Un concert de Lídia Pujol tanca el XXV Cicle de Música a l’Esperança de Blanes

pujol_1Hi ha festes d’aniversari que costen d’esborrar-se de la memòria i, sense cap mena de dubte, la que es va celebrar ahir al vespre a la Capella de l’Esperança de Blanes n’és una d’elles. Es tractava de la cloenda del XXV Cicle de Música a l’Esperança, que s’ha estat celebrant durant els darrers quatre divendres del mes de maig, i que ahir culminava amb el cinquè i darrer concert més especial que mai.

Lídia Pujol va oferir l’espectacle Íter Luminis (el camí de la llum) acompanyada per la veu i el contrabaix de Miquel Àngel Cordero. Una actuació carregada de misticisme que la versatilitat de l’artista va aconseguir que anés més enllà d’un senzill concert, fent-lo molt diferent del què sol ser habitual. El misticisme que impregnava els temes musicals que formen part del muntatge també provocava que l’escenari fos el més adequat pels sons que van quedar impregnats per sempre més en la memòria de tots.

L’expectació creada amb aquest concert va provocar que el recinte es quedés petit per acollir el gran nombre de públic que va assistir-hi. La capella estava especialment decorada per a la ocasió, amb espelmes enceses dipositades a l’altar, al terra i per tot l’entorn, i fulls de romaní escampats pel terra que contribuïen a què tots els sentits estiguessin allarats de sensacions.

Celebració de la cloenda

En acabada l’actuació, la celebració dels 25 anys de Música a l’Esperança es va traslladar al costat de l’ermita, a Casa Saladrigas, on la cantant va interpretar acompanyada del públic l’emblemàtica cançó de Lluís Llach El meu país pràcticament a cappella. A la sala es va oferir oli d’oliva i altres exquisideses derivades de la cultura de l’oli, així com cervesa artesana i cava.

pujol3

L’acte de cloenda del 25è aniversari el van encapçalar Josep Maria Guinart, Carles Casals i Lluís Pascual, de l’Associació Cultural Amics de Música a l’Esperança, fundadors i organitzadors del cicle. Els van acompanyar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Quim Torrecillas, així com la tercera tinent d’alcalde, Pepa Celaya.

El regidor de Cultura, Quim Torrecillas, va obrir el torn de parlaments agraint als organitzadors del cicle que hagin contribuït amb el seu esforç a programar activitats culturals de qualitat en el municipi, demanant-los també que no defalleixin en el seu esforç. Tot seguit, va lliurar al músic, compositor i alma mater de Música a l’Esperança, Josep Maria Guinart, una reproducció de l’escut dels Vescomtes de Cabrera amb motiu d’aquesta celebració, com obsequi d’aniversari, seguit per un brindis dels tres artífexs del cicle: Guinart, Lluís Pascual i Carles Casals.

pujol2

Més de 4.300 espectadors en 25 anys

En realitat, el Cicle de Música a l’Esperança no va començar fa 25 anys, sinó que ho va fer en la seva primera edició al 1991. Això és perquè quatre anys més tard que havia començat a caminar, al 1995, es va haver de suspendre per manca de finançament, arrencant de nou amb força renovada l’any següent per seguir el camí iniciat fins a l’actualitat.

Durant totes aquestes edicions hi ha hagut més de 4.300 espectadors, s’han fet 106 concerts, i els han interpretat 376 músics amb l’ajut de més de 70 instruments diferents. Per celebrar el primer quart de segle de vida de trajectòria, s’ha repetit la mateixa fórmula que ja es va fer amb motiu dels 10 anys: enlloc de programar-se quatre concerts se n’han ofert cinc, amb la veu dels cantants com el mateix fil conductor de les dues celebracions.

El cicle d’enguany va arrencar el 6 de maig amb el Glòria Garcés Trio, que va presentar el seu darrer treball, Nits en Blanc, acompanyada d’Evandro Correa i el músic blanenc Xavi Molina. La setmana següent va ser el torn de la veu de Rosa Zaragoza amb Tamara Precek, que van oferir l’espectacle De la pell i de l’ànima, seguides el 20 de maig per un recital flamenc a càrrec de Víctor Palacios i Dani Blanco, i el 27 de maig per Òpera Prima, amb Susanna del Saz, Elena Martinell, Sergi Bellver i Lucas Groppo i l’espectacle Nus.

Fotos: Ajuntament de Blanes