Blanes delega en el Consell Comarcal de la Selva la gestió tributaria

Robert Fauria i Josep Marigó, avui a l’Ajuntament de Blanes

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i el president del Consell Coarcal de la Selva (CCS), Robert Fauria, han signat avui a l’Ajuntament el conveni per delegar el Servei de Gestió Tributaria i Cadastral de l’Ajuntament en l’ens coarcal. Amb aquest conveni, el CCS passa a gestionar la majoria de tributs que fins ara recaptava el consistori blanenc.

Més concretament, es tracta de la gestió, la inspecció i la recaptació tributària d’impostos, taxes i preus públics. La delegació comportarà gestionar el cobrament de més de setze milions d’euros anuals per a l’Ajuntament de Blanes. La duració del conveni és de quatre anys.

L’acte de signatura del conveni s’ha fet aquest matí a l’Ajuntament de Blanes i ha estat encapçalat per l’alcalde, Josep Marigó, i pel president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria. També han assistit el tinent d’alcalde de Serveis Generals i regidor d’Hisenda i Patrimoni de l’Ajuntament de Blanes, Nicolás Laguna, i el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Joan Burjachs, així com regidors de l’equip de govern i de l’Ajuntament de Blanes i tècnics de les dues administracions.

La delegació de competències s’ha fet a efectes de l’1 de gener d’aquest 2012 tot i que, a la pràctica, el servei de gestió tributària, cadastral i de recaptació s’ha posat en marxa aquesta setmana –des del 16 de gener- a la nova oficina situada al carrer de la Fe 7-9 de Blanes.

Joan Burjarchs, Rober Fauria, Josep Marigó i Nicolás Laguna, en el moment de la firma del conveni

Aquesta oficina també ha passat a gestionar la recaptació executiva que fins el desembre del 2011 s’havia estat fent a través de “XALOC” (Xarxa Local de Municipis de la Diputació de Girona) per delegació de l’Ajuntament de Blanes. Igualment, la gestió de cobrament de multes que gestionava la UTE “GRS Tribugest” també s’ha integrat a la oficina del Consell Comarcal.

D’aquesta manera, la unificació de totes aquestes funcions a través d’una sola oficina, comporta una reducció de costos per a l’Ajuntament de Blanes d’uns 300.000 euros anuals.

Un altre dels punts que contempla el conveni, és que el Consell Comarcal de la Selva transferirà a l’Ajuntament de Blanes bestretes mensuals a compte de la recaptació dels ingressos dins dels quinze primers dies de cada mes i d’acord amb el detall següent:

1.500.000 euros mensuals de gener a abril
1.000.000 euros el mes de maig
2.000.000 euros el mes de juny
1.000.000 euros mensuals de juliol a novembre
Liquidació final el mes de desembre

Per aquest motiu, a partir d’ara l’Ajuntament de Blanes pot comptar cada mes amb una quantitat fixa que li avança el Consell Comarcal de la Selva, sense necessitat de dependre del ritme de cobrament dels tributs que van fent els contribuents.

Amb aquests avançaments, Blanes podrà fer front a diferents tipus de pagaments -principalment nòmines, pagaments a proveïdors i crèdits- ja que durant els tres primers mesos de l’any les administracions públiques locals no disposen d’ingressos a través de la recaptació d’impostos o taxes.

Quan l’Ajuntament de Blanes es va plantejar la delegació d’aquests serveis, a finals de l’any passat, va demanar tant al Consell Comarcal de la Selva com a la Diputació de Girona que presentessin propostes.

En aquest sentit, l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, ha recordat que el què va fer decantar la tria envers l’ens comarcal és que “les condicions eren millors, ja que permetien l’avançament dels diners i asseguraven el traspàs de treballadors, mantenint-los totes les seves condicions laborals”. Un altre dels factors que va contribuir a decantar la balança és que, mentre que la Diputació de Girona va proposar fer avançaments de 8 milions d’euros, el Consell Comarcal de la Selva va oferir fins a 14 milions d’euros.

Plantilla de 12 persones

La nova oficina que ha posat en marxa a Blanes el Consell Comarcal de la Selva per fer el servei de gestió tributària està previst que compti amb una plantilla formada per unes 12 persones. Entre elles, hi ha diversos treballadors de l’Àrea d’Hisenda de l’Ajuntament de Blanes que s’han adscrit a l’ens comarcal en comissió de serveis, així com altre tipus de personal que tenia contractes relacionats amb la gestió tributària al municipi.

El conveni que s’ha signat avui a Blanes té una durada de quatre anys entesos com a exercicis complets, tot i que es podrà prorrogar per períodes d’un any de forma implícita, llevat que qualsevol de les parts comuniqui a l’altra la seva voluntat de no continuar-lo.

L’aprovació d’aquest conveni es va fer a la sessió plenària extraordinària celebrada per l’Ajuntament de Blanes el 12 de desembre de 2011, i va comptar amb la unanimitat de tots els grups polítics municipals. Per la seva banda, el Consell Comarcal de la Selva el va aprovar al ple celebrat el 20 de desembre de 2011.

Gestions Delegades :

1.        Gestió Tributària i Recaptació Voluntària :
–        Impost sobre béns immobles
–        Impost sobre activitats econòmiques
–        Impost sobre vehicles de tracció mecànica
–        Altres Tributs i Ingressos de dret públic de caràcter periòdic i no periòdic amb diverses excepcions, (com per exemple, servei de recollida, tractament i eliminació d’escombraries domèstiques, taxes biblioteca, retirada de vehicles de la via pública, etc)

2.        Inspecció Tributària :
–        Impost sobre vehicles de tracció mecànica
–        Altres Tributs i Ingressos de dret públic de caràcter periòdic i no periòdic amb diverses excepcions.

3.        Recaptació en Via Executiva :
–        Dels Tributs i altres Ingressos de dret públic transferits o de gestió municipal, incloent les quotes adreçades al compliment de finalitats d’interès públic.

4.        Encàrrec de Gestió :
–        Dels procediments sancionadors i de la inspecció tributària de l’impost sobre activitats econòmiques

5.        Recaptació Voluntària :
–        De sancions de qualsevol naturalesa