Arranjar el caixó de la riera subterrània de la rambla Joaquim Ruyra de Blanes costarà 1,2M€

Treballs de reparació de la riera al seu pas per la rambla Joaquim Ruyra

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat del regidor d’Urbanisme i Obra Pública, Miquel Lupiáñez, han exposat aquest matí en roda de premsa tots els detalls sobre el seguiment que s’ha fet al llarg dels darrers mesos, així com els costos assumits per l’Ajuntament de Blanes per garantir la total seguretat de l’edifici situat al número 54 de la Rambla Joaquim Ruyra, unes despeses que ja sumen més de 504.000 euros.

La nit del passat 26 d’octubre de 2011, els Bombers de la Generalitat van aconsellar desallotjar l’edifici a causa de l’aparició d’unes esquerdes. Aquella mateixa nit, l’alcalde de Blanes va donar ordres a la policia local pel reallotjament de les persones afectades que no disposaven de cap alternativa. Alhora, Aigües de Blanes va iniciar els treballs per fer front a l’incident sota les directrius dels tècnics municipals.

Imatge del caixó de la riera

El nombre de veïns afectats en un primer moment va ser de 21, dels quals a 13 se’ls va facilitar allotjament. Aquest nombre es va incrementar dies més tard, quan les obres per garantir la seguretat de l’estructura van fer necessari que també es desallotgessin els inquilins de l’edifici del número 52, ja que accedeixen al seu bloc des de la façana del número 54.

L’Ajuntament de Blanes va continuar fent-se càrrec de l’estada a un hotel dels veïns que no van trobar cap altre recurs alternatiu fins el 21 de desembre de 2011, quan finalment tots els desallotjats van poder retornar a casa seva. En total, l’allotjament dels veïns ha suposat una despesa de 16.000,00 euros.

Pel que fa als costos dels treballs d’arranjament, que també s’han assumit des de l’Ajuntament de Blanes -a través d’Aigües de Blanes-, han pujat a 401.000 euros.

Tram de la riera amb importants desperfectes

Aquestes obres han inclòs els treballs de reparació d’urgència del subsòl de la riera, dels serveis afectats del clavegueram i de l’aigua que passen per la vorera; l’apuntalament per seguretat del bloc a la planta baixa, al primer, el segon i el tercer pis. També, els micropilotatges per assegurar la fonamentació de la façana de l’edifici descalçada a causa dels aiguats, així com una actuació per desviar les aigües del clavegueram de la riera.

Reparació pendent de 30 metres de la riera

Queda pendent la reparació definitiva del caixó de la riera en una zona de 30 metres davant de l’edifici afectat. Actualment s’està redactant el projecte corresponent a aquests treballs.

En una revisió completa de tot el curs soterrat de la riera, efectuada per tècnics municipals, de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i d’Aigües de Blanes, es van detectar diversos trams amb fissures al terra i en algunes parts dels forjats.

La rambla Joaquim Ruyra continurà tancada al trànsit de vehicles

Per via d’urgència, Aigües de Blanes ha iniciat aquesta mateixa setmana els treballs de reparació del subsòl per evitar cap fuga d’aigua en cas de pluja, així com la reparació del pluvial del carrer Anselm Clavé, cantonada carrer Tordera, també malmesa pels aiguats de l’octubre.

El cost d’aquestes dues actuacions és de 87.563’05 euros; dels quals 47.127 euros corresponen a les obres de reparació dels desperfectes del subsòl de la riera de la Rambla Joaquim Ruyra, i els 40.435 euros restants a la reparació del pluvial del carrer Anselm Clavé.

Des del primer moment, l’alcalde de Blanes es va posar en contacte amb la vicepresidenta del govern de la Generalitat, Joana Ortega, així com amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. Igualment, durant aquests darrers mesos Josep Marigó ha mantingut diversos contactes amb responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua.

La reparació del caixó de la riera costarà 1,2 milions d’euros

Conveni entre Ajuntament l’ACA

El govern municipal ha iniciat negociacions amb l’Agència Catalana de l’Aigua per modificar el conveni existent entre l’Ajuntament i l’ACA per tal de fer front a les despeses realitzades i a les que resten fer per garantir el perfecte funcionament de la xarxa hidràulica de les rieres urbanes i rurals de Blanes.

Segons ha explicat l’alcalde, Josep Marigó, l’Ajuntament està negociant amb l’ACA (Generalitat) reorientar les inversions que l’ens té previstes a Blanes per valor de 5’9 milions d’euros; tot i que és molt probable que la inversió es redueixi, es vol aconseguir que serveix per a actuacions prioritàries, com és la reconstrucció de la riera amb uns nous murs de contenció. L’Ajuntament espera que la Generalitat li aboni el més de mig milió d’euros que porta gastats en les obres i que està assumint també Aigües de Blanes.

Financiació problemàtica

Imatge dels treballs d’arranjament de la riera

El projecte bàsic d’arranjament definitiu del tram de 30 metres de la riera afectat pels aiguats de l’octubre calcula un valor d’execució de 1’2 milions d’euros. Aquest elevat cost econòmic fa que l’Ajuntament de Blanes treballi per garantir el finançament d’aquesta obra a través de subvencions i ajuts ja que no ho pot assolir pels seus mitjans propis.

El cost d’aquest projecte, que ja s’està redactant, sortirà a concurs però pels tràmits que ha de passar i el finançament que requereix possiblement no podrà executar-se fins el 2013. Per tant, el tancament de la rambla Joaquim Ruya al trànsit continuarà per motius de seguretat fins acabar definitivament les obres i es planteja com a alternativa canviar el sentit de circulació d’un tram de l’avinguda Jaume I.

Els últims dies s’ha restablert completament el pas de vianants i s’ha restringit el pas de vehicles fins que el calaix de la riera no estigui reparat completament.