Les joventuts d’ICV-EUiA i Podem reclamen a Blanes la recuperació del nom de ‘Plaça de la República’

El carrer Ample, aquest matí 14 d’abril

En la commemoració del 86è aniversari de la proclamació de la II República, les joventuts d’ICV, EUiA i Podem han organitzat una penjada de banderes republicanes al carrer Ample, així com el canvi i recuperació dels noms que van ser vigents durant la II República a la vila de Blanes i que els posteriors ajuntaments franquistes va eliminar.

El 30 d’abril de 1930, 15 dies després de la proclamació de la segona república, el Ple de l’Ajuntament de Blanes va aprovar el canvi de nom de diversos carrers de la Vila. Així, l’actual carrer Muralla va passar a anomenar-se “Carrer 14 d’Abril”, l’actual carrer Raval va anomenar-se “Carrer Llibertat”, i l’actual Jaume I va anomenar-se “Pi i Margall”, entre d’altres. Així els i les joves han canviat durant aquesta matinada el noms dels carrers mitjançant adhesius per reivindicar i rememorar l’aniversari.

La bandera de la República, avui a la façana de l’Ajuntament de Blanes

Especialment simbòlic, ha estat el canvi de nom de la Plaça d’Espanya, al centre de la població. Aquesta plaça va passar a ser anomenada Plaça de la República. Així, les joventuts han canviat també el nom i han recuperat el nom republicà. D’aquesta manera, reclamen que no només sigui una acció simbòlica, sinó que demanen al consistori municipal recuperar definitivament el nom, ja que avui dia tampoc existeix consens popular sobre el nom d’aquesta plaça. Denuncien

Recuperació del nom ‘Plaça de la República’

que després de la retirada del nom de Plaça República per part del franquisme, Blanes és avui un dels pocs municipis de Catalunya que no té cap carrer ni plaça amb aquest nom, i és necessari recuperar la memòria històrica també.

Així, el responsable dels i les joves a Blanes, Jose Morales, ha declarat que «la recuperació dels valors republicans no és recuperar una cosa antiga i caducada com alguns espais afirmen, sinó que en una onada de populismes i de retorn de l’extrema dreta a Europa, cal tornar a reivindicar i recuperar els valors republicans de la llibertat, la igualtat i la fraternitat».

Aquest ha sigut el quart any consecutiu que les joventuts han organitzat l’acció republicana que s’ha fet aquesta matinada de manera simultània a mig centenar de municipis de Catalunya. A Blanes, han estat acompanyats del regidor del grup municipal d’ICV-EUiA Víctor Catalan, i del coordinador d’EUiA Blanes Yannick Barbero.