Les dones s’imposen en els 53ens Premis Recvll de Blanes

Quim Llorens

El lliurament dels 53ens Premis Recvll que s’ha fet avui al migdia al Teatre de Blanes ha estat marcat per segon any consecutiu per la voluntat que l’acte sigui més popular, obert a tota la ciutadania.

Es tracta que un dels esdeveniments culturals més destacats d’arreu de comarques gironines i Catalunya pugui ser gaudit per tothom. Per aquest motiu, la vetllada ha estat oberta a la participació de tots els qui han tingut interès en assistir-hi, reforçant així el seu signe de patrimoni blanenc.

El president del jurat dels premis Recvll, Vicenç Villatoro -que enguany s’ha estrenat en aquest càrrec-, s’ha encarregat d’encetar la cerimònia després d’una emotiva intervenció del jove actor Quim Bautista, qui ha recitat un fragment del Jo Confesso, de Jaume Cabré. Amb aquesta ferma declaració d’intencions, la benvinguda s’ha completat amb les paraules del primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, i de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

Respecte l’any passat, la posada en escena del lliurament de premis ha comptat com novetat amb la participació d’alumnes de l’Oficina de Català, que han llegit fragments de les obres premiades. Ho han fet després d’una breu entrevista que s’ha encarregat de fer Salvador Roca -membre del jurat- a les autores i autor guardonats.

Per la seva banda, la secretària dels premis, Ma Àngels Vázquez, ha fet la lectura del veredicte. L’acte s’ha tancat amb el parlament de cloenda de Mònica Rabassa, portaveu de l’Associació Recvll de Blanes, i una breu intervenció musical de la Cobla del Col·legi Santa Maria, que enguany celebra el 50è aniversari.

Les dones s’imposen però premi de periodisme queda desert

La 53a edició dels Premis Recvll han comptat amb la participació de 150 treballs presentats per 141 autors d’arreu dels països catalans, amb l’habitual proliferació d’obres procedents de Barcelona i Girona, principalment . Després que l’any passat es va declarar desert el Premi de Teatre, aquest 2017 el jurat reunit el 3 de març va decidir fer el mateix amb el Premi de Periodisme Salvador Reynaldos, que ha comptat amb 12 obres presentades.

Quim Llorems

En aquesta ocasió, la decisió dels membres del jurat no ha estat que els treballs no tinguessin el nivell de qualitat necessari, sinó que tant en aquesta categoria com en la de retrat literari n’hi ha hagut de molt bons, però no responien a les característiques de la categoria en la qual aspiraven a guanyar. Al marge d’aquesta circumstància, el nexe comú més destacat d’enguany, és que 4 dels 5 premis lliurats han estat per sengles escriptores que, anecdòticament, s’han imposat als homes coincidint amb la setmana en què es commemora el Dia Internacional de la Dona, el 8 de març.

Premi de Narració Joaquim Ruyra – Dotació: 2.500 €
Montserrat Segura Feliu (Figueres) – Obra: El contracte Wong
És administrativa i correctora de textos en català i, quan no treballa ni escriu, fa activisme cultural des de diverses entitats figuerenques. Del 2003 al 2011 va regentar una llibreria, on va organitzar tallers, clubs de lectura i casals artístics i literaris per a infants. Al 2014 va publicar la seva primera novel·la La reina faraó, i al 2016 va quedar finalista als Premis Núvol amb el relat Phicus pandurata. La tardor d’aquest 2017 es publicarà L’assot d’Osiris, i espera poder enllestir la novel·la (Re)cerca d’Alienor, adreçades al públic infantil i juvenil respectivament.

Premi de Retrat Literari Cornellà-Abril – Dotació: 800 €
Natzaret Romero González (Viladecans) – Obra: Irene Polo, la periodista que vesteix de sastre
És la guanyadora més jove dels Premis Recvll d’enguany. Periodista recent graduada per la Universitat Autònoma de Barcelona, també compta amb estudis de música i piano, i actualment cursa un Màster en Periodisme i Relacions Internacionals a la Blanquerna, la Universitat Ramon Llull. La protagonista del retrat guardonat, Irene Polo, va ser una de les primeres dones periodistes en la premsa catalana i redactora dels principals diaris dels anys 30. Nascuda a Barcelona al 1909, es va suïcidar als 32 anys quan vivia a l’exili, a Buenos Aires.

Premi de Teatre Josep Ametller – Dotació: 2.000 €
Eloi Falguera Vidal (Terrassa) – Obra: El traspàs
Funcionari de professió, ha dirigit una desena de muntatges teatrals, d’entre els quals destaquen les estrenes Overbooking, de Toni Cabré, l’any 2006 i Lampedusa, d’Anders Lustgarten, l’any 2016, totes dues a la seva ciutat. Com a dramaturg, ha escrit l’obra 25 de gener, i també és autor de contes, com ara el publicat dins de l’obra col·lectiva El fil vermell i altres contes l’any 2014. Des del novembre del 2015 s’encarrega de la secció La Terrassa teatral al diari La Torre del Palau, del grup Nació Digital.

Premi de Poesia Benet Ribas – Dotació: 1.500 €
Àngels Ribas Lacasa (Sant Feliu de Guíxols) – Obra: El bram dels dies
Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma, treballa com a professora de llengua i literatura catalanes a l’Institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà. És col·laboradora del setmanari Áncora i de la revista digital Lletres guixolenques. L’any 2002 va guanyar el Premi Betúlia de Poesia de Badalona amb el recull de poemes El temps innoble, publicat per Viena Edicions.

Premi de Conte Infantil Joan Petit – Dotació: 600 €
Ruth Tormo Benavent (Sant Feliu de Llobregat) – Obra: Una nau de preguntes
Es defineix a ella mateixa com a periodista, mare de dos fills i aspirant a escriptora que fa un parell d’anys es va retrobar amb l’escriptura que va conrear en l’adolescència. Treballa al Departament de Comunicació de Sant Feliu de Llobregat, i l’any passat va guanyar el 8è Concurs Literari de Castellbisbal amb el conte L’última partida. També ha guanyat en quatre ocasions el primer premi del Concurs de Contes Infantils per a pares i mares de l’escola Gaudí de Sant Feliu de Llobregat.

Presentació del nou president del jurat, Vicenç Villatoro

Vicenç Villatoro / Quim Llorens

L’any passat, en els parlaments d’obertura que van encetar la primera ocasió en què els Premis Recvll transcendien la intimitat i s’allotjaven al Teatre, l’anterior president del jurat anunciava el tancament d’una seva etapa, que ha passat a encetar el periodista i escriptor vallesà Vicenç Villatoro. Després d’un any, el flamant nou president ha fet un balanç positiu d’aquest nou camí encetat: “Em sento satisfet d’aquest primer any de presidència del jurat. Vull expressar el meu reconeixement a totes les persones que han fet possible la trajectòria d’aquests guardons, que és el seu capital més important, i en especial al meu antecessor, Vicenç Llorca”.

El president dels Premis Recvll ha destacat una altra funció dels Premis Recvll: descobrir valors nous, permetre l’accés a l’espai públic de gent valuosa encara poc coneguda, com precisament va ser el seu mateix cas l’any 1980, quan va guanyar el Premi Recvll d’Assaig. Per últim, Vicenç Villatoro ha remarcat la qualitat i bona participació registrada enguany, i també s’ha referit al fet d’haver hagut de declarar desert el Premi de Periodisme: “Hem de fer un esforç per explicar millor els gèneres menys codificats: periodisme i retrat literari, perquè ens trobem amb bons treballs però mal ubicats”

Representació de Nebraska, Tertúlia Literària, i darrer dia d’xposició

El mateix indret que avui al migdia ha acollit els 53ens Premis Recvll, va allotjar la nit d’ahir dissabte la representació de l’obra Nebraska, de Jordi Portals, guanyadora del Premi Josep Ametller de Teatre l’any 2012. Ha estat la segona ocasió en què el públic de Blanes ha pogut veure a la seva vila l’adaptació escenogràfica d’obres guardonades, i la quarta en què les paraules escrites arriben a l’escenari.

Protagonitzada per Joan Vilar, Pere Cuadrench i Marga Torres, l’autor va assistir a la representació i va signar llibres que l’organització dels Premis Recvll van lliurar de franc als assistents. Val a dir que la posada en escena transcendia a l’habitual, ja que va trencar amb la quarta paret i va integrar al públic dalt l’escenari perquè rodegés l’acció centrada en les darreres hores d’un condemnat a la pena de mort que convidava a la reflexió sobre la seva ètica i/o legalitat.

Tornant a la festa d’aquest diumenge, després del veredicte i lliurament dels guardons, la festa ha continuat com en els darrers anys, amb un dinar que per segon any consecutiu ha comptat amb una tertúlia literària. L’han protagonitzat els guanyadors i guanyadores d’aquest 2017 i del 2016, que han signat les publicacions dels respectius treballs premiats.

Per últim, avui ha estat el darrer dia en què s’ha pogut visitar l’exposició Els dinars de Recvll. Literatura abans dels Premis, que s’ha allotjat a la Sala Casa Oms durant els darrers dies. La mostra tractava sobre l’origen del concurs literari, així com dels dinars que es van fer durant la dècada dels anys 50 i 60, que van acabar sent la resistència cultural amagada durant el règim franquista a Blanes.