Els joves de tres instituts públics de Blanes fan murals per tapar les pintades que embruten parets

mural_1Una de les preocupacions que hi ha en l’àmbit de la neteja en la via pública són les pintades i guixades que sovint embruten les parets d’edificis públics i privats. Es tracta d’una problemàtica difícil de combatre i, per tant, les solucions que s’hi puguin aplicar són sempre benvingudes.

Una opció és la que ara ha posat en marxa l’Ajuntament de Blanes, gràcies a la col·laboració dels tres instituts públics. Tots junts han sumat esforços i han fet front comú en una iniciativa que aquesta setmana ha començat a fer-se realitat. Es tracta de conscienciar i sensibilitzar els joves sobre la necessitat de respectar les façanes, proposant-los que pintin un mural en un espai públic, embellint diversos racons arreu del municipi.

mural_2

Objectiu: conscienciar els joves incívics

La proposta se’ls va fer a principis d’estiu, impulsada per les àrees d’Urbanisme i Ensenyament del consistori blanenc, i a cada centre se’ls ha assignat una façana que han pogut escollir d’entre les propostes que se’ls va fer.

L’Ajuntament de Blanes els ha facilitat el material –pintura i pinzells, principalment- i cada institut ha posat la imaginació i les mans dels nois i noies per dur-ho a terme.

Així, els alumnes de l’Institut S’Agulla han triat un local annex de l’Associació de Veïns de La Pedrera. Per la seva banda, l’Institut Serrallarga s’encarregarà d’embellir les parets de la pujada de l’escala lateral que porta fins la Plaça de l’Església –al barri de Sa Carbonera-, i l’Institut Sa Palomera a la paret d’un edifici de l’entrada del centre educatiu, al barri de Mas Moixa.

En alguns centres se’n faran càrrec els alumnes de 1er i 2n d’ESO, i en d’altres els de 3er i 4rt d’ESO. El què sí és comú és que s’han implicat els Departaments d’Art dels respectius centres. Tant la regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya, com el d’Educació, Albert Sanz, han coincidit en desitjar l’esperança que la tasca d’aquests joves pugui significar tot un exemple.

Així, Pepa Celaya assenyala: «El què pretenem és poder acabar amb les pintades i guixades indiscriminades. Creiem que si actuem amb l’ajut dels joves la tasca de sensibilització que volem aconseguir serà més fàcil que arribi».

mural_3

Per la seva banda, el regidor d’Educació creu en la idoneïtat que siguin els joves qui s’encarreguin de combatre amb el seu exemple el què precisament sol ser autoria d’altres coetanis: «Estem convençuts que, com a mínim, els nois i noies que intervinguin en aquesta activitat seran els primers en conscienciar-se i ho faran córrer entre els seus companys». La idea és que cada curs es segueixin embellint nous espais públics, i així combatre amb autèntiques obres d’art les ganes de fer pintades i guixades més atribuïbles a comportaments incívics i vandàlics.

mural_4

Dels tres centres, el primer en fer realitat el seu projecte ha estat l’Institut S’Agulla, que el matí d’aquest passat dilluns va començar a pintar el seu mural en una dependència annexa de l’edifici principal del local social de l’Associació de Veïns de la Carretera de Lloret-La Pedrera. En poques hores, la paret de l’edifici ja va començar a deixar entreveure la seva nova fesomia, un dels racons més emblemàtics del Jardí Botànic Marimutra: el Templet de Linné.

El professor de dibuix, Joan Colomer, va explicar que «el què ens agrada més és que donem vida i llum a aquest racó de Blanes que fins ara passava desapercebut. Ara, des de la carretera, aquest espai crida l’atenció i dóna alegria a tot l’entorn».

El professor de dibuix de l’Institut S’Agulla afegeix que «totes les activitats, els projectes que es fan fora de l’aula, són més interessant. Aprenen molt més en aquestes sortides que no pas amb lliçons. A més, poder dir que aquest mural l’han fet ells els motiva i els ajuda a créixer l’autoestima».

Propers murals

 

Per la seva banda, el projecte en què treballen els alumnes de l’Institut Sa Palomera està previst que es realitzi de cara al proper mes de febrer del 2017, mentre que el de l’Institut Serrallarga es vol fer durant el tercer trimestre. Serà llavors quan els joves d’aquest centre educatiu traslladaran la seva obra realitzada amb pintura i ceràmiques a les façanes que donen a les escales d’accés a la Plaça de l’Església, pujant pel Carrer Santa Anna.

Fotos: Ajuntament de Blanes