitzat per allotjar d’activitats ciutadanes.

La redacció del projecte anirà a càrrec de la millor proposta triada d’entre cinc finalistes, l’arquitecte blanenc Lluís Bedós –que va presentar la seva proposta amb el pseudònim de “TOR”-, i l’ha escollit un jurat format per tècnics i polítics de l’Ajuntament de Blanes, així com dos arquitectes designats pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. L’Ajuntament invertirà en la redacció del projecte 21.778 euros.

Segons la regidora Urbanisme, Pepa Celaya, l’objectiu és que la plaça sigui un espai polivalent, agradable i que convidi a estar-s’hi. En l’actualitat el terra es trova en molt mal estat i una part de la plaça s’utiliza com aparcament de motos.

Escenari semi permanent rere l’Ajuntament

La proposta considerada més avantatjosa en conjunt, i que ha assolit la major puntuació, ha estat així per diversos motius. Un d’ells és la disposició d’un escenari semi permanent com a prolongació de la planta baixa de l’Ajuntament. L’actuació que proposa l’avantprojecte guanyador facilita l’accés al mateix edifici consistorial i, alhora, possibilita un espai d’escenari de dimensions variables segons la capacitat requerida.

Per aconseguir-ho, dóna una major utilitat a les escales d’accés que hi ha en la part posterior de l’Ajuntament de Blanes, situat més a munt en relació a l’entrada principal de l’edifici al Passeig de Dintre, que està arran de terra i sense cap esglaó. També reestudiarà la disposició de les escales per poder integrar-hi una rampa que facilitarà l’accessibilitat.

L’altra característica que el jurat ha valorat especialment de manera positiva és que el tipus i disposició dels diferents elements que organitzen la plaça permeten aconseguir un espai acollidor, que convida a passar i estar-hi, i on es poden realitzar activitats de manera natural i agradable. Això s’aconsegueix mitjançant la instal·lació de pèrgoles –llevat de bancs per seure, actualment no hi ha cap element a la plaça-, així com de vegetació –avui dia testimonial-, i elements de mobiliari urbà diversos.

Tanmateix, els materials que es volen utilitzar, el tractament de les façanes proposat i la imatge urbana en conjunt es considera que assoleix de manera satisfactòria els objectius plantejats des del consistori. Els membres del jurat han destacat la proposta de tractament dels paviments des d’una perspectiva global del conjunt de la plaça, i té en compte les particularitats de les diferents zones, així com la disposició de la pèrgola i el mobiliari per enriquir l’espai i la seva imatge.

Un total de 28 propostes presentades al concurs per renovar la plaça

El procés per remodelar la Plaça dels Dies Feiners es va iniciar el juliol de l’any passat, quan es va treure a concurs la redacció de cinc avantprojectes. La convocatòria va ser tot un èxit, ja que es van presentar un total de 28 propostes que aspiraven a ser una de les cinc escollides.

Una comissió formada per tècnics i polítics es va reunir a finals d’agost i va estudiar cadascuna de les propostes, puntuant-les en base a vuit paràmetres. A les cinc que van assolir millor puntuació se’ls va adjudicar un contracte de redacció d’un avantprojecte per valor de 2.000 € cadascun. Ara, per redactar el projecte definitiu, l’adjudicatari rebrà uns honoraris per import de 19.778,79 €. Per tant, sumant els dos imports, haurà percebut com honoraris totals 21.778,79 €.

Un cop s’hagi formalitzat l’adjudicació, l’autor comptarà amb un termini màxim de tres mesos per redactar el projecte. Els següents tràmits seran l’aprovació inicial del projecte, el període d’exposició pública, i l’aprovació definitiva. Llavors serà el moment de licitar la seva execució, de manera que sumant totes aquestes etapes, i comptant que la realització pugui durar entre tres i quatre mesos, potser la inauguració de la remodelació es pugui fer la primavera de l’any vinent.

Fotos i dibuixos: Ajuntament de Blanes