Aquesta setmana finalitzen els treballs de millora de Cala Sant Francesc de Blanes

Aquesta setmana està previst que finalitzin els treballs de millora a Cala Sant Francesc, una tasca que s’ha reprès durant aquests dies, un cop ha passat el parèntesi estiuenc que les havia paralitzat momentàniament.

D’aquesta manera, la ciutadania gaudirà d’una de les parts del municipi més apreciades per la seva bellesa natural, a banda que es tracta de la primera cala de la Costa Brava, i això li confereix un valor afegit envejable.

Les obres tenen un cost de gairebé 178.000 euros, finançats al 50% per la Generalitat i al 50% per l’Ajuntament de Blanes . En aquest sentit, el govern català ho ha subvencionat a través del Fons del Foment del Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement, dins els Plans de Foment Territorial del Turisme. Per la seva banda, la part municipal prové del cànon de la concessió del restaurant que hi ha a la cala.

Paral·lelament, des de l’Ajuntament de Blanes s’ha continuat treballant durant aquests darrers mesos en els projectes que permetran la reobertura dels dos trams del Camí de Ronda que connecten pel nord i pel sud amb Cala Bona, el nom amb què es coneix a Blanes la Cala Sant Francesc. Aquests treballs previs permetran que molt properament es puguin començar a executar els dos projectes que permetrien recuperar els dos extrems.

Pel que fa als treballs de la cala que s’han reprès ara, quedaven pendents d’enllestir petits detalls, obres menors pendents, entre elles acabar d’instal·lar part del paviment de formigó colorejat que hi ha a la banda nord de la cala, i que enllaça amb l’accés al Camí de Ronda en direcció a Lloret, actualment tancat amb una reixa per major seguretat dels vianants. També s’ha instal·lat una columna de llum addicional a l’entrada de la platja, i s’ha treballat el muret de rocalla que hi ha al costat de l’escala d’accés al promontori.

Nova pavimentació, il·luminació i millora de l’escala d’accés

Una de les parts més destacades dels treballs que s’hi ha fet han consistit en pavimentar tota la banda del passeig que voreja la platja, millorant ostensiblement l’aparença d’aquest indret, ja que fins ara hi havia un terra de ciment. Igualment, s’han adequat els accessos, i en especial el que hi ha a l’entrada principal, que ara presenta una fesomia molt millorada.

D’altra banda, un dels indrets on també s’ha incidit en especial és a l’escala que connecta l’Ermita de Sant Francesc amb Cala Bona. La principal actuació ha consistit en reparar i modificar el tram final que dóna a la platja. Així, enlloc d’accedir-hi en línia recta com fins ara, s’ha retranquejat aquesta part i s’ha girat en direcció nord, fent-la menys agressiva.

En aquesta mateixa escala d’accés també s’ha millorat molt la seva utilització amb la instal·lació d’il·luminació al llarg de tot el seu recorregut. Això ha contribuït a reforçat la seguretat dels vianants que l’utilitzen, que quan feien el trajecte de nit el feien sovint ajudats pel llum que duen incorporats alguns telèfons mòbils, o bé amb una lot per evitar mals majors.

Altres actuacions que s’han fet han consistit en reparar el pas sobre la riera i ampliar els lavabos que hi ha com annexes al Bar Restaurant de Cala Bona, de manera que ara els poden utilitzar un major nombre d’usuaris. Els treballs s’han completat amb la instal·lació de mobiliari urbà i altres elements decoratius que harmonitzen amb tot l’entorn natural, com per exemple les siluetes que hi ha excavades al terra, amb forma de petxines, cavallets de mar i altres figures típicament marineres.

Per poder realitzar aquestes obres ha estat necessari fer moviments de terres, construcció de murs de contenció, així com la formació i reparació de paviments i canalitzacions diverses. El contracte es va adjudicar a l’empresa Aglomerats Girona S.A., en base al projecte redactat per l’arquitecte blanenc Ovidi Alum Gelabert, que s’ha encarregat de la coordinació conjuntament amb el Departament Tècnic d’Urbanisme de l’Ajuntament de Blanes.

A banda d’aquests treballs de millora a Cala Bona, les subvencions del Pla de Foment del Turisme de l’any 2016 també permetran que a Blanes es puguin realitzar cinc altres actuacions, finançant-ne part del cost. Dues d’elles són precisament els dos projectes pel sector nord i sud del Camí de Ronda, i la resta són treballs complementaris al Castell de Sant Joan, la creació d’una nova web municipal de turisme i una aplicació informàtica AAPP de Rutes.

Fotos: Ajuntament de Blanes