Unes 350 persones participaran demà a Blanes en la Cavalcada de Reis

Joaquim Llorens i Garangou

Quan falten poques hores per a l’esperada arribada dels Reis d’Orient, a Blanes tot està a punt perquè demà 5 de gener, vigília de Reis, tant il·lustre i majestuosa visita estigui envoltada d’un fastuós i espectacular acompanyament

Aquest 2018 tothom ha esmerçat encara més esforços que mai perquè la desfilada sigui la més espectacular de totes les que s’han vist fins ara, dissenyant un veritable espectacle de carrer.

Ja fa força temps que la Cavalcada de Reis de Blanes atrau milers d’espectadors, tant de Blanes com de poblacions de la rodalia, tant per la vistositat i lluïment dels seus components com pel gran nombre d’ingredients que inclou. Ses Majestats arribaran a Blanes en vaixell a les 5 de la tarda. Els donarà la benvinguda a la riba del port l’alcalde del municipi, Mario Ros, acompanyat de regidors i regidores, i centenars de nens i nenes.

Després Melcior, Gaspar i Baltasar s’asseuran als seus respectius trons alçats en un entarimat del port, i durant prop de dues hores rebran les cartes que els lliurin en mà els nens i nenes. Ho faran fins quan faltin pocs minuts per les 7 de la tarda, ja que a aquesta hora en punt està previst que es posi en marxa la cavalcada, que farà el mateixa recorregut dels darrers anys: Passeig de Mar, Carrer Ample, Rambla Joaquim Ruyra, Carrer Doctor Xavier Brunet i Passeig de Dintre.

Joaquim Llorensi Garangou

Molta animació durant la cavalcada

Una quarantena d’ingredients formaran part de la desfilada, que ha introduït nombroses novetats respecte el darrer any. Un dels primers ingredients inèdits seran 80 fanalets encesos portats per 20 persones, que il·luminaran el camí que haurà de seguir tota la comitiva. Ho faran acompanyats de la música de la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle. Rere els fanalets, hi haurà el Carter Reial, un xanquer repartint confeti, i el primer personatge destacat: el Rei Blanc Melcior.

Poc després, desfilarà en Lilo, un gegantí gos de peluix articulat de dos metres i mig d’alçada que ja va fer les delícies de grans i petits l’any passat. Una espectacular carrossa farcida de regals i un altre xanquer amb confeti precediran la comitiva del Rei Ros Gaspar, rere del qual desfilaran sis bicicletes arrossegant sengles remolcs carregats amb més regals, i la música de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria.

Seguint la banda hi haurà un trenet ple a vessar de més joguines i obsequis, una carrossa infantil i uns malabaristes acompanyats del tercer xanquer que precedeix la carrossa del tercer il·lustre personatge, el Rei Negre Baltasar. Per últim, tancant la comitiva, serà el torn dels Nens Entremaliats, amb els membres de la Colla de Diables Sa Forcanera que custodiaran el carbó per a la canalla que s’ha portat malament, envoltats dels bufadors de foc i la contundent percussió de la batucada.

Joaquim Llorens i Garangou

Sumant tots aquests components, es calcula que hi haurà aproximadament 350 persones desfilant a la cavalcada, que acabarà amb l’arribada dels tres reis i el seu seguici davant l’Ajuntament. Després de ser rebuts de nou per l’alcalde i regidors, pujaran al balcó principal del consistori per fer la salutació final i protagonitzar l’esperada pluja de caramels que tradicionalment tanca l’esdeveniment.

Al llarg de la cavalcada es repartirà gairebé una tona de caramels sense gluten, ja que una vegada més l’Ajuntament de Blanes s’ha adherit a la campanya Cap nen celíac sense caramels, a través de l’Associació Celíacs de Catalunya. L’organització de la Cavalcada de Reis 2018, que té un pressupost de 30.000 euros, és a càrrec de l’Àrea de Cultura i Festes, i no seria possible sense la implicació d’un bon grapat d’associacions de veïns i entitats que contribueixen activament en la desfilada.

Mesures de seguretat

Per garantir la seguretat de la cavalcada, s’ha preparat un dispositiu preventiu a càrrec d’una 50ena de persones, principalment efectius de la Policia Local i Protecció Civil, així com el reforç d’una furgoneta dels Mossos d’Esquadra que tancarà la comitiva. Protecció Civil ha elaborat un Pla d’Autoprotecció perquè el nombrós públic assistent pugui gaudir de la cavalcada amb totes les garanties.

El Pla d’Autoprotecció, inclou totes les mesures que s’han de tenir en compte al tractar-se d’un esdeveniment que mourà una gran quantitat de públic de totes les edats però, sobretot, infants. Una de les principals mesures són les tanques de seguretat per reforçar els espais més concorreguts, i també s’ha previngut el llançament de caramels, ja que si cauen massa a prop de les rodes de les carrosses creen situacions de potencial perill envers la canalla.

Per la seva banda, la Policia Local posarà en marxa diverses mesures que afectaran el trànsit rodat entre les 18’30  i les 21 h, aproximadament. Els agents faran talls de circulació de forma esglaonada en els carrers del recorregut, així com en diversos punts propers a la cavalcada.