Vota ERC: Som la força del canvi

Blanes rellança el 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava augmentant els premis

Quim Llorens

La principal novetat del 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava d’aquest 2017 és l’augment dels guardons del festival, que passarà a tenir-ne dos. La pirotècnica que guanyi el primer premi obtindrà 6.000 euros, mentre que el segon premi –de nova creació enguany- rebrà 2.000.

Per segon any consecutiu, la duració del certamen serà de cinc dies: del dissabte 22 al dimecres 26 de juliol, coincidint amb el darrer dia amb la jornada central de la Festa Major de Blanes, la festivitat de Santa Anna. La 47a edició del concurs compta amb una dotació econòmica de 126.000 euros, dels quals 95.000 corresponen als pagaments a les empreses participants i la resta a despeses d’organització, premis i trofeus.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, que també presideix la Comissió Tècnica del concurs, ha destacat la importància de seguir potenciant el certamen: «La voluntat comuna de la Comissió de Focs i de l’Ajuntament és que el Concurs de Focs no tan sols mantingui el prestigi assolit, sinó que continuï oferint cada nit un espectacle cada vegada millor. El llistó ja fa temps que està molt a munt, però no per això deixarem de seguir treballant per augmentar la qualitat».

L’ampliació del nombre de dies que es va fer al 2016, afegida a tota una sèrie de modificacions tècniques -introduïdes a suggeriment dels experts en la matèria- estan aconseguint rellançar un festival pirotècnic que actualment no té rivals comparables a l’estat espanyol. Membres de la Comissió Tècnica del Jurat Qualificador ja van iniciar l’any passat intenses sessions de treball per incorporar mesures que contribuïssin a donar encara més lluentor i repercussió.

Aquestes modificacions estan sent valorades molt positivament per les empreses pirotècniques internacionals, que sempre han apreciat en especial el certamen blanenc. No tan sols pel prestigi adquirit durant dècades, sinó també per la manera de puntuar i triar els guanyadors, que suma l’expertesa de la Comissió Tècnica amb el component més proper del Jurat Popular.

Focs més respectuosos amb el medi ambient

Una altra novetat destacada de l’edició del 2017 és que les empreses que hi participaran hauran de certificar que, en la part de l’espectacle que es dedica als focs aquàtics, el material que disparin és biodegradable. D’aquesta manera, es contribuirà a tenir més cura de l’espai de Sa Palomera des d’on es llencen, així com l’entorn marí que envolta la zona de llançament dels efectes pirotècnics, garantint que s’és encara més respectuosos amb el medi ambient.

Quim Lloorens

Els castells de focs que han d’oferir les empreses participants han de ser aeris i aquàtics, i han de ressaltar l’escenari natural de l’entorn de Sa Palomera. Els focs aquàtics cal disparar-los obligatòriament en dues direccions: a l’est i a l’oest de la roca. Es tracta de garantir que els milers de persones de públic que omplen les dues franges de platja que hi ha als dos costats de Sa Palomera puguin gaudir l’espectacle en igualtat de condicions. A les bases del concurs també especifica que no es considera foc aquàtic el llançament de bengales al mar.

Convocat el 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici 2017

Durant aquestes setmanes ja s’han començat a rebre a l’Ajuntament de Blanes les primeres propostes de participació, responent a la convocatòria del 47è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava. El termini per presentar ofertes expirarà a finals d’aquest mes d’abril, i es valoraran principalment tres aspectes: les característiques de l’espectacle dissenyat que es proposa llençar; les novetats tècniques i altres innovacions afegides; i els premis obtinguts els darrers cinc anys.

Cadascuna de les cinc empreses que siguin finalment seleccionades rebrà 19.000 € per llençar el seu espectacle. Totes cinc optaran a guanyar el primer premi dotat amb 6.000 € i el segon amb 2.000 €, però també hi ha d’altres incentius. La pirotècnica guardonada amb el primer premi també optarà a què se la convidi automàticament a què torni a participar l’any següent al concurs blanenc, així com que realitzi dos altres dispars a Girona i Lloret de Mar.

En el cas de Girona, dissenyarà el castell de focs d’artifici de les Festes de Sant Narcís del novembre del mateix any, i a Lloret de Mar ho farà l’any següent, el 26 de juliol del 2018, coincidint amb les festes de Santa Cristina. L’empresa rebrà 15.125 € a Girona i 15.000 € a Lloret, tal com s’estableix als convenis signats per l’Ajuntament de Blanes amb els respectius ajuntaments.

Les dues localitats gironines garanteixen d’aquesta manera que els espectacles pirotècnics amb que culminaran les respectives festes tindran garantida una qualitat avalada per haver guanyat el primer premi del certamen blanenc. Alhora, Blanes atorga un valor afegit envers la competició. En aquest sentit, el conveni de col·laboració amb Girona es va signar per primera vegada l’any 2012, i amb Lloret l’any 2016.