Blanes presenta la Festa Major de Santa Anna 2016, que consolida l’oferta d’espectacles

Quim Torrecillas, Isaac martín i Joel Comas / Ajuntament de Blanes

Quim Torrecillas, Isaac Martín i Joel Comas / Ajuntament de Blanes

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa els principals ingredients amb què comptarà la Festa Major de Santa Anna 2016 que tindrà lloc en aquesta localitat del 22 al 28 de juliol, i que també inclou l’Ensorra’t, l’Escenari Jove de la Festa Major ubicat a la platja del centre de la vila.

La presentació l’han encapçalat el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, i del regidor de Joventut, Joel Comas. També ha participat Isaac Martín, membre del Consell Local de Joventut de Blanes, que dóna suport en l’organització de l’Ensorra’t.

Aquest 2016 el pressupost per organitzar els actes de la Festa Major de Santa Anna és de 218.000 euros, dels quals 126.000 corresponen al 46è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que s’ha incrementat en 21.500 euros més respecte al 2015, principalment al haver incorporat un dia més de focs, que s’oferiran del 22 al 26 de juliol. Per la seva part, l’Ensorra’t té un pressupost de 30.000 euros.

Igual que s’ha fet aquests darrers anys, les diferents activitats i espectacles de la Festa Major s’allotgen en diferents escenaris ubicats arreu del municipi. Així, hi ha l’Escenari Festa Major, a la Plaça dels Dies Feiners; l’Escenari Ensorra’t, a la platja del centre de la vila; l’Escenari Infantil del Passeig de la Mestrança

Maria Dolors Oms, pregonera de la Festa Major

El primer acte que encetarà oficialment el programa de la Festa Major serà el pregó d’inici de festes, que tindrà lloc el divendres 22 de juliol a la plaça dels Dies Feiners. Enguany s’ha triat una persona molt coneguda per tots els blanencs i blanenques, ja que va ser la primera i –fins al moment- única alcaldessa que hi ha hagut en aquest municipi de la nova era democràtica recuperada al 1979.

Dolors Oms

Dolors Oms

Es tracta de Maria Dolors Oms, que va crear escola no tan sols a la seva vila, sinó també arreu de l’estat espanyol, quan no van arribar al centenar les dones que van assolir l’alcaldia als seus respectius municipis. Va ser alcaldessa pel PSC del 1979 al 1987, durant dos mandats consecutius, i posteriorment també ho va ser entre 1991 i 1995. Professionalment va cursar estudis d’Assistent Social i ha treballat tant en el camp de la protecció de menors com en l’hospitalari.

Des de 1992, quan encara era alcaldessa, va ser nomenada presidenta d’Aspronis, l’entitat de referència de la comarca de la Selva i el nord del Maresme en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual. Des de l’any 2000 hi dedica tot el seu temps i esforços de forma voluntària.

Aplec de l’Amor a ritme de rumba catalana amb Mataró Rumba All Stars

La Festa Major de Santa Anna es tancarà amb l’Aplec de l’Amor que coincideix amb el dijous 28 de juliol. Enguany s’ha apostat per fer una celebració que tingui un caire molt popular, i per això es comptarà amb un veterà grup de rumba catalana: els Mataró Rumba All Stars. L’objectiu amb aquest gir musical –l’any passat van tocar els Blaumut i, en general, sempre s’havia optat per solistes i grups amb estils de música més tranquil·la- és donar-li un contingut més festiu a la vetllada.

Ajuntament de Blnes

Ajuntament de Blnes

D’aquesta manera, la nova proposta s’espera que l’aprofiti el públic per ballar un tipus de música agraïda i festiva, que agrada a tothom, i que a l’hora sigui la banda sonora per amenitzar el sopar popular que caracteritza aquest acte. L’Aplec de l’Amor supera el centenari d’antiguitat, i s’allotja des de sempre a Cala Bona també coneguda com Cala Sant Francesc. La tradició és arribar-s’hi amb colla, amics o familiars i compartir un sopar a la fresca.

Els Mataró Rumba All Stars es defineixen a ells mateixos com un desplegament cultural de gran dimensió, popular, genuí, intercultural i intergeneracional. Els seus concerts proposen un recorregut per la cultura catalana, flamenca i llatina.

Consolidació d’espais temàtics amb escenaris on s’allotgen les activitats

Fidel al nou concepte que es va posar en marxa fa uns anys amb motiu de la Festa Major de Santa Anna, els diferents esdeveniments inclosos al programa estan distribuïts arreu de diversos espais temàtics. Així, hi ha l’Escenari Festa Major ubicat a la Plaça dels Dies Feiners, on hi haurà majoritàriament balls amb orquestres, així com una nova i esperada edició de la Vídeofesta V.4, que inclourà un repertori de temes que van des dels anys 80 fins a l’actualitat.

En aquest escenari, on tindrà lloc el pregó d’inici de festes, també hi haurà una actuació de dansa a càrrec de l’Esbart Joaquim Ruyra. L’entitat blanenca oferirà la nit de la Festivitat de Santa Anna diversos balls excepcionalment acompanyada de música interpretada en directe per la Cobla dels Sons Essencials, amb qui ja va fer la gira del DAD.EXE, Dret a Decidir Executable.

Un altre dels escenaris temàtics és l’Ensorra’t, l’Escenari Jove de la festa major, que compta amb un programa propi a banda. També hi ha l’Escenari Infantil situat al Passeig de la Mestrança, darrera del Monument a Joaquim Ruyra, conegut popularment com el Monument del Frare. La mainada comptarà amb quatre espectacles que s’oferiran majoritàriament en aquest emplaçament, llevat de l’actuació del diumenge 24 de juliol, quan el Teatre allotjarà l’espectacle que ofereix Melanie Amazing sota direcció del Mag Lari.

La resta d’escenaris estan gestionats per diverses entitats culturals del municipi, que proposen actuacions i activitats amb caràcter propi. Així, l’Escenari Esbart Joaquim Ruyra, a la Plaça d’Espanya, inclou actuacions amb un marcat caire popular de cultura catalana; l’Escenari Casa de Andalucía, situat a l’antic pavelló municipal, proposa activitats vinculades a la cultura i música andaluses; i l’Escenari Associació Cultural Joan Comorera, ubicat a l’antic camp de futbol d’Els Pins, amenitza el seu emplaçament amb música cubana, comptant amb la col·laboració de l’Associació Sóc de Cuba, Sóc Popular.

Altres Ingredients i distribució dels programes de mà de la Festa Major

A banda d’aquests escenaris, hi ha d’altres esdeveniments de la Festa Major de Santa Anna que no poden faltar, i que s’emplacen arreu del municipi. Un d’ells són els actes que se celebren per festejar Santa Anna, la patrona de Blanes, que enguany s’escau el dimarts 26 de juliol. Aquell dia de festa grossa es farà el Ball de Morratxes a càrrec de l’Esbart Joaquim Ruyra, sardanes i la sortida de la comitiva oficial amb la banda i els gegants, entre d’altres.

Tampoc no faltaran ni el Correaigua, que es farà el dissabte dia 23, ni el Correfoc, a càrrec de la Colla de Diables Sa Forcanera, que esclatarà el diumenge dia 24. Una Trobada Castellera, la Festa de l’Escuma, Sardanes i altres elements tradicionals i festius acaben de configurar el programa de la Festa Major de Santa Anna. Tot això, sense oblidar la Fira d’Atraccions, que funcionarà del 14 al 31 de juliol.

Tots aquests actes estan recollits en les dues publicacions que es començaran a repartir el primer cap de setmana de juliol arreu de Blanes. Es tracta d’una banda del programa de mà de la Festa Major, del qual se n’han editat 40.000 exemplars, i de l’altre de la revista de la Festa Major, que ha doblat el seu tiratge, de manera que aquest 2016 n’hi haurà 10.000.

5è Ensorra’t, el festival de música a la platja

El Festival de Música a la Platja és hereu de les conegudes Barrakes de Blanes, que durant molts anys van estar ubicades a l’antic camp de futbol d’Els Pins. Actualment, l’Ensorra’t s’ha consolidat com un referent pels joves del municipi i poblacions de la rodalia com especial punt de trobada i esbarjo en les nits de Festa Major.

Compta amb un pressupost propi de 30.000 €, dels quals 22.000 € corresponen a la programació musical, i la resta a diversos aspectes d’organització, com per exemple els camerinos pels artistes, el servei de lavabos, etc.

Foto: Aitor Roger

Arxiu / Aitor Roger

Igual que ja es va fer l’any passat, l’Ensorra’t s’avança un dia i n’escurça un altre respecte el cicle de la Festa Major de Santa Anna, de manera que començarà a funcionar la nit del dijous 21 de juliol, i es tancarà la del dilluns 25 de juliol, vigília de la Festa de Santa Anna. Per aquest 2016 s’ha elaborat un cartell on les 5 nits són totalment diferents quant a estils musicals:

Nit del 21 de Juliol: L’Ensorra’t 2016 s’inaugurarà el dijous dia 21 amb tres bandes del territori, per potenciar l’escena local. Hi haurà des del rock del grup Incombustibles, passant pel punk americà de Dog Skull fins arribar al deathmetal de Phrymerial.

Nit del 22 de Juliol: Hi haurà dos grups que posaran la platja de Blanes del revés, primer amb Papel Secante, un grup tribut als mítics Extremoduro, i després amb Dalton Bang, que ofereix les versions més conegudes i divertides dels darrers anys amanit amb molt d’humor.

Nit del 23 de Juliol: La proposta per a la nit del dissabte barrejarà skà i rock estatal. La Ska Brass obrirà concert amb el seu skà-punk més mogut i donarà pas a Habeas Corpus, una de les bandes referents del rock estatal amb més de 20 anys de trajectòria. La seva actuació serà una de les últimes de la seva història, ja que està protagonitzant la seva darrera gira abans de baixar dels escenaris.

Nit del 24 de Juliol: Aquesta és la temàtica més sol·licitada pels habituals de l’Ensorra’t: la nit del DJ’s. Encetarà sessió DJ Charlie Brown Jah, amb música reggae, i el rellevarà DJ Send0, que punxarà les cançons més populars per engrescar tota la platja. Per últim, tancarà la nit Jungle Bwoy Bravecoastsound, un DJ que portarà el millor D&B, Raggajungle, Electro i Dubstep, entre d’altres.

Nit del 25 de Juliol: Com a cloenda de l’Ensorra’t d’aquest 2016, es comptarà amb Doctor Prats, que pujarà a engrescar tot el públic que ompli la platja amb les seves cançons més animades i estiuenques. El seguirà el grup Auxili que, amb el seu reggae valencià, desplegarà dosis d’energia i bon rotllo per a tothom.

Horaris de l’Ensorra’t i control d’àudios

Perquè la festa no decaigui quan hagin acabat les sessions de concerts, totes les nits conclouran amb un DJ local que punxarà des de l’alçada de la barra, situada a la platja. Els horaris en què funcionarà l’Ensorra’t seran majoritàriament de 23’15 a 3’15 h quan hi haurà música en directe, i de 3’15 a 4’30 h quan sonarà la música ambient. Així serà llevat del dijous 21, quan els horaris seran de 22’30 a 2 i de 2 a 3; el diumenge 24, quan serà de 23’15 a 3 i de 3 a 3’30 h; i el dilluns 25, en què l’horari serà primer de 23’15 a 3’15 i de 3’15 a 4’30 h.

Per controlar que la música no superi el nivell de decibels permesos, un any més s’ha contractat una empresa que es fa càrrec del limitador d’àudio. Aquest 2016 cal destacar que es compta amb la mateixa empresa especialitzada que ha tingut cura de la darrera edició del Sónar Barcelona, el Festival de Música Avançada.

L’Ensorra’t, un referent pels joves de Blanes i rodalia

Organitzat per l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Blanes, la tasca de suport que es fa des del Consell Local de Joventut de Blanes (CLJ) és fonamental per poder apamar diversos aspectes logístics i de contingut de l’Ensorra’t. El CLJ està format principalment per diverses entitats locals: Creu Roja, la Colla de Diables Sa Forcanera, l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, Amics de la Cultura Asiàtica de Blanes, i membres de la Comissió Musical i d’Espectacles de Morralla.

a

 

També es compta amb l’esforç individual de diversos voluntaris i voluntàries que formen part de la comissió organitzadora. Enguany és la cinquena edició consecutiva en què aquesta comissió s’encarrega d’anar treballant els diversos aspectes que cal apamar perquè tot surti de la millor manera possible. Gairebé cada setmana al llarg de tot l’any, la comissió es va reunint de manera assembleària per debatre, proposar i executar les idees que se’ls passa pel cap: des de la redacció del projecte fins a la tria de grups i el muntatge de la barra, arribant a un consens.

L’Ensorra’t permet treballar des dels joves i per als joves la participació juvenil, l’associacionisme i l’oci alternatiu. D’altra banda, una de les dificultats de les entitats sense ànim de lucre és la manca de finançament per organitzar les seves activitats. Per això, cada any s’obre en convocatòria un concurs que estableix els criteris d’adjudicació de la barra de bar annexa a l’escenari, que enguany ha guanyat el Consell Local de Joventut al haver presentat la millor proposta.