Milers de persones van presenciar a Blanes la Cavalcada de Reis

Quim Llorens

No hi ha cap mena de dubte que un dels esdeveniments festius més esperats per la canalla és la Cavalcada de Reis, el preàmbul abans no arribi la nit més màgica de tot l’any.

A Blanes ja fa dècades que aquest acte ha pujat a la categoria d’entreteniment que atrau molts visitants de la rodalia, a banda de ser gaudit pels vilatans de totes les edats però, en especial, pels infants.

De cara a aquest any, l’Ajuntament de Blanes –a través del Departament de Cultura i Festes- s’havia proposat que la rua de ses majestats els Reis d’Orient fos encara més lluïda que en anteriors ocasions. Un objectiu que es considera plenament aconseguit, tal com han sentenciat els milers de persones que han seguit, una vegada més, tot el seu recorregut.

Quim Llorens

Fonts de la Policia Local i Protecció Civil de Blanes han calculat que, en la línia d’anteriors edicions, hi ha hagut més de 22.000 persones congregades per presenciar la sensacional cercavila reial.

Per a l’organització d’aquest esdeveniment, s’ha comptat amb un pressupost de 33.000 euros, 8.000 més que ‘any passat, que s’ha destinat a incloure més elements d’animació en directe, així com per reformar el vestuari de les comitives reials.

Una de les novetats més celebrada ha estat en Lilo, un espectacular gosset de peluix articulat que mesura 2’50 metres d’alçada, formant part dels 37 elements amb què comptava la rua, entre grups de participants i carrosses. També hi ha hagut com a noves incorporacions dos cavallers muntant sengles cavalls de cartró per escortar al Carter Reial, xanquers que llençaven confetis de colors al voltant de les carrosses de ses majestats, i malabaristes amb efectes de llum.

Quim Llorens

Més de 300 persones al seguici, carrosses, música, foc i caramels

La vocació marinera de Blanes es veu reflectida cada any amb l’arribada dels tres reis, que han viatjat fins a la vila a bordo d’un vaixell que ha atracat a les cinc de la tarda a la platgeta del costat del port. Allí ja els esperaven una gran gernació de nens i nenes acompanyats de familiars i amics, molts d’ells lluint el tradicional fanalet. La benvinguda institucional els ha donat la màxima autoritat de Blanes, el seu alcalde, Miquel Lupiáñez, acompanyat de regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes.

En aquest mateix escenari s’han muntat tres trons perquè durant prop de dues hores Melcior, Gaspar i Baltasar saludessin la nombrosa mainada i rebessin les seves cartes en pròpia mà, obsequiant-los amb els primers dolços de la vetllada. En previsió que al llarg de tota la cavalcada n’hi haguessin suficients, s’ha comptat amb gairebé una tona de caramels sense gluten, formant part de la campanya Cap Nen Sense Caramels que impulsa l’Associació de Celíacs de Catalunya.

Quim Llorens

Després, al punt de les set de la tarda, s’ha posat en marxa l’espectacular cavalcada. Durant gairebé una hora i mitja, els espectadors congregats als carrers de Blanes han gaudit del seguici format per més de 300 persones i 37 elements, d’entre els quals els més esperats eren les carrosses que transportaven a ses majestats, així com la del Carter Reial, una altra amb peces de LEGO, la dels regals que es repartiran aquesta nit, i la darrera que transporta el carbó pels nens entremaliats.

Implicació del teixit associatiu del municipi

Precisament els qui han custodiat aquesta darrera carrossa han estat els integrants de la Colla de Diables Sa Forcanera, que han animat amb música, efectes de llum, foc i gresca la comitiva final que ha tancat la rua. El teixit social del municipi s’ha involucrat com cada any, destacant les 23 associacions de veïns d’arreu del municipi, així com d’altres entitats com ara Que Vingui Qui Vulgui, l’Esbart Joaquim Ruyra i la música en viu i en directe que han tocat la Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle i la Banda del Col·legi Santa Maria. També ha col·laborat en l’arribada marítima de ses majestats el Club Vela Blanes.

Quim Llorens

El recorregut de la cavalcada, d’1,5 km. aproximadament, no ha variat respecte els darrers anys: la comitiva ha sortit des de l’esplanada del port fins el Passeig de Dintre, pujant per últim al balcó principal de l’Ajuntament, on ha tingut lloc un dels moments més celebrats pel nombrós públic assistent. Centenars de persones s’han aplegat davant l’edifici consistorial, demanant a Melcior, Gaspar i Baltasar que els obsequiessin amb més caramels.

Els tres reis s’han afanyat en aquesta dolça tasca durant una bona estona, seguint una tradició molt popular a Blanes. Enguany la novetat d’aquest màgic instant ha estat una explosió de confetti i tires de paper brillants que han acompanyat al públic mentre simultàniament queia la pluja de caramels.

Dispositiu preventiu de seguretat

Un dels aspectes en què novament s’ha parat especial atenció ha estat en reforçar les mesures de seguretat per part de membres de la Policia Local i Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, amb el suport de Creu Roja i els Mossos d’Esquadra. Cal destacar que s’ha desplegat un dispositiu preventiu format per més de 50 persones, així com restringint el trànsit de vehicles al centre de la vila mentre ha tingut lloc.