Ampli seguiment a Blanes de la vaga general en protesta per la brutalitat dels cossos de seguretat estatals

Blanesaldia.com

Aquest dimarts 3 d’octubre el seguiment de la vaga general a Blanes convocada en protesta per la brutalitat de la Policia Nacional i Guàrdia Civil diumenge passat ha estat força generalitzat. A quarts de 8 del matí ja eren nombrosos els establiments i comerços de la vila que anunciaven amb cartells que avui no obririen“En protesta per la violència indiscriminada i desproporcionada que vulnera els més elementals drets civils”, tal com es podia llegir en un d’ells.

El punt de trobada ha estat a les 8 del matí a la confluència de la carretera d’accés a la Costa Brava amb l’Avinguda d’Europa. Un cop hi ha hagut prou nombre de congregats han començat les primeres accions, tallant aquesta cruïlla durant una estona, escortats per efectius de la Policia Local i Protecció Civil de Blanes, així com dels Mossos d’Esquadra.

A quarts de 9 del matí la corrua de gent, que primer aplegava poc més d’un centenar de persones però que ràpidament ha anat creixent en nombre, s’ha desplaçat fins la carretera de Blanes a Tordera, la GI-600. En la cruïlla situada davant la Ciutat Esportiva Blanes els manifestants s’han assegut a la carretera per impedir el pas dels vehicles.

En general, els conductors s’ho han pres amb força filosofia i han optat per donar la volta i recular, o bé esperar estoicament i afegir-se a les consignes dels manifestants. Tan sols s’ha obert el pas als serveis d’emergència, com per exemple un camió del cos de Bombers de la Generalitat o dues ambulàncies del SEM: els conductors de tots tres vehicles han estat aplaudits llargament per tothom.

Blanesaldia.com

Per contra, la conductora d’un turisme que estava aturada fent cua, de cop i volta ha engegat la marxa en direcció al gruix de manifestants que eren asseguts a terra, envestint gairebé un agent dels Mossos d’Esquadra que era davant la seva trajectòria. Immediatament els agents de la Policia Local i Mossos d’Esquadra, així com els mateixos manifestants, s’han adreçat a la conductora, que ha sortit del vehicle visiblement alterada.

Ha estat l’únic moment de tensió més greu que s’ha viscut al llarg del matí, i després d’un breu estira i afluixa, la conductora ha optat per donar mitja volta i marxar mentre els manifestants li cantaven el conegut «Passi-ho bé!» que aquests darrers dies s’ha tornat a fer popular arran d’incidents amb cossos de seguretat estatals. A quarts d’onze del matí la mobilització ha tornat a canviar d’emplaçament, i aquesta vegada el seu objectiu ha estat com fer talls intermitents en d’altres trams de carretera, així com visitar els establiments del polígon industrial per demanar el tancament dels que estaven oberts.

Ajuntament de Blanes

En aquest sentit, s’ha hagut d’entrar en alguns d’ells, ja que n’hi havia força que ja estaven tancats de bell antuvi i inclús ho explicaven en cartells penjats a l’exterior dels locals. Poc a poc, el gruix de la manifestació s’ha anat traslladant al nucli urbà. El recorregut pels comerços i serveis també ha inclòs l’oficina de Correus de la Plaça de la Solidaritat, el centre de la vila, que finalment també ha acabat tancant portes.

La manifestació ha finalitzat quan faltaven pocs minuts per 2/4 de 2 del migdia a la plaça d’Espanya, rebatejada popularment com la Plaça 1 d’Octubre, tancant-se amb la interpretació del l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors.

Banderes, Estelades, Plaques i Pintades

Blanesaldia.com

Durant les darreres hores hi ha hagut un estira i afluixa d’accions, principalment en dos indrets del centre de la vila on durant la nit s’havien fet canvis decoratius. Així, a primera hora del matí els treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Blanes que complien serveis mínims o bé no s’adherien a la mobilització han pogut veure com la bandera de l’estat espanyol que oneja habitualment al balcó principal del consistori havia desaparegut.

D’altra banda, les plaques que informen sobre el nom de la Plaça d’Espanya –que popularment es coneix també com Plaça de la Gent Gran, Plaça de la República i des de diumenge -per aclamació popular- ‘Plaça de l’1 d’Octubre’- havien desaparegut del seu lloc. Paral·lelament, en el terra d’aquest mateix indret ha aparegut una gran pintada de color negra on es llegia «Viva España».

El darrer canvi ha tingut lloc avui al migdia. Després que ha finalitzat la mobilització, algú s’ha encarregat de pujar una estelada fins el balcó de la façana principal de l’Ajuntament de Blanes. Al cap d’una estona, però, l’estelada també ha estat retirada d’aquest indret.

Consignes i lemes de la mobilització

Al llarg de les prop de sis hores que s’ha allargat la mobilització s’han corejat un bon assortiment de lemes i consignes. El més repetit ha estat un dels més popular aquests darrers dies, Els carrers seran sempre nostres, però també ho han estat els crits Fora les forces d’ocupació i l’1 d’Octubre, ni oblit ni perdó, entre d’altres.

Ajuntament de Blanes

Pel  que fa als cartells, a banda de la pancarta de capçalera amb el lema Contra la Repressió, Vaga General !!!, un dels més originals és el que ha portat un jove durant tota la mobilització. Al seu rètol es llegia una frase prou eloqüent: “Sóc d’un país on si es peguen les nostres àvies no tenim res a tractar. S’ha acabat”. D’altra banda, l’element més onejat han estat les estelades.