ICV-EUiA i Batega per Blanes proposen modificar la factura de l’aigua per fer-la més justa

Oficina de la compañía Aigües de Blanes

Oficina d’Aigües de Blanes

El ple extraordinari celebrat a mitjans d’octubre va aprovar provisionalment les ordenances fiscals, les quals congelen la major part de les taxes, impostos i preus públics, amb una pujada del 4% en escombraries i un augment de l’IBI als trams de major valor cadastral de grans establiments comercials, hotels i industries.

Malgrat la decisió de congelar les ordenances fiscals, els dos grups municipals han assenyalat que l’Ajuntament de Blanes té dificultats per tancar els números d’aquest proper any, ja que diverses desviacions no previstes com l’augment de la despesa en escombraries, o l’augment de les despeses de personal han deixat sense marge l’equip de govern.

«Som els primers que volem ajudar el nostre Ajuntament, ja que si no tenim els ingressos suficients, no tindrem diners per fer front a les necessitats socials de la nostra ciutadania», en declaracions del regidor de la formació Víctor Catalan.

Per aquest motiu, els grups municipals d’ICV-EUiA i Batega per Blanes, que ja van demanar al plenari una política fiscal més progressiva en els ingressos per tenir capacitat pressupostària, han entrat al registre municipal una bateria de propostes per a ser incloses a l’aprovació definitiva les ordenances fiscals.

Entre aquestes propostes, destaquen modificacions en la factura de l’aigua per tal de fer-la més justa i progressiva, gravant més els consums més elevats.

Actualment, les quotes fixes associades a la factura fan gairebé imperceptible el consum real de l’aigua. Sobre l’aigua, els dos grups recorden que també van associades a la municipalització de l’empresa mixta Aigües de Blanes i la renegociació del contracte d’abastament d’aigua amb Aigües Ter Llobregat (ATLL), que explota la dessaladora.

També, proposen una major pressió fiscal als pisos turístics. Així, en relació a la proposta de les dues formacions de regular els habitatges d’ús turístics, proposen crear un tram nou més elevat en la quota i consum d’aigua, així com en la taxa d’escombraries, a aquests habitatges que són usats com a negoci. D’altre costat, demanen també bonificacions en l’ús de la deixalleria en els usuaris que més la facin servir.