Tercera reunió sense acord per tractar l’aprovació del POUM

Ajuntament de Blanes

La trobada que s’ha fet aquesta tarda-vespre de dilluns a l’Ajuntament de Blanes per continuar debatent l’aprovació del POUM ha acabat de nou sense un acord. Després de gairebé dues hores de reunió, l’alcalde, Miquel Lupiáñez, ha emplaçat els representants dels grups polítics per trobar-se avui a la tarda.

L’objectiu és donar-se tots plegats 24 hores més de termini per reflexionar si volen seguir negociant o, pel contrari, es pren la decisió final de portar el tema al debat del ple municipal. Això significaria que es portaria a l’aprovació el POUM revisat incloent la legalització dels càmpings, la pedra de toc d’aquestes darreres setmanes. La propera sessió plenària se celebrarà el 25 de maig, si bé també podria ser que l’equip de govern decidís finalment portar aquest punt a l’aprovació d’una sessió extraordinària.

Propostes debatudes en la reunió d’aquest dilluns

Tant ICV-EUiA com Batega per Blanes han basat les seves condicions en tres propostes principals. Les dues més destacades són d’una banda que se signi un conveni laboral entre els propietaris dels càmpings i els treballadors; i de l’altra que els empresaris dels dos establiments es comprometin a què pagaran les sancions imposades per l’Ajuntament de Blanes per les ampliacions que van fer de manera irregular.

El pacte també ha de contemplar que els propietaris no presentaran al·legacions que dilatin aquesta qüestió i els pugui eximir d’aquest pagament. Per últim, el tercer requisit és que es recuperi el conveni signat per l’Ajuntament de Blanes amb el càmping Bella Terra l’any 2008 respecte la cessió de terrenys de la zona marítimo-terrestre.

Mentre la primera qüestió compta amb el consens de totes les forces polítiques, la segona la rebutja l’alcalde, ja que entén que no es pot exigir a què renunciïn al dret que tenen els càmpings a presentar al·legacions. Per la seva banda, la CUP ha reiterat, en la mateixa línia que ICV-EUiA i Batega, que el POUM que es porta a aprovació no se’l poden fer seu. Com a opció alternativa, ha proposat que es fes una consulta popular perquè sigui la ciutadania qui decideixi si el POUM revisat ha d’incloure o no la possibilitat que es puguin legalitzar les ampliacions que s’han fet als dos càmpings.

Aquest extrem també ha estat rebutjat, ja que es considera que faria falta almenys 4 mesos per organitzar-ho, i ara ja no hi ha queda marge de maniobra. Amb tot, l’alcalde ha explicat que fa uns mesos l’equip de govern es va plantejar aquesta possibilitat, que va haver de descartar perquè ja llavors el temps jugava en contra. Per la seva banda, Ciutadans ha demanat un informe jurídic que justifiqui perquè és necessari que el tema dels càmpings s’inclogui en l’aprovació inicial del POUM.

Ajuntament de Blanes

Assistents a la reunió

La reunió d’ahir dilluns havia quedat convocada d’ençà d’una maratoniana trobada que va tenir lloc dimecres de la setmana passada. Va ser durant aquella reunió quan, una de les propostes ja debatudes en la primera trobada de fa dues setmanes, va començar a prendre una certa força: aprovar inicialment la revisió del POUM, independentment de sí s’estava o no d’acord, i guanyar temps perquè d’aquesta manera, durant els dos mesos de marge que hi haurà abans no s’hagi de dur a l’aprovació provisional, es pugui seguir negociant la possibilitat que es compti amb un consens polític més ampli.

Aquesta opció es va tornar a debatre ahir, i inclús des d’ERC Àngel Canosa ha plantejat la mateixa qüestió a la inversa: aprovar ara el POUM sense la legalització dels càmpings i després tornar a portar tel tema però incloent-ho després d’haver-ho treballat. Aquesta darrera variant ha estat rebutjada pels tècnic, explicant que no era possible.

A la convocatòria d’avui dilluns ha assistit com a convidat destacat l’urbanista que ha coordinat l’equip redactor del POUM del 2010, així com de la revisió encarregada al 2015, l’arquitecte Esteve Corominas, acompanyat pel Coordinador de l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Blanes, el jurista Narcís Sicart. Han encapçalat la sessió de treball l’alcalde i la regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya, i també han assistit Nicolás Laguna (PSC); Víctor Catalan i Dolors Rubio (ICV-EUiA); Juanjo Navarro (PDeCAT); Àngel Canosa (ERC); Sergi Atalaya (Ciutadans); Jordi Urgell i Lluís Yubero (Batega per Blanes); i Jaume Pujadas (CUP).