Desfilada a Blanes dels Manaies Iuniores, que ha inclòs el canvi de capità

Quim Llorens

El centre de Blanes ha allotjat avui al migdia un esdeveniment molt especial lligat a la Setmana Santa. Després que tot just l’any passat es van donar a conèixer oficialment en públic, els Manaies Iuniores han desfilat en formació, incloent la mateixa cerimònia que anàlogament van fer ahir al vespre els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica, als quals pertanyen com a nova secció.

Són un grup format per 22 nois i noies, pioner al territori perquè a banda d’aplegar integrants molt joves –entre 6 i 16 anys-, són la rèplica exacta dels manaies grans i reprodueixen fidelment tant la roba com l’armament que portaven fa més de 2000 anys els autèntics soldats romans. En la majoria dels casos, aquests joves soldats són fills o familiars dels Manaies de Blanes.

Quim Llorens

De ben petits, estan acostumats a seguir les cercaviles dels més grans i, per tant, estan avesats a la litúrgia i procediments que els caracteritza. També coneixen de ben a prop que ser un soldat romà requereix un sacrifici afegit: al utilitzar material que és el màxim de fidedigne que l’original històric, la roba i l’armament que duen a sobre pesa uns quants quilos que no es poden estalviar.

Georgina Magallón, la nova capitana dels Manaies Iuniores

Els Manaies Iuniores han fet el mateix recorregut que l’any passat, quan es va fer la seva presentació oficial. A les 12 del migdia han sortit des de sota l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample i han iniciat una cercavila fins aturar-se a la Plaça Verge Maria perquè tingués lloc una litúrgia anàloga a la dels grans: el canvi de capità manaia.

Jorgina Magallón / Quim Llorens

Qui fins ara ha estat el capità, Gerard Morgadanes, ha passat el relleu a la nova comandant, Jorgina Magallón, de 12 anys d’edat. Per fer la litúrgia més solemne, el canvi s’ha realitzat comptant amb la participació d’una figura representativa de cadascun dels components dels Manaies de Blanes: signífer, legionari, arquer, així com tres musics que representen la banda romana amb la caixa, el bombo i el còrnum, un instrument de vent.

Un cop la nova capitana ha saludat la representació dels Manaies de Blanes, ha passat a encapçalar la desfilada que ha continuat per diversos carrers del centre del municipi fins que ha finalitzat al Passeig de Mar, avui tenyit durant unes hores per una fantasmagòrica boira que li ha donat un punt afegit de sentiment.

El què ha estat constant al llarg de tota la cercavila, igual que ja va passar al 2016 amb motiu de la seva presentació, és el gran nombre d’espectadors que han anat seguint el recorregut fet pels Manaies Iuniores, enmig dels aplaudiments i l’admiració de més d’un, aixecant la lògica expectació per la solemnitat amb què desfilen.