Continguts del 14è número de la revista ‘Blanda’

El primer article de recerca que es pot llegir a Blanda ha anat a càrrec del reconegut científic vinculat a Blanes Carles Bas, que parla de nostàlgies i vivències sobre la seva vida al municipi, i repassa les seves tasques vinculades amb el món del mar i les investigacions pesqueres.

Per la seva banda, l’investigador Josep Bota-Gibert reprèn l’anàlisi de la cultura i la societat blanenques, ara centrada en el període de 1905 a 1908, amb un ampli buidatge de les activitats culturals. Alba Lupiáñez, llicenciada en Comunicació Audiovisual, ens parla de la trajectòria del grup de teatre El Mirall en els seus 25 anys d’història.

La farmacèutica Mercè Oms relata la trajectòria  de la Coral Veus Blanques tot recordant el seu pas per aquesta entitat, la repercussió del moviment de Pueri Cantores a Blanes i la difusió que en van fer a l’estranger. Un altre article de recerca és el que signa el tècnic de l’Arxiu Aitor Roger, que fa un repàs dels 50 anys de vida de l’Esbart Dansaire Joaquim Ruyra, la seva implicació en la vida cultural blanenca, el seu ressò al món de la dansa, i la seva tasca de conservació i renovació dels balls tradicionals.

Joaquim Roura, qui també forma part de l’equip de l’Arxiu, fa un viatge fins al desconegut segle XVII, el del Blanes dels marquesos d’Aitona i del mercader Esteve Alemany.

La professora M. Àngela Sagrera analitza les memòries de l’espardenyer Pere Buixeda –ofici que havia tingut molta importància a la vila – i la seva participació en la vida associativa blanenca. El filòleg gironí Pep Vila dóna a conèixer els menús de guerra que va elaborar el cuiner blanenc Joan Vila. Aquest article es completa amb una introducció d’Aitor Roger on repassa la trajectòria de la família Vila i del seu membre cuiner.

En l’apartat de biografies, les germanes Sonia i Simone Cornellà parlen del periple vital del seu pare, Enric Cornellà, que va ser alcalde de Blanes el 1937. Es tracta, en definitiva, d’una desconeguda biografia d’un lluitador antifeixista que li va tocar viure temps convulsos.

Finalment, l’arxiver Antoni Blázquez explica l’organització del fons de l’antiga empresa de transports de Blanes Can Brillas, conservat a l’Arxiu Municipal.

Més enllà dels articles, a Blanda també hi tenen cabuda altres aspectes relacionats amb l’activitat anual d’aquest equipament municipal. En aquest sentit, es recullen les donacions de documentació que empreses i particulars han fet al llarg de l’any 2011; les activitats de difusió cultural que s’han fet en col·laboració amb altres institucions o amb els departaments municipals; o bé les accions de difusió produïdes per l’Arxiu, com ara les exposicions, conferències o visites guiades.