Emotiva i reivindicativa celebració a Blanes del Dia de la No Violència

Ahir al vespre va tenir lloc ahir al passeig de Dintre, davant l’edifici de l’Ajuntament de Blanes- la celebració del Dia Internacional de la No Violència i la Pau, que va organitzar la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social del municipi. Mig centenar de ciutadans van participar en la commemoració, que va ser presentada per l’alcalde, Josep Marigó, i en la qual van assitir membres de l’equip de govern i regidors dels grups municipals de l’Ajuntament de Blanes.

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, va destacar els dos valors en què incideix aquesta commemoració: la pau i la no violència, explicant que  “la societat sencera hem de prendre consciència que la pau és un valor que hauríem d’incorporar en totes les accions de la nostra vida: hauríem de dotar-lo de tot el seu significat”.

Per donar encara més sentit a la commemoració, van participar a l’acte alumnes de l’escola Quatre Vents de Blanes, que van interpretar dos peces musicals, al principi i final, de l’esdeveniment. La part central de l’acte va consistir en la lectura del Manifest per la Pau 2012, a càrrec d’Emili Bitlloch, en nom de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social de Blanes.

El manifest comença amb la declaració que el concepte de pau hauria de ser “una forma de relació que sorgeixi de l’actitud conscient de renunciar a danyar els altres éssers per mitjà del pensament, la paraula o l’acció, respectant de forma integral la vida”. Per aquest motiu, demana que s’aprengui a incorporar valors que permetin treballar les pors i les formes de relació amb els altres per entendre que viure en societat requereix d’una pactes amb l’altre basats en la llibertat i el respecte pels drets humans.

Un altre dels punts destacats del manifest alerta sobre el perill que la ciutadania prengui com a certs rumors contra les persones immigrades, esperonats pel creixent populisme xenòfob d’alguns grups socials, amb el consegüent reforçament d’estereotips i prejudicis que ”no fan sinó augmentar la discriminació i l’exclusió social”.

 

Major desigualtat amb la crisi

Per aquest motiu, després de recordar que l’actual crisi econòmica està fent augmentar precisament les desigualtats socials i les injustícies que generen formes de violència implícita i explícita, el manifest remarca que “És un bon moment per reflexionar i saber canalitzar aquesta força que ens mou cap a la desesperança i la cerca de culpables, cap a una energia creativa, capaç de denunciar els abusos de poder, condemnar l’ús de la violència i lluitar contra les injustícies, defensant la llibertat, la diferència que no esdevé desigualtat i el respecte als drets humans”.

Per últim, el manifest conclou que, tot i repetir discursos any rere any en pro de la pau, la realitat política i econòmica segueix un altre camí. Per tant, “és la societat civil qui té la responsabilitat de reflexionar i actuar si volem evitar el desordre en un ordre social més just, recordant que per poder assolir un món de pau i tolerància és imprescindible viure en pau interior per poder projectar-la després cap al nostre entorn”.

Finalment, la commemoració del Dia Internacional de la No Violència i la Pau es va tancar amb la lectura d’un manifest contra la violència masclista, a càrrec de membres de la Plataforma de Dones de Blanes. L’objectiu era fer un crit d’atenció, ja que aquest 2012, quan encara no s’ha acabat el mes de gener, ja hi ha 5 casos de dones assassinades a Catalunya.

Fotos, vídeo i edició: José Fernández